Dyrenes Beskyttelse: Luftbro med levende krabber er en rigtig skidt idé
Grønlandske kæmpekrabber er for første gang fløjet levende til auktion i Danmark. Det fejres af fiskere og flyselskab, men det sker på bekostning af krabberne, mener Dyrenes Beskyttelse.

Levende snekrabber fra Grønland skal fremover sælges på auktion i Danmark. De første 560 krabber landede i sidste uge, meddeler flyselskabet Air Greenland. Det kaldes "et historisk skridt for fiskeriet", men det er et skridt i den forkerte retning, mener Dyrenes Beskyttelse.
- Vi ønsker ikke behandle dyr på den her måde, hvor alt tyder på, at man kun anser dyret for at være en vare, når det transporteres levende for at opnå en højere pris, siger biolog hos Dyrenes Beskyttelse Nicolaj Lindeborgh.
Det er ikke nyt, at havdyr leveres levende til restaurationer og forbrugere, hvilket blandt andet gør sig gældende for hummere. Men det er forbundet med gene for dyrene, og der bør derfor ikke etableres faste flyvninger med levende krabber mast sammen i flamingokasser.
Hos Air Greenland var medarbejderne spændt på, om krabberne i det hele taget ville klare turen. Men hos flyselskabet er man begejstret over, at kun 13 af krabberne døde på turen.
- Vi har været spændte på, om krabberne ville klare turen. Krabberne ankom til fiskeauktionen i Hanstholm, og her var der kun 13 døde krabber ud af 500 kilo, og det er over al forventning, lyder det fra Air Greenlands cargo sales manager, Søren Støvhase Nørsø.
Den tankegang vækker ikke begejstring hos Dyrenes Beskyttelse.
- Det er uacceptabelt, at man sender dyr afsted på en rejse, hvor det lyder til, at man ikke engang forventer, at de overlever. Man kan med rette forestille sig, at turen dermed heller ikke har været spor rar for dem, der rent faktisk overlevede, forklarer Nicolaj Lindeborgh og fortsætter:
- Krabber kan både føle smerte og stress. Netop stress er med stor sandsynlighed dødsårsagen for krabberne, der bliver bragt i en situation, der er en helt anden end deres naturlige miljø i vandet. Fangsten og placeringen i en lille flamingokasse, hvor den er stuvet sammen med sine artsfæller og skal flyves i flere timer til København, før den køres videre til Hanstholm, akkumulerer sig alt sammen til en ubehagelig og for nogle dødelig, stressfyldt oplevelse for dyret.
Men hos fiskeauktionen i Hanstholm forventer auktionsmesteren, at importen fortsætter, og at levende kongekrabber kan blive de næste til at tage turen, fremgår det af nyhedssitet Fiskerimagasinet.
Nicolaj Lindeborgh fraråder at udføre de planer.
- De døde krabber er kun en indikator for, hvor hård turen er for alle krabberne, og vi kender kun dødstallet frem til auktionshuset. Krabberne transporteres efterfølgende videre til restauration eller private forbruger, hvor de opbevares, indtil de skal anvendes og får en ende på deres pinsler.
- Alt i den her proces er forbundet med dyrevelfærdsmæssige problemer. Derfor bør Krabben bør aflives hurtigst muligt efter fangsten af hensyn til dens tarv.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum