Kristendemokraterne

KristenDemokraterne til kamp mod unges brug af pengespil

Del

Statens skatteindtægt på danskernes spillelyst og liberaliseringen af det danske spilmarked i 2012 er ikke realiseret uden svære ofre!

Antallet af danskere, der kom i vanskeligheder med pengespillene, blev mere end fordoblet i perioden fra 2016 til 2022. En rapport fra Rambøll og Spillemyndigheden viser således, at antallet af personer herhjemme, som har problemer med pengespil, er steget fra 212.000 i 2016 til 478.000 i 2022. Og som om disse fakta ikke var grumme nok, så fremgår det af den seneste undersøgelse foretaget af Spillemyndigheden og Rambøll, at 24.500 børn mellem 12 og 17 år i forskellig grad har problemer med pengespil. Dette på trods af, at det ikke er lovligt for unge under 18 år at gamble i henhold til dansk lov.

Nærfoto af landsformand Jeppe Hedaas ansigt, med fokus på øjnen fyldt af bekymring og omsorg.
Landsformand Jeppe Hedaa fyldt af bekymring og omsorg for vores børn og unge Fotograf: Walther Bølge Ingen restriktioner

”Vi kan ikke leve med disse gyselige resultater af liberaliseringen af gambling-markedet”, siger formand for KristenDemokraterne Jeppe Hedaa. ”Statens og spiludbydernes profithunger driver voksne mennesker ud i ludomani og gældsstiftelse, som belaster ikke blot spilleren selv men hele familiens trivsel. Hertil kommer problemet med børn og unge, som åbenbart finder veje til at spille med om penge, selvom det er forbudt. Børn og unge skal bare ikke spille om penge”, slutter Jeppe Hedaa

KristenDemokraterne foreslår ikke et generelt forbud mod pengespil. Pengespilsområdet er reguleret, både ved lov og via en adfærdskodeks for spilbranchen, som dele af branchen selv har tilsluttet sig. Denne adfærdskodeks indikerer f.eks., at spiludbyderne skal forsøge at undgå, at markedsføringen af pengespil rettes mod børn og unge under 18 år.

Men realiteten er, at disse adfærdsanbefalinger ikke har den ønskede effekt. Børn og unge spiller som aldrig før. Folketinget må derfor i samarbejde med spiludbyderne skærpe såvel lovgivning som adfærdskodeks på området, og KristenDemokraterne foreslår konkret følgende tiltag med særlig fokus på beskyttelse af børn og unge:

  1. Som minimum et forbud mod pengespilsreklamer på spillertøj, stadioner, arenaer og på tv før, under lige efter esports- og sportsbegivenheder for at beskytte børn og unge. Dette skal forhindre unødige fristelser og gøre sportsevents til et sikkert rum fri for pengespilsudfordringer. Gerne et totalt forbud, om ikke andet på længere sigt.
  2. Skærpede krav til techgiganter, sociale medieplatforme, og app-butikker om effektiv screening og fjernelse af ulovlige eller tvivlsomme pengespilsreklamer. Dette inkluderer foranstaltninger for at, i videst mulige omfang, forhindre, at disse reklamer når ud til personer under 18 år, hvor det er muligt. Ved at tage disse skridt, kan vi bedre sikre, at unge ikke udsættes for lokkende spilreklamer i deres daglige digitale omgivelser.
  3. Da ingen begrænsninger for at beskytte børnene vil kunne blive 100% effektive er der vigtigt, at også forældrene tager ansvar for at forhindre deres børn i at spille om penge. F.eks. ved at tale med deres børn om gamblingens risici, at stå børnene bi, når de er onlinem og generelt vise interesse for, hvad børnene foretager sig, når de er online. Stadigt flere børn ryger ind på glidebanen fra gaming til gambling – bl.a. via nye fænomener i grænselandet til gambling. Det drejer sig om lootboxes, skins og lignende, som hører hjemme i online computerspil-universet og som selv små børn kan blive fanget ind i. Endelig er der også – hvis alt andet kikser – mulighed for at installere software på børnenes mobile enheder og computere, der blokerer adgangen til gambling-websteder.

Ved at gennemføre disse tiltag ønsker KristenDemokraterne at styrke indsatsen mod pengespil blandt børn og unge. Disse foranstaltninger er designet til at give en mere robust beskyttelse og understreger nødvendigheden af at håndtere gambling med samme ansvarlighed, som man gør med for eksempel politiske annoncer, der typisk er underlagt et ekstra lag af kontrol hos tech-virksomhederne. 

Det er vigtigt, at vi som samfund anerkender den skade, gambling kan forårsage, især blandt de yngste i samfundet, og tager konkrete skridt til at mindske denne risiko. KristenDemokraterne vil arbejde for at få implementeret minimum disse ændringer og sikre en tryggere fremtid for vores børn og unge.

Nøgleord

Kontakter

Links

Om Kristendemokraterne

Kristendemokraterne i Danmark er et borgerligt parti, som fokuserer på samfundet gennem familien. Vi har et stort hjerte for naturen, miljøet, klimaet, de mest sårbare i samfundet og mener, at Danmark skal være et positivt bidrag til de svageste - også udenfor vores grænser. Vi bliver kaldt social-konservative og røde-borgerlige, men vi er baseret på en stærk og helt egen kristendemokratisk ideologi. Vi er medlemmer af EPP, som er den største gruppe i Europa-parlamentet.

Følg pressemeddelelser fra Kristendemokraterne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kristendemokraterne

KristenDemokraterne kritiserer regeringen for bestillingsarbejde22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

To medlemmer fra Udvalget for en mere værdig død, har trukket sig, fordi de oplever udvalgets arbejde som bestillingsarbejde fra regeringen. Jesper Grud Rasmussen og Emma Helledie har fremført deres kritik i et åbent brev til sundhedsministeren, publiceret i Kristeligt Dagblad. De oplever, at der aldrig var et ønske om at skabe en åben dialog om emnet, men at udvalget skulle lave en plan for implementering af aktiv dødshjælp i Danmark. KristenDemokraterne finder det beskæmmende at være vidne til det magtspil, regeringen fører, hvor man udadtil lægger op til åben debat, men indadtil forventer en eksekvering af en allerede besluttet plan.

KristenDemokraterne forsvarer nuværende abortgrænse3.5.2024 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og aftalepartierne har annonceret en aftale om ændring af abortlovgivningen, hvori det fremgår, at grænsen for fri abort nu hæves fra de nuværende 12 uger til 18 uger. Denne ændring er støttet af regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet og har opbakning fra et smalt flertal i Det Etiske Råd. KristenDemokraterne står fast på en grænse ved 12 uger, idet placeringen af denne grænse har en veldokumenteret effekt og har fungeret efter hensigten i 50 år. Samtidig mener vi, at der netop ikke eksisterer tilstrækkelig evidens for positive effekter ved en abortgrænse på 18 uger, hverken med hensyn til kvinden, fostret eller de etiske konsekvenser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye