By-, Land og Kirkeministeriet

Kirkeministeren beslutter at fjerne gravminde i Mindelunden

Del

Kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at Karl Edvard Nielsens gravsten skal fjernes fra Det Store Gravfelt i Mindelunden for modstandsfolk under den tyske besættelse.

Karl Edvard Nielsens gravsten bliver fjernet fra Mindelunden.  Det kommer til at ske på mærkedagen for Danmarks besættelse under Anden Verdenskrig 9. april.  Det oplyser kirkeminister Morten Dahlin.
Karl Edvard Nielsens gravsten bliver fjernet fra Mindelunden. Det kommer til at ske på mærkedagen for Danmarks besættelse under Anden Verdenskrig 9. april. Det oplyser kirkeminister Morten Dahlin.

Nationalmuseet har bidraget med opklaring af, at Karl Edvard Nielsen ikke var modstandsmand, men sabotagevagt, og at han sandsynligvis blev skudt ved en fejl af Gestapo i sit hjem i 1944. Nationalmuseet har fjernet Karl Edvard Nielsen fra modstandsdatabasen, og omtalen af ham på Mindelundens hjemmeside er opdateret med den nye viden. 

Kirkeminister Morten Dahlin udtaler om beslutningen:

”Gravfred er en alvorlig sag, som skal behandles med den nødvendige respekt. Men Mindelunden er både en kirkegård og en vigtig påmindelse om vores fælles historie og prisen for et frit Danmark.

Vi må aldrig glemme de modige mænd og kvinder, som kæmpede imod nazismen og besættelsesmagten med livet som indsats. Derfor skal vi selvfølgelig også reagere, når vi finder ud af, at danskere, der arbejdede for besættelsesmagten, bliver mindet i Mindelunden.”

I årene umiddelbart efter besættelsen skete der opgravning og sløjfning af enkelte gravsteder, hvor det blev vurderet, at de begravede havde udvist national uværdig optræden under besættelsen. I de tilfælde blev gravstenen fjernet og tilplantet med lyng. Det sker nu også for Karl Edvard Nielsens gravsten. Opgravning og flytning af de jordiske rester er dog ikke relevant efter omtrent 80 år i jorden.

Nærmere undersøgelse af et navn på Mindemuren

Det har siden etableringen af Mindelunden i 1945 været kendt, at gravfelterne og Mindemuren i Mindelunden nævner enkelte personer, som ikke havde tilknytning til modstandskampen, men som døde i tysk varetægt, enten i Danmark eller i bl.a. kz-lejre. Disse personer er også løbende blevet vurderet, når der er kommet oplysninger frem om, at de har været kriminelle eller arbejdet for besættelsesmagten. Vurderingen er dog afhængig af tilgængeligt arkivmateriale, herunder PET’s arkiver fra besættelsen, som er klausulerede indtil 2025.

En af disse personer er en stud.jur. Henning Jørgensen, som blev deporteret til kz-lejren Buchenwald for at være homoseksuel og døde dér. Der har været rygter om, at Henning Jørgensen var nazist, men tidligere undersøgelser i bl.a. tyske arkiver har ikke fundet dokumentation herfor. På baggrund af medieomtale i Weekendavisen den 15. marts 2024 har By-, Land- og Kirkeministeriet dog bedt Mindelunden om at udarbejde en plan for en nærmere undersøgelse af Henning Jørgensens baggrund med henblik på en vurdering af, om hans navn skal fjernes fra Mindemuren. Undersøgelsen kan om nødvendigt afvente frigivelsen af PET’s arkiver, der blandt andet rummer Bovrupkartoteket og en række andre dokumenter om danskere i tysk-nazistisk tjeneste. 

Kontakter

Om By-, Land- og Kirkeministeriet

By-, Land- og Kirkeministeriet betjener ministeren for byer og landdistrikter, kirkeministeren og ministeren for nordisk samarbejde. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Morten Dahlin (V) har siden den 23. november 2023 været minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

By-, Land- og Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Kirkeminister Morten Dahlin markerer besættelsesdagen5.4.2024 14:05:37 CEST | Presseinvitation

På årsdagen for besættelsen den 9. april 1940 markerer kirkeminister Morten Dahlin dagen i Mindelunden. Her vil kirkeministeren kl.09.00 lægge en krans ved monumentet til minde om de faldne modstandsfolk. Derefter vil ministeren overvære, at Karl Edvard Nielsens gravsten fjernes fra Det Store Gravfelt, efter Nationalmuseet har slået fast, at Karl Edvard Nielsen var sabotagevagt for tyskerne under besættelsen og ikke modstandsmand, som hidtil antaget. Gravstedet tilplantes i stedet med lyng. Kirkeminister Morten Dahlin udtaler om markeringen af besættelsesdagen: ”I Mindelunden hylder vi de helte, der gav deres liv i kampen mod den nazistiske besættelsesmagt. Men der ligger også en anden mand begravet, nemlig Karl Edvard Nielsen. Vi ved nu, at han ikke var modstandsmand - faktisk tværtimod. Han arbejdede for tyskerne. Derfor har jeg besluttet, at vi den 9. april fjerner hans gravsten.” Adgang for journalister kan ske fra klokken 08.45 ved Mindelundens indgang fra Major Anders Lassens Vej

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye