Ishøj Kommune

Ishøj Kommune går ind i ambitiøst samarbejde om solceller på tage

Del

Når vi tænder lyset i klasselokalet eller starter opvaskemaskinen på plejehjemmet, skal det være med lokal, grøn strøm. Ishøj Kommune vil sammen med forsyningsselskabet HOFOR, Region Hovedstaden og flere andre kommuner undersøge muligheden for at sætte solceller op på kommunernes egne bygninger

HOFOR

Solceller på skoler, plejehjem og idrætshaller, der sikrer grøn strøm i stikkontakten. Det er ønsket bag et nyt, ambitiøst samarbejde, som Ishøj Kommune og 11 andre kommuner og Region Hovedstaden har indledt med HOFOR.

”Med dette samarbejde vil vi styrke den grønne omstilling i Danmark – og det gør vi ved at tage et lokalt ansvar og gøre vores bygninger mere grønne. Sammen med HOFOR, Region Hovedstaden og en række andre kommuner går vi nu helt nye veje. Vi vil undersøge mulighederne for at danne et selskab, som kan sætte solceller op på tagene på vores egne bygninger. HOFOR har erfaringer med solenergi, og med et fælles selskab kan vi udnytte viden på tværs og få stordriftsfordele,” siger Merete Amdisen, borgmester i Ishøj Kommune.

Meget skal falde på plads

Udfordringen har tidligere været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab, hvilket krævede meget arbejde for kommunerne og regionerne. Men nye regler gør det nu muligt for kommuner at oprette ét selskab til at håndtere solceller på egne tagarealer og bygninger. Regler og regulering gør det dog stadig svært at få regnskabet til at balancere.

”Alle kommuner, der indgår i samarbejdet, er meget optaget af at få mere grønne bygninger. Men vi har oplevet, at reglerne har været bøvlede. Nu ser det ud til, at nye regler kan give muligheder, men der er meget, der skal falde på plads både juridisk og finansielt, inden vi er oppe at køre. Nu undersøger vi, hvad der er muligt, men drivkraften er viljen til at arbejde for mere lokal grøn strøm i vores bygninger, siger Kalbiye Yüksel, formand for Klima- og Miljøudvalget i Ishøj Kommune.

De første solceller sættes op i 2025

Ideen er at danne sig fælles erfaringer med det nye selskab, og derfor er der dialog om at opstarte pilotprojekter, hvor der sættes solceller på kommunalt ejede bygninger – så man kan samle praktiske erfaringer, inden modellen bliver rullet ud i alle de involverede kommuner og regionen.

Ambitionen er, at rammerne for selskabet vil være på plads senere i år, og at HOFOR med pilotprojekterne kan begynde at sætte de første solceller op senest i 2025.
Med dette initiativ ønsker kommunerne og regionen i hovedstadsområdet at tage et lokalt ansvar for den grønne omstilling, at gå foran og sende et signal om, at vi alle må bidrage til at passe på miljøet af hensyn til fremtidige generationer.

Stort potentiale i solceller på tage

Ifølge DTU udgør energiforbruget i bygninger næsten 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og bygninger spiller derfor en vigtig rolle i målet om at få mere grøn energi. 
”Vi skal have mere fart på den grønne omstilling og udnytte alle muligheder, så det er helt oplagt at udnytte mulighederne i de mange tage, som står ubenyttet hen. Sætter vi solceller op, kan vi dække strømforbruget med lokal grøn strøm. Det vil både skabe en lokal grøn omstilling og gøre bygningernes klimamæssige aftryk grønnere” siger Susanne Juhl, der er formand for HOFORs bestyrelse.

En landsdækkende spørgeskemaundersøgelse gennemført for DTU i 2022 viser, at danskerne generelt er meget positive over for solceller på tage. I undersøgelsen svarer cirka ni ud af ti danskere, at de er positive over for solceller på industritage.

Følg pressemeddelelser fra Ishøj Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ishøj Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye