YouTube-kanal sikrer repræsentation for unge med handicap
I weekenden den 22.-24. marts bliver Musholm Ferie-, Sport og Konferencecenter forhandlet til et live-studie, når unge med handicap udfordrer kendisser i challenge-programmet ‘Spis eller sig sandheden’. YouTube-kanalen, Spor23, begyndte som et fællesskabsprojekt, som skulle sikre repræsentation af unge med handicap. Det er lykkedes. Kanalen har nu knap 730.000 visninger

Ingen vidste, at det ville udvikle sig til sådan en succes. Men i dag – lidt over et år efter Danmarks første YouTube-kanal lavet af unge med handicap gik i luften, har den fået ikke mindre end 730.000 visninger – det er ca. 45.000 om ugen.
Unge udfordrer kendisser for 4. gang
Et nyt hold kendisser bliver i den kommende weekend inviteret indenfor på Musholm Ferie-, Sport og Konferencecenter i Korsør, når YouTube-kanalen, Spor23 optager fjerde sæson af YouTube-serien ’Spis eller sig sandheden’. Denne gang byder et hold bestående af 14 unge youtubere velkommen til blandt andre Helene Bülow, der er influencer og har en følgerskare på over 226.000 på TikTok, hvor hun blandt andet taler om at være ung med dværgvækst samt youtuberen, Lasse Vestergaard, der laver gaming-videoer til sine mere end 177.000 abonnenter på YouTube. Tidligere gæster har været kendisser som Udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, youtuberne Jasmin og Mika, journalisterne Anders Lund Madsen og Adnan Al-Adhami, kokken Umut Sakarya og YouTube gameren ComKean.
Unge som medskabere
I værtsrollen på ’Spis eller sig sandheden’ er det endnu engang 18-årige Andreas Strøm, der skal udfordre de kendte medvirkende i en ’sandhed eller konsekvens ’-udfordring. De resterende unge styrer alt fra kamera, lyd, producerpult og interview til rekvisitter og sociale medier. Muskelsvindfonden vejleder og støtter op med blandt andet finpudsning i redigeringen af videoerne, inden de sendes ud på kanalen.
De unge YouTube-talenter er alle mellem 10 og 23 år og bosat rundt i hele landet. Når de et par gange om året mødes på optagelser og bootcamps, er det både med øje for fællesskabet men også for at talentudvikle den enkelte. Spor23-kanalen er den første og eneste af sin slags i Danmark, hvor alle YouTube-kreatørerne selv har et handicap. Projektet er sat i værk som et fælleskabsprojekt, der skal sikre repræsentation og modvirke ensomhed. På kanalen kan du udover det populære program ’Spis eller sig sandheden’ finde en lang række andre videoer såsom make up-tutorials, taste test-videoer og interviews med kendte danskere. Spor23 har noget for enhver og viser dermed, hvordan mennesker med handicap er lige så forskellige som alle andre. Det er Muskelsvindfondens vision at arbejde netop for plads til forskelle.
23-årige Ahmed Hassan er en af de unge talenter, der har været med fra start. Han er især glad for det fællesskab, som opstår imellem de unge youtubere:
“Spor23 giver et fantastisk fællesskab, og man får lov til at udvikle sig inden for det område, man selv har lyst til. Derudover er det spændende at møde alle de kendte, der er med i ‘Spis eller sig sandheden,” fortæller Ahmed Hassan.
Unik kanal i Danmark sikrer repræsentation
Kanalen er den første af sin slags i Danmark og viser, at mennesker med handicap er lige så forskellige som alle andre. Det er Muskelsvindfondens vision at arbejde netop for plads til forskelle.
"Der findes meget lidt repræsentation af børn og unge med handicap i Danmark - faktisk så lidt, at det nærmest er ikke eksisterende. Det er afgørende for børn og unge, at de har nogle at spejle sig i samtidig med, at kanalen viser, at børn og unge med handicap har de samme interesser som andre unge, fortæller formand for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen.
De unge sender live om lørdagen
Lørdag den 23. marts kl. 15.30 sender Spor23-teamet live på YouTube, når influenceren, Helene Bülow gæster stolen i ’Spis eller sig sandheden’. Alt kan ske, når der sendes live, og hverken værten Andreas eller gæsten kender spørgsmålene på forhånd. Det gør de unges opgave endnu mere nervepirrende men øver dem også i at være omstillingsparate, som for mange unge med handicap er et vilkår i deres dagligdag, da samfundet ikke altid er indrettet til mennesker med handicap.
Faktaboks:
- Spor23 gik i luften den 3. december 2022 på FN's internationale handicapdag
- Spor23 er et 3-årigt projekt støtte af Østifterne og Muskelsvindfonden
- Det er fjerde sæson af challenge-programmet Spis eller sig sandheden
- Der er 2524 abonnenter på kanalen, som har haft over 730.000 visninger siden det første upload.
- Kanalen er medskaberi med unge med handicap
- Der er pt. 26 unge tilmeldt talentudviklingsholdet
Kontakter
Laura Schmidt AbildtrupProjektkoordinatorKommunikationsafdeling
Tlf:61749834laab@muskelsvindfonden.dkSuzanne Skærbæk PedersenJournalist
Tlf:22652409susk@muskelsvindfonden.dkBilleder

Links
Om Muskelsvindfonden
Muskelsvindfonden er en forening, et fællesskab og en bevægelse. Vi blev skabt af og for mennesker med muskelsvind, men er også en samling fantastiske pårørende, engagerede samarbejdspartnere, gode medarbejdere, og mere end 1000 frivillige.
Siden 1983 har Muskelsvindfonden sammen med Tuborg arrangeret Grøn Koncert - for vi samler danskerne, mens vi samler ind. Overskuddet går til vores arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.
Følg pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden
Storebæltsbroen i rød: Muskelsvind får sin egen mærkedag17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 18. marts bliver en helt særlig dag for Muskelsvindfonden. For første gang nogensinde får muskelsvind sin egen mærkedag – en dag, der handler om at fejre fællesskabet, historien og om at sige tak. Dagen bliver markeret med et spektakulært syn: Storebæltsbroen lyser op i Muskelsvindfondens ikoniske røde farve.
Croquis-modeller på Christiansborg: Muskelsvindfonden udfordrer perfekthedskulturen24.2.2025 12:33:39 CET | Pressemeddelelse
Tirsdag d. 25. februar kl. 16.00 danner Fællessalen på Christiansborg rammen for noget, man sjældent ser på Borgen: Croquis-modeller. Men modellerne har ikke de glatte, retoucherede kroppe, som man ser på sociale medier – derimod ægte kroppe med ar, rynker og handicap.
Tocifret millionbeløb til forskning i muskelsvind: “Vi befinder os i begyndelsen af en ny epoke”12.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Muskelsvindfonden lancerer et ambitiøst forskningsprogram, der skal støtte og styrke forskning i muskelsvind. På et forskningsfelt, hvor behovet for forskning stadig overstiger midlerne, markerer programmet et vigtigt skridt mod at skabe opmærksomhed og tiltrække flere ressourcer. De første uddelinger er allerede foretaget, og Muskelsvindfonden ser frem til at støtte endnu flere projekter, der kan skabe fremskridt for både patienter og forskere.
Nye pærspektiver fra Muskelsvindfonden: Kom ud af dit ekkokammer21.11.2024 13:35:26 CET | Pressemeddelelse
Med en ny indsats på sociale medier inviterer Muskelsvindfonden dig til at bryde ud af dit ekkokammer og kigge forbi det journalistiske site Pærspektiv.dk – en platform, der vil udfordre dit syn på handicap og give dig nye perspektiver på diversitet, identitet og forskellighed.
Jelling Musikfestival og Muskelsvindfonden i nyt samarbejde: Pærfekt Croquis bringer kunst og musik til unge i Vejle og Kolding5.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med Muskelsvindfondens Pærfekt Croquis som omdrejningspunkt inviteres unge i Trekantområdet til et unikt møde mellem kunst og musik. Det sker i Kolding d. 5. november og i Vejle torsdag d. 7. november. I samarbejde med Jelling Musikfestivals talentprogram, Quasar, sætter arrangementet fokus på kropsforskellighed og selvaccept gennem tegning og live-musik.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum