Det Kongelige Teater

Når ungdommen selv taler i stedet for at blive talt om

Del

Hvad får nutidens unge til at rejse sig og bruge deres røst til at skabe forandring?

Benjamin Nørskov

Hvem har egentlig adgang til landets talerstole, til avisspalterne og de store scener? Typisk politikere, magthavere og meningsdannere, sjældnere unge og minoriteter.

Men den 26. april kommer 16 unge talere til orde, når Gamle Scene fyldes med skarpe, modige og ærlige unge med stærke personlige taler om det, der optager dem lige nu. 

Røst på Gamle Scene er en hyldest til det talte ord skabt i samarbejde mellem talerskolen Røst og Det Kongelige Teater, med ønsket om at unge skal føle sig klædt på til at deltage i den offentlige debat og bruge deres demokratiske stemme til at skabe forandring.

En aften, hvor det er ungdommen selv, der taler, i stedet for at blive talt om. 

For hvad får nutidens unge til at rejse sig og tage ordet? Hvilke forandringer drømmer de om? Hvad fylder dem med håb, og hvad holder dem vågne om natten? 

Aftenen er kulminationen på en række intensive talerskoleforløb, hvor unge fra hele landet kommer til orde og bruger deres røst til at italesætte verdens såvel som egne personlige problemstillinger på Gamle Scene. De unge talere kommer blandt andet fra Egmont Højskolen, Uldum Højskole, Silkeborg Højskole, Vallekilde Højskole, Krogerup Højskole og Grundtvigs Højskole.

Derudover vil der være talere fra en række ungeorganisationer: Yara Hussein, frivillig i Dfunk, Bilal Nabi Khan, frivillig i Mino Ung København, Sara Søs Aanæs, frivillig skribent bogrækken 'De-serien' og Thais Redder, næstforperson i HK Ungdom.

Publikum får et unikt indblik i de unge taleres historier og oplevelser og bliver blandt andet klogere på, hvordan det er at vokse op i Danmark som ung med minoritetsetnisk baggrund, hvordan de diskurser, der hersker i medierne, når der tales om mennesker med flugterfaring, både påvirker personerne, der bliver talt om, samt ofte overskygger de vigtige historier, som burde fortælles. Hvordan det er at vokse op som udsat ung med en hård opvækst, en diagnose og en dagligdag med selvskade, og kampen for og håbet om, at tilværelsen kan blive bedre. Om at være ung LGBTQ+-person i Vestjylland og den modstand, der har været til queer personer i forbindelse med blandt andet West Coast Pride.

“Det er ofte de samme, der igen og igen kommer til orde i den offentlige debat. Ved at give unge gode oplevelser med at tage ordet foran et publikum i en værdig og respektfuld ramme tror vi på, at deres retoriske og demokratiske selvtillid øges, så de får mere mod på at byde ind i den fælles samtale. Samtidig får publikum en unik mulighed for at lytte til andre stemmer og se det samfund, vi tror, vi kender med nye øjne. Der opstår et meget empatisk og omsorgsfuldt rum, når vi lytter oprigtigt og respektfuldt til hinanden, og vi glæder os til at bringe en flok vigtige unge stemmer ind på Gamle Scene,” siger Pia Beltoft, projektleder i Røst.

Værterne ved Røst på Gamle Scene er feministisk aktivist Emma Holten og Moussa Mchangama, forfatter og medstifter af In futurum.

Det stærke værtspar vil lede publikum sikkert gennem aftenens to akter, som udover talerne byder på musikalske indslag, dans og spændende interviews med blandt andet musikere Julie Maria og JJ Paulo, salmedigter Anne Vad, operasangere Line Juul Andersen og Nia Coleman, balletdansere Silvia Selvini og Guilherme de Menezes, skuespilchef Morten Kirkskov og skuespiller Kristoffer Eriknauer.

Røst og Det Kongelige Teater har tidligere skabt en række events i Operaens foyer i samarbejde med blandt andet LGBT+ Danmark, Menneskerettighedsalliancen og Mangfoldigt Engagement, Mino Danmark og SUMH - Sammenslutningen af unge med handicap, hvor queers, aktivister, minoriteter og udsatte unge har taget ordet.

Nu rykker en flok unge talere ind på traditionsrige Gamle Scene med plads til 1500 publikummer.

Dørene til Gamle Scens foyer åbner kl. 18:00, mens selve programmet går i gang kl. 19:00.

Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det kræver blot, at der bookes billet på forhånd.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Røst med støtte fra Tuborgfondet og Konsul George Jorcks og hustru Emma Jorck´s Fond.

Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.

Talere:

Yara Hussein, frivillig i Dfunk

Bilal Nabi Khan, frivillig i Mino Ung København

Sara Søs Aanæs, frivillig skribent i De-serien

Thais Redder, næstforperson i HK Ungdom

Samt elever fra:

Egmont Højskolen

Uldum Højskole

Silkeborg Højskole

Vallekilde Højskole

Grundtvigs Højskole

Krogerup Højskole

Interviews, musik og dans:

Velkomsttale ved skuespilchef Morten Kirkskov

Soli og pas-de-deux fra ’Askepot’ ved balletdansere Silvia Selvini og Guilherme de Menezes

Line Juul Andersen og Nia Coleman, ’Blomsterduetten’ fra operaen ’Lakmé’ af Léo Delibes og ’Ah perdona al primo affetto’ fra operaen ’La cremenza di Tito’ af Wolfgang Amadeus Mozart

Samtale og musik ved Julie Maria og Anne Vad

Interview og optræden ved musiker JJ Paulo

Røsttalen fremført af skuespiller Kristoffer Eriknauer

Værter:

Emma Holten

Moussa Mchangama,

Arrangørerne:

Røst er en talerskole, som arbejder for at give unge modet til at tage ordet og styrke deres lyst til at deltage i den offentlige samtale.

Røst er drevet i et tæt samarbejde mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet.

Læs mere om Røst HER.

Det Kongelige Teater har året rundt en bred vifte af gratis arrangementer for enhver smag og alder i foyererne i Skuespilhuset, Operaen, på Gamle Scene og Ofelia Plads. Det Kongelige Teater ønsker at være relevant og tilgængeligt for alle ved at introducere teaterets kunstarter såvel som at invitere andre genrer og samarbejdspartnere indenfor til gratis arrangementer.

Det Kongelige Teaters gratis aktiviteter opdateres løbende på https://kglteater.dk/gratis

Nøgleord

Kontakter

Emma KischPR- og pressekontakt, Andre oplevelser

Varetager gratis aktiviteter i Det Kongelige Teaters huse samt på Ofelia Plads og aktiviteter ude i landet.

Tlf:+45 25 51 79 98emki@kglteater.dk

Billeder

Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download
Foto: Benjamin Nørskov
Foto: Benjamin Nørskov
Download

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye