By-, Land og Kirkeministeriet

Kirkeministeren beslutter at fjerne gravminde i Mindelunden

Del

Kirkeminister Morten Dahlin har besluttet, at Karl Edvard Nielsens gravsten skal fjernes fra Det Store Gravfelt i Mindelunden for modstandsfolk under den tyske besættelse.

Karl Edvard Nielsens gravsten bliver fjernet fra Mindelunden.  Det kommer til at ske på mærkedagen for Danmarks besættelse under Anden Verdenskrig 9. april.  Det oplyser kirkeminister Morten Dahlin.
Karl Edvard Nielsens gravsten bliver fjernet fra Mindelunden. Det kommer til at ske på mærkedagen for Danmarks besættelse under Anden Verdenskrig 9. april. Det oplyser kirkeminister Morten Dahlin.

Nationalmuseet har bidraget med opklaring af, at Karl Edvard Nielsen ikke var modstandsmand, men sabotagevagt, og at han sandsynligvis blev skudt ved en fejl af Gestapo i sit hjem i 1944. Nationalmuseet har fjernet Karl Edvard Nielsen fra modstandsdatabasen, og omtalen af ham på Mindelundens hjemmeside er opdateret med den nye viden. 

Kirkeminister Morten Dahlin udtaler om beslutningen:

”Gravfred er en alvorlig sag, som skal behandles med den nødvendige respekt. Men Mindelunden er både en kirkegård og en vigtig påmindelse om vores fælles historie og prisen for et frit Danmark.

Vi må aldrig glemme de modige mænd og kvinder, som kæmpede imod nazismen og besættelsesmagten med livet som indsats. Derfor skal vi selvfølgelig også reagere, når vi finder ud af, at danskere, der arbejdede for besættelsesmagten, bliver mindet i Mindelunden.”

I årene umiddelbart efter besættelsen skete der opgravning og sløjfning af enkelte gravsteder, hvor det blev vurderet, at de begravede havde udvist national uværdig optræden under besættelsen. I de tilfælde blev gravstenen fjernet og tilplantet med lyng. Det sker nu også for Karl Edvard Nielsens gravsten. Opgravning og flytning af de jordiske rester er dog ikke relevant efter omtrent 80 år i jorden.

Nærmere undersøgelse af et navn på Mindemuren

Det har siden etableringen af Mindelunden i 1945 været kendt, at gravfelterne og Mindemuren i Mindelunden nævner enkelte personer, som ikke havde tilknytning til modstandskampen, men som døde i tysk varetægt, enten i Danmark eller i bl.a. kz-lejre. Disse personer er også løbende blevet vurderet, når der er kommet oplysninger frem om, at de har været kriminelle eller arbejdet for besættelsesmagten. Vurderingen er dog afhængig af tilgængeligt arkivmateriale, herunder PET’s arkiver fra besættelsen, som er klausulerede indtil 2025.

En af disse personer er en stud.jur. Henning Jørgensen, som blev deporteret til kz-lejren Buchenwald for at være homoseksuel og døde dér. Der har været rygter om, at Henning Jørgensen var nazist, men tidligere undersøgelser i bl.a. tyske arkiver har ikke fundet dokumentation herfor. På baggrund af medieomtale i Weekendavisen den 15. marts 2024 har By-, Land- og Kirkeministeriet dog bedt Mindelunden om at udarbejde en plan for en nærmere undersøgelse af Henning Jørgensens baggrund med henblik på en vurdering af, om hans navn skal fjernes fra Mindemuren. Undersøgelsen kan om nødvendigt afvente frigivelsen af PET’s arkiver, der blandt andet rummer Bovrupkartoteket og en række andre dokumenter om danskere i tysk-nazistisk tjeneste. 

Kontakter

Om By-, Land- og Kirkeministeriet

By-, Land- og Kirkeministeriet betjener ministeren for byer og landdistrikter, kirkeministeren og ministeren for nordisk samarbejde. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Morten Dahlin (V) har siden den 23. november 2023 været minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

By-, Land- og Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Der skal pustes mere liv i bymidten i Faaborg, Otterup og Assens og der afsættes 27 mio. kroner28.5.2024 14:16:40 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Faaborg, Otterup og Assens er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også

Der skal pustes mere liv i bymidten i Odder, Ikast og Hornslet og der afsættes 27 mio. kroner28.5.2024 14:16:02 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Odder, Ikast og Hornslet er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også af

Der skal pustes mere liv i bymidten i Rønne og der afsættes 9 mio. kroner28.5.2024 14:15:09 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Rønne bymidte er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også afsatte 130 m

Der skal pustes mere liv i bymidten i Støvring og der afsættes 9 mio. kroner28.5.2024 14:14:31 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Støvring bymidte er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også afsatte 13

Der skal pustes mere liv i bymidten i Nykøbing Sjælland og der afsættes 9 mio. kroner28.5.2024 14:13:13 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget har den 28. maj 2024 vedtaget lov om forsøgsordning for frie bymidter, så nu kan de udvalgte byer gå i gang med de konkrete indsatser i bymidterne. Nykøbing Sjælland bymidte er blandt de 14 udvalgte bymidter, der nu kan gå i gang med deres forsøg. Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger: “En levende bymidte er en livsnerve for rigtig mange bysamfund. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver noget mere lokal frihed til at lave de løsninger, som giver mening for den enkelte by. Jeg håber at det bliver en stor succes, så vi kan brede det videre ud til hele landet efterfølgende. Jeg er utrolig glad for, at de 14 kommuner nu kan komme i gang med at gennemføre deres bymidteprojekter. Jeg glæder mig til at følge de konkrete indsatser og blive klogere på, hvad der virker godt, når man skal skabe levende og attraktive bymidter.” Loven udmønter den politiske aftale ”Mere liv i bymidter og landdistrikter” af 29. november 2021, hvor et bredt politisk flertal også a

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye