AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Danmark bedst i EU til at få ledige i job – for 13. år i træk

Del

I løbet af det seneste år var det i gennemsnit 42 procent af alle arbejdsløse i et givent kvartal, der var i arbejde i det efterfølgende kvartal, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Danmark var også bedst til at få langtidsledige i job.

Gennemsnitligt 42 procent af de ledige i et givent kvartal kom i job i det efterfølgende kvartal i 2023. Det er den højeste andel i EU – for 13. år i træk.
Gennemsnitligt 42 procent af de ledige i et givent kvartal kom i job i det efterfølgende kvartal i 2023. Det er den højeste andel i EU – for 13. år i træk.

ARBEJDSMARKED

Det gik godt med at få arbejdsløse i job i 2023. Faktisk gik det bedre end i alle andre EU-lande.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Eurostat.

42 procent af de arbejdsløse ved indgangen til et givent kvartal var i job ved indgangen til det efterfølgende kvartal. EU-gennemsnittet ligger på 24 procent.

"Det danske arbejdsmarked præsterer rigtig flot i forhold til andre europæiske lande. Vi er rigtig gode til at få ledige i arbejde,” siger Frederik Olsen, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

null
Se og embed interaktiv udgave af figuren her eller download dataene bag her: https://www.datawrapper.de/_/e9taa/?v=4

"Tallene understreger, at vi har et unikt arbejdsmarked i Danmark"

Analysen sammenligner ledighed-til-beskæftigelse-raten på tværs af EU-landene hen over de 13 kalenderår, der er data for i Eurostat.

Danmark har været bedst i alle årene.

”Tallene understreger, at vi har et unikt arbejdsmarked i Danmark, der er kendetegnet af både fleksibilitet for arbejdsgiverne og tryghed for lønmodtagerne. Det er forudsætningen for, at vi klarer os så godt. Også på andre arbejdsmarkedsmål,” siger Frederik Olsen.

”Vi skal huske, at kombinationen af fleksible ansættelsesregler, et solidt sikkerhedsnet og en aktiv arbejdsmarkedspolitik er afgørende for at få arbejdsløse tilbage i job,” siger Frederik Olsen.

Analysen viser også, at Danmark er bedst til få langtidsledige i arbejde målt fra kvartal til kvartal.

null
Se og embed interaktiv udgave af figuren her eller download dataene bag her: https://www.datawrapper.de/_/z5TV5/?v=5

Analysens hovedkonklusioner

  • I 2023 var Danmark bedst i EU til at få ledige i job. 42 procent af de ledige i et givent kvartal, kom i job i det efterfølgende kvartal hvilket er væsentligt over EU-gennemsnittet på 24 procent.

  • Det er 13. år i træk, at Danmark er EU-mestre i at få ledige i job.

  • Udover en generelt høj omskiftelighed i jobs har Danmark også den laveste andel af langtidsledige i EU.

  • De positive takter for arbejdsmarkedet bør ses i lyset af flexicurity-modellen, der er forudsætningen for, at Danmark klarer sig godt på en lang række arbejdsmarkedsmål.

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye