Dyrene skal ikke tage skraldet
Dyrenes Beskyttelse oplever for tiden flere henvendelser på dåvildt, der har fået viklet geviret ind i bånd og skrald. Det kan ende med at koste dyret livet.
Lidt snor fra en halmballe, en løs tråd fra en hestefold eller et jordbærnet, der blæser væk fra haven. Det kan vel ikke forvolde så meget skade – eller hvad?
Jo, lyder svaret fra schweisshundefører Leif Stonor, der flere gange har oplevet at komme ud til dåvildt, der er blevet viklet ind i træer eller artsfæller på grund af efterladt skrald.
- Det var et skrækkeligt syn at se hjorten springe rundt nede i vandet. I starten troede jeg, at den hang fast i et træ, men det viste sig, at det var en anden død hjort, den hang sammen med.
- Den kæmpede forgæves for at komme fri og op ad vandløbet, men den kunne selvfølgelig ikke få sin døde makker med, forklarer Leif Stonor, der lykkedes med at få skåret den levende hjort fri, så den kunne leve videre.
Han plejer at have fire-fem sager med fastviklet dåvildt på et helt år, men de seneste to uger alene er han rykket ud hele ni gange.
Dåvildt er af natur nysgerrigt og smider geviret i forårsmånederne, hvilket kan medføre, at det klør. Derfor går dyret og roder i alt, det finder på sin vej. Bliver geviret først viklet ind i bånd, snor eller net, som er efterladt i naturen, kan skæbnen være ganske grum.
Dåvildtet gnubber sig ofte op ad træer og risikerer derfor at blive bundet fast til træet. Og ender det med at stå og stange gevirerne sammen med en artsfælle, sker det altså, at de to dyr bliver viklet sammen. Begge dele medfører dødelig udgang som følge af sult og tørst, hvis dyrene ikke findes i tide.
Problemet blev også belyst i P4 Sjælland onsdag morgen, hvor Teamchef for Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, Lars Holse, deltog.
Han kunne fortælle, at der allerede har været 40 lignende sager om dåvildt i 2024, ligesom han minder om det store mørketal af dyr, der ikke bliver fundet i tide, da de når at miste livet til mødet med skrald, før de bliver fundet.
- Det er ikke helt urealistisk at komme til livs. Hvis vi putter halmsnor, net og skrald i lukkede sække. Hvis vi piller trådene ned, når hestefoldene ikke længere anvendes og placerer det, så det ikke blæser væk. Hvis vi deponerer affald korrekt, så skulle det gerne undgå at havne i naturen, forklarer Lars Holse.
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 oplever ofte dyr, der er kommet i nød på grund af skrald efterladt i naturen. Nogle dyr spiser skraldet, andre kommer til at hænge fast i det, men fælles er, at et simpelt stykke skrald kan være livsfarligt for de vilde dyr.
Derfor har Lars Holse en klar opfordring til alle, der opholder sig i det fri og medbringer ting, der ikke hører til i naturen:
- Vi skal rydde op efter os selv, så de vilde dyr ikke skal tage skraldet for os.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrereddere mødt af voldsomt syn: Katte efterladt i fraflyttet hus1.11.2024 13:38:00 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelses beredskab fik sig en ubehagelig overraskelse, da de i slutningen af oktober rykkede ud til et fraflyttet hus. Villaen gemte på både døde og udmagrede katte, som var efterladt til egen skæbne. Den grelle sag er en del af en sørgelig tendens, hvor dyreejere "glemmer" deres dyr under en flytning.
Flere hunde påkøres om vinteren: Husk lys på gåturen25.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når urene sættes en time tilbage, bliver det allerede mørkt ved 17-tiden, og efter kort tid, er det også mørkt om morgenen. Det betyder, at mange hundeejer må lufte deres hund i mørke. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at huske reflekser eller lys på hunden.
Stigende antal sociale sager: 15 hunde overdraget23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse har overtaget 15 hunde fra en ejer, der ikke længere havde overskud til at passe dem. Dette er endnu et eksempel på et voksende problem med sociale sager, hvor kæledyr bliver ramt, når ejere får det svært i livet.
Falske dyreredninger snyder på sociale medier22.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sociale medier flyder over med falske dyreredningsvideoer, og det går hårdt ud over dyrene. Det viser en analyse af over 1.000 videoer. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at være opmærksomme på typiske tegn, der kan afsløre, om redningsvideoer i virkeligheden er lavet på dyrenes bekostning.
Nu starter sæsonen: Her er vejene med flest hjortepåkørsler16.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
7529 gange er Dyrenes Beskyttelse rykket ud til en hjortepåkørsel i 2024’s første ni måneder. Nu venter den travleste periode, da oktober og november oftest er højdespringerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum