DI - Dansk Industri

DI om EU's ny bio-strategi: Stort grønt spring fremad

Del

Biosolutions kan hjælpe os med at finde svar på tidens store klima-, natur- og fødevareudfordringer og samtidig skabe nye bæredygtige job og forretningsmuligheder. Nu ser det ud til, at EU endelig fjerner snubletrådene for Europas bio-virksomheder.

"Den ny strategi er et skridt i den helt rigtige retning for biosolutions sektoren i Danmark og EU. Endelig tager EU fat på de barrierer, der forhindrer virksomhederne og myndigheder i at udfolde det fulde potentiale i biosolutions," siger underdirektør i DI Sofie Carsten Nielsen, der understreger, at EU's initiativ kommer i ellevte time.
"Den ny strategi er et skridt i den helt rigtige retning for biosolutions sektoren i Danmark og EU. Endelig tager EU fat på de barrierer, der forhindrer virksomhederne og myndigheder i at udfolde det fulde potentiale i biosolutions," siger underdirektør i DI Sofie Carsten Nielsen, der understreger, at EU's initiativ kommer i ellevte time. Foto: DI DI

Vicepræsident for Kommissionen Margrethe Vestager fremlagde i dag EU's nye overordnede strategi for for biotech og biomanufacturing. For den grønne omstilling og den danske biosolutions-sektor, som er førende i Europa, giver strategien ifølge DI håb for fremtiden – både for den grønne omstilling og for bio-branchen.

- Den ny strategi er et skridt i den helt rigtige retning for biosolutions sektoren i Danmark og EU. Endelig tager EU fat på de barrierer, der forhindrer virksomhederne og myndigheder i at udfolde det fulde potentiale i biosolutions, siger underdirektør i DI Sofie Carsten Nielsen, der understreger, at EU's initiativ kommer i ellevte time.

- Vinduet for ny industri-politik på bio-området nu. Ellers taber Europa kapløbet til USA og Kina, som begge har vedtaget nye strategier og investeret store summer på området. Europæiske virksomheder har teknologien, men støder på modstand under de nuværende EU-regler. Eksempelvis tager det tre gange så lang tid at få et bio-produkt godkendt i EU som i USA.

Biosolutions er løsninger baseret på naturens egne enzymer, bakterier, gærceller, signalstoffer m.m. og de er en bæredygtig vej til bedre sundhed, fødevaresikkerhed og mindre CO2-udslip.

- Hvis EU skal nå egne grønne mål, så er politikerne nødt til at erkende potentialet i bioløsninger i et meget hurtigere tempo, siger Sofie Carsten Nielsen.

Kommissionens meddelelse ”Building the future with nature: Boosting Biotechnology and Biomanufacturing in the EU” er kommet til verden på baggrund af et personligt initiativ fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, og nu kommer bioløsninger med i arbejdsprogrammet for den næste EU-kommission. Den tiltræder 1. januar 2025.

Kommissionen lover at se på en ny EU Bio-Act, og på både hvordan lovgivningen kan strømlines og hvordan den lange godkendelsestid for nye biosolutions kan forkortes.

- Jeg er rigtig glad for, at Kommissionen lover at se på en EU Bio Act, og på en måde at forkorte den lange godkendelsestid for nye biosolutions. Det er godt, og det haster med at få vedtaget den ny lovgivning, siger Sofie Carsten Nielsen.

Desuden lover Kommissionen at se på støtte til flere investeringer, og hvordan skalering af biosolutions kan hjælpes frem. Blandt andet vil man etablere en EU Biotech Hub og fremme brugen af AI til biosolutions.

Kontakter

Pressekoordinator Lars Bøgeskov, 22363138, larb@di.dk

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI Energis årsdag 2024: Nye grønne forbindelser for Danmarks energi i fremtiden19.4.2024 10:00:27 CEST | Presseinvitation

Vi kan ikke skabe en grøn omstilling i Danmark, hvis vi ikke kan transportere den grønne energi billigt, sikkert og effektivt. I takt med etableringen af mere vedvarende energi, er der også brug for en mere udbygget, robust og moderne energiinfrastruktur, som vil blive belyst og diskuteret i et dansk og internationalt perspektiv ved DI Energis årsdag den 25. april. Pressen er inviteret til at dække det hele.

DI’s topchef: EU skal ikke kun tale om at styrke konkurrencekraften, men også gøre det18.4.2024 19:31:16 CEST | Pressemeddelelse

EU’s konkurrencekraft skal styrkes markant, så europæiske virksomheder ikke taber terræn til bl.a. amerikanske og kinesiske virksomheder. Det er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om ved dagens EU-topmøde. Det er helt afgørende med et øget fokus på, hvordan vi sikrer vækst, velstand og velfærd i fremtiden, mener DI’s adm. direktør, men der er i den grad også brug for handling bag ordene.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye