Verdo Holding A/S

Manglende lovgivning står i vejen for bedre arealudnyttelse

Del

Beskyttelse af grundvandet, vedvarende energikilder, natur, landbrug, veje og områder til boliger og industri. Har Danmark plads nok til det hele i fremtiden? Ja, siger forsyningseksperter, hvis vi formår at kombinere flere forsyningskilder på samme areal, - men det kræver en klar retning fra lovgiverne.

Fra venstre Michael Christian Hansen fra Niras, Peter Nordahn fra Verdo, vært Mikkel Svold og Søren Bro, Verdo.
Fra venstre Michael Christian Hansen fra Niras, Peter Nordahn fra Verdo, vært Mikkel Svold og Søren Bro, Verdo.

Danmarks areal er lige knap 43.000 km2, og der er rift om hver eneste kvadratmeter. Med et stigende behov for grundvandsbeskyttelse, mere plads til naturen og flere vedvarende energikilder er kampen om pladsen intensiveret. I forvejen optager landbruget mere end 60 procent af pladsen og samtidig fortsætter med at vokse. Det store spørgsmål er derfor, hvordan vi får plads til det hele på samme tid?

Hos energikoncernen Verdo med hovedsæde i Randers står arealudnyttelsen højt på agendaen. Forsyningsselskabet arbejder målrettet med at forene flere energi- og forsyningskilder på de samme arealer. For eksempel kan et vedvarende energianlæg kombineres med et vandværk, der vil gøre forsyningen mere bæredygtig, imens overskudsstrøm kan frasælges.

”Sol og vind kan godt eksistere på de samme arealer. Det kan vind og skov også, samt vind og landbrug. Vind og kildepladser. Sol og kildepladser. Der er mange forskellige kombinationer, og derfor er det så interessant for os at kigge nærmere på,” fortæller Søren Bro, forretningsudviklingsdirektør i Verdo.

Øget fokus på natur og grundvand
Hos ingeniørvirksomheden NIRAS, der netop rådgiver virksomheder som Verdo i arealudnyttelse, oplever forretningsdirektør Michael Christian Hansen især det øgede fokus på naturens interesser, der er blevet centralt i indvindingen af grundvandet.

”Beskyttelse af naturen har fået et voldsomt nyk opad. Det kan vi se på myndighedernes administration. Det gør jo, at de områder, som vi tidligere har udpeget som særlige drikkevandsområder, - der er bare ikke den mængde vand, som vi troede, der var.”

Verdo har i mange år arbejdet med beskyttelsesområder, der hvor drikkevandet bliver indvundet. Behovet for at sikre fremtidens drikkevand fik for år tilbage flere aktører til at arbejde med tanken om grundvandsparker – særlige områder med en nultolerance for forurening. Målet var netop at dyrke og beskytte grundvandet.

”Det kræver, at vi også laver om på tilgangen og ikke skal kunne hente grundvand alle steder i Danmark. Vandet skal i stedet være fra færre, men større sammenhængende arealer, hvor jeg så også tror, at man har nogle bedre muligheder for at lave energiparker, nationalparker eller måske en kombination,” siger Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning i Verdo.

 

Der er nogen, der tænker sig godt om
Det er ikke kun de private rådgivere og forsyningseksperterne, der har fokus på at tage de rette hensyn og sikre den bedste udnyttelse Danmarks arealer. Forretningsudviklingsdirektør Søren Bro oplever ikke mindst en seriøs tilgang fra kommunerne, hvor den langsigtede planlægning fremstår gennemtænkt og gennemarbejdet, når Verdo bliver inviteret med til bordet.

”Min oplevelse er, at der er rigtig mange VE-udviklere, der brokker sig over, at alt står stille. Men jeg oplever ikke, at der er noget, der står stille. Jeg oplever i stedet, at der er nogen, der tænker sig rigtig godt om lige nu. Og det er kommunerne.”

Ifølge Michael Christian Hansen er netop den tidlige involvering af myndighederne helt central for at sikre så høj arealudnyttelse som muligt. Her oplever Peter Nordahn også kun stor seriøsitet fra kommunernes side. Til gengæld efterlyser han tydelig lovgivning fra de øverste lag:

”Det kræver, at man sætter sig sammen og får lavet en helhedsplan. Ambitionerne er der hos både udviklere, forsyningsselskaber og rådgivere, men den sammenhængende lovgivning og helhedsplanlægning mangler stadigvæk helt fra toppen af. Og det skal snart være”, fortæller Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning.

Man kan høre mere om, hvordan Peter Nordahn, Søren Bro og Michael Christian Hansen ser perspektiverne og udfordringerne i multiarealudnyttelse i podcasten Et grønt skridt foran.

Kontakter

Billeder

Fra venstre Michael Christian Hansen fra Niras, Peter Nordahn fra Verdo, vært Mikkel Svold og Søren Bro, Verdo.
Fra venstre Michael Christian Hansen fra Niras, Peter Nordahn fra Verdo, vært Mikkel Svold og Søren Bro, Verdo.
Download
Podcast Ep 12 - Et grønt skridt foran
Podcast Ep 12 - Et grønt skridt foran
Download

Links

Om Verdo Holding

Energikoncernen Verdo har hovedsæde i Randers og forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og/eller varme. I koncernen indgår desuden en række kommercielle forretninger.

Verdo er en formålsdrevet virksomhed, som i 2021 blev omdannet til et andelsselskab. Missionen er at drive og udvikle bæredygtig kritisk infrastruktur til gavn for kunder og fremtidens samfund.

Følg pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S

Verdo udvider bestyrelsen: Bjarne Munk Jensen og Helle Damm-Henrichsen træder ind8.5.2024 20:40:58 CEST | Pressemeddelelse

To eksterne medlemmer blev onsdag aften valgt ind i Verdo’s bestyrelse. Det drejer sig om henholdsvis Bjarne Munk Jensen, adm. direktør i Kredsløb, og Helle Damm-Henrichsen, adm. direktør i DIN Forsyning. Som eksterne bestyrelsesmedlemmer skal de nu være med til at styrke det faglige grundlag for de store beslutninger, der venter forude, når fremtidens energi skal gøres til virkelighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye