CO2 skal være råmateriale for fremtidens plastproduktion
Nyt partnerskab skal udvikle kemiske processer, som kan omdanne CO2 til nye plastprodukter.
Et nyt samarbejde, UC-DC, mellem industri og forskning vil kunne omdanne indfanget CO2 til bionedbrydelig plast ved hjælp af gasfermentering, hvor bakterier omdanner CO2 til et råmateriale for basiskemikalier, der bruges i blandt andet plastproduktion.
- Vi forestiller os en fremtid, hvor CO2 forvandles fra en skadelig drivhusgas til et uudtømmeligt råmateriale til fremstilling af materialer, som vores samfund har brug for, i dette tilfælde plast. Desuden vil vi sikre os, at løsningerne er gennemførlige og kan implementeres, siger projektleder Line Rold Tousgaard fra Teknologisk Institut.
Projektet UC-DC (Utilization of Carbon for Decarbonization) er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Pond, Again, og Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain).
Bakterier omdanner CO2 til nyttig syre
I dag er verden afhængig af fossile råstoffer til at producere vigtige kemikalier til plastproduktion. Men inden længe kan forskellige plastbaserede produkter forhåbentlig produceres direkte af CO2. Det er det potentielle resultat af projektet UC-DC, som udvikler en ny bioteknologisk proces til at udnytte CO2 udviklet af virksomheden Again:
- Vores gasfermenteringsproces omdanner CO2 og brint til eddikesyre i en et-trins-proces, hvor CO2 bliver fanget og omdannet i samme trin. Ved at kombinere bakteriers ældgamle evne til at fordøje CO2 og nutidens avancerede bioteknologi baner vi vej for produktion af CO2-baserede kemiske byggesten, der i øjeblikket kommer fra fossile råmaterialer. Vi er begejstrede for at være en del af et ambitiøst partnerskab, hvor vores teknologi spiller en integreret rolle i en lovende fremtidig værdikæde, siger Torbjørn Ølshøj Jensen, medstifter af Again.
Bionedbrydelig plast fra CO2
Teknologisk Institut vil demonstrere brugen af eddikesyre ved at omdanne den til en kemisk byggesten til plastproduktion. Endelig vil virksomheden Pond omdanne denne byggesten til bionedbrydelige plastpolymerer, der kan bruges i blandt andet emballage og tekstiler.
- Vi vil vise, at det er muligt at producere højkvalitets-plast, der kommer fra genbrugt kulstof, særligt CO2. Det vil ikke blot være en interessant innovation i sig selv, men også et lovende alternativ til kemiske byggesten, der stammer fra plantemateriale, siger Thomas Brorsen Pedersen, CEO hos Pond.
En ny fossilfri CCU-værdikæde
Ved at genanvende CO2 opsamlet fra luften eller CO2-udledende virksomheder spiller løsningen udviklet i UC-DC-projektet en vigtig rolle i at skabe nye forsyningskæder for udnyttelse af CO2, også kaldet CCU.
Som en del af den ambition vil DTU Biosustain regne på, hvordan biobaseret plast fra CO2 påvirker miljø og samfund, hvis produktionen implementeres i stor skala. Det indebærer blandt andet livscyklusvurderinger og markedsanalyser.
- Ved at identificere de potentielle barrierer på tværs af denne nye værdikæde kan vi fokusere på, hvordan vi overvinder dem og demonstrere en farbar vej fra kilde til produkt. Den store styrke ved partnerskabet er, at vi både udvikler og evaluerer løsningerne i løbet af projektet ud fra et samlet syn på hele værdikæden, siger Line Rold Tousgaard.
UC-DC har et budget på 1,4 millioner euro, hvoraf 900.000 euro er finansieret af Innovationsfonden som en del af INNO-CCUS, et af Danmarks fire missionsdrevne innovationspartnerskaber, der skal fremskynde den grønne omstilling.
Fakta
CCUS, eller Carbon Capture, Utilization and Storage, omfatter teknologier, der indfanger CO2 og enten genbruger eller lagrer det. I dette tilfælde bliver CO2 genanvendt til bionedbrydeligt plastik.
Danmark har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med 70 % i forhold til 1990, og det forventes, at 3,2 mio. ton CO2/år vil komme fra CCUS-teknologier.
PARTNERE:
Teknologisk Institut:
Teknologisk Institut er en selvejende vidensinstitution med over 1000 specialister inden for en lang række videnskabelige discipliner og områder. Instituttets formål er at styrke dansk erhvervsliv i mødet med fremtidens teknologiske og forretningsmæssige udfordringer. Kontaktperson: Line Rold Tousgaard, ph.d., projektleder, Teknologisk Institut, lrto@dti.dk, www.dti.dk.
Again:
Again er en dansk klimateknologisk virksomhed, der blev grundlagt i 2021, med kontorer i København og Berlin og et internationalt team på 30 personer. Virksomheden udsprang af Danmarks Tekniske Universitet i 2021 for at omsætte mere end et årtis forskning til industrielle anvendelser og introducerer nu sin teknologi på globalt plan.
Kontaktperson: Viviënne Mol, projektleder
Pond:
Pond er en biobaseret kemisk virksomhed, der ligger i Danmark. Pond's mission er at erstatte fossilbaseret plast med bioproduceret og bionedbrydelig plast.
Kontaktperson: Thomas Brorsen Pedersen
DTU Biosustain, Danmarks Tekniske Universitet:
The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability – eller DTU Biosustain – er et internationalt forskningscenter ved Danmarks Tekniske Universitet, som blev etableret i 2011 med midler fra Novo Nordisk Fonden. Centret fokuserer på at udvikle ny viden og nye teknologier, der skal understøtte overgangen fra konventionel til bæredygtig bio-baseret industriproduktion.
Kontaktperson: Sumesh Sukumara, ph.d., seniorforsker og gruppeleder, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, Danmarks Tekniske Universitet.
Kontakter
Presseforespørgsler;
Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, Teknologisk Institut, mail rea@teknologisk.dk, telefon +45 72 20 14 74.
Professionelle forespørgsler:
Projektleder Line Rold Tousgaard, Teknologisk Institut, mail lrto@teknologisk.dk, telefon +45 72 20 23 89
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
Mindre producenter af plantebaserede fødevarer får hjælp til at gro2.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skræddersyede udviklingsforløb sætter skub i danske SMV’ers produktion af sikre, smagfulde og kommercielt levedygtige plantebaserede fødevarer.
Svampe producerer fremtidens fødevareprotein29.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Supermarkedets svampe kan omdanne spild fra marken til fødevareproteiner med lavere klimaaftryk. Med Teknologisk Institut i spidsen udforsker et EU-projekt potentialet for svampefermentering.
Ny samarbejdsaftale skal fremme industriens adgang til Big Science22.11.2024 12:20:59 CET | Pressemeddelelse
Ny samarbejdsaftale mellem Teknologisk Institut og ESS i Lund skal fremme danske virksomheders muligheder for at anvende verdensførende nyt neutronforskningsanlæg til at skabe industriel innovation
Sådan bliver biosolutions et dansk eksporteventyr21.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske biosolutionsvirksomheder har potentialet til at blive blandt de førende i verden på området, men der er ikke en lige vej derhen. I en ny rapport fra Teknologisk Institut angiver de adspurgte danske biosolutionsvirksomheder flere afgørende barrierer, som skal overkommes, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i den globale konkurrence – særligt manglende finansiering er en hæmsko i udviklingen af nye løsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum