Konksnegle eller kulmule? Her er 5 alternativer til det traditionelle påskebord
Påsken står for døren, og det er ved at være tid til den årlige påskefrokost. Marinerede sild, fiskefileter, gravad laks og rejer venter på, at vi sætter tænderne i dem. Men hvad med at tænke lidt nyt i år? Der er mange gode alternativer til de velkendte gæster på påskebordet – og de smager mindst lige så godt, som dem vi kender.

Strandkrabber, skærising og ’havets vinbjergsnegl’
Vi begynder med et forslag til en lækker forret, nemlig strandkrabbebisque. Du har måske smagt den intense suppe lavet på jomfruhummer, men der er mange gode grunde til at prøve en bisque på strandkrabber. Hvis du kan lide jomfruhummerbisque, vil du med stor sandsynlighed også kunne lide strandkrabbebisque. Derudover er strandkrabben en invasiv art, så der er masser af strandkrabber rundt omkring i Danmark, hvis du selv vil give dig i kast med at fange dem. Husk, at du skal have fisketegn for at fiske efter strandkrabber, hvis du er over 18 år – medmindre du er hurtig nok til at fange dem med dine bare næver.
Drømmer du om lækre smørstegte fiskefileter til hovedret, kan du også tage springet og prøve at udskifte den klassiske rødspætte med en skærising. Skærisingen kan være et glimrende – og ofte overset – alternativ til rødspætten. Skærisingen er en fladfisk på cirka samme størrelse som rødspætten og har et hvidt og fast kød med en glasagtig struktur.
Ud over strandkrabber og skærising kunne konksnegle også være et godt bud på en ny gæst, du kan invitere med til bords. Konken er en havsnegl, som også kaldes ’havets vinbjergsnegl’. Den kan fx koges og steges i hvidløgssmør og krydderurter.
Er du ikke til snegle, kan du overveje en røget kulmule. Kulmulen er en mager fisk, der minder lidt om torsken. I Danmark har kulmulen endnu ikke opnået den helt store popularitet, men i Sydeuropa anser man faktisk kulmulen for at være den bedste af torskefiskene.
Det sidste forslag til påskebordet 2024 er fjæsing. Fjæsingen har indtil nu hovedsageligt været brugt til fx fiskemel i industrien, men der kan være mange gode grunde til at invitere fjæsingen med til bords. Bestanden af fjæsing herhjemme er stigende, og dens kød er fast, hvidt, smagfuldt og nemt at tilberede. Fjæsingen kan derfor være et godt alternativ til de klassiske fisk på påskebordet. Og så kan du ovenikøbet selv fange den – du skal blot have et gyldigt fisketegn. Får du en fjæsing på krogen, skal du desuden passe på dens giftige pigge, som sidder på henholdsvis rygfinnen og gællelågene.
Så mange af de ’alternative påskegæster’ blev der fanget i Danmark i 2023:
- Skærising: 655 tons
- Strandkrabbe: 23 tons
- Konksnegle: 174 tons
- Kulmule: 2.580 tons
- Fjæsing: 684 tons
Så mange af de ’traditionelle påskegæster’ blev der fanget i Danmark i 2023:
- Sild: 150.956 tons
- Rødspætte: 9.321 tons
- Dybvandsrejer: 2.142 tons
- Torsk: 6.944 tons
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Om Fiskeristyrelsen
Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Har du tjek på dine blomster og frø?17.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Havesæsonen er skudt i gang, og det er blevet den tid på året, hvor mange finder frø, løg og stiklinger frem til haven. Handler man frø og planter på internettet eller i udlandet, er det dog vigtigt at sikre, frø og planter har papirerne i orden, inden man køber og planter løs i have, hæk og hængekrukker.
Er du klar til laksepremiere i dag?: Det skal du huske, når du fisker efter laks16.4.2025 05:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. april 2025 er for mange lystfiskere en festlig dag. Her er der nemlig såkaldt ’laksepremiere’ i de danske åer. Men inden snøren kastes ud, er det vigtigt at man har styr på reglerne.
Fiskerikontrollen fjerner ulovlige ruser ved Als4.4.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollører fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens Fiskerikontrol har været en tur på vandet nær Als, efter et tip fra en årvågen borger. Her fandt Fiskerikontrollen 10 ulovligt opsatte ruser, uden den lovpligtige afmærkning og mærkning. Ruserne blev derfor konfiskeret af vores fiskerikontrollører.
Fiskerikontrollen stiller skarpt på ulovligt fiskeri af stenbider18.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ved årsskiftet trådte det nye forbud mod erhvervsfiskeri af stenbider i kraft. Medio januar trådte et lignende forbud for lyst og fritidsfiskere i kraft. Det betyder, at det ikke er tilladt hverken at fiske, medbringe eller lande stenbidere i danske farvande frem til den 31. december 2025. Fiskerikontrollen vil derfor i år have særligt fokus på kontrol af, at forbuddet mod fiskeri af stenbider overholdes.
Plantefonden er klar med ny pulje på 212 millioner kroner til plantebaserede projekter14.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
212 millioner kroner skal styrke den plantebaserede fødevaresektor, og Plantefonden står klar til at modtage ansøgninger, når puljen åbner for ansøgningsrunden i dag klokken 12:00. Projekterne, der kan søge puljen, skal bidrage til at øge produktionen og forbruget af plantebaserede fødevarer samt danskernes muligheder for at tilvælge en mere planterig kost.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum