Marie fra Lejre kåret til Årets Førstehjælper efter at have reddet sin mand fra druknedød
Da Marie på en ferie i Thailand finder sin mand Bue livløs i vandkanten, reagerede hun hurtigt og fik liv i Bue igen. Marie er derfor kåret til Årets Førstehjælper 2024.

På en rolig strand i Thailand, kunne der onsdag den 16. november 2022 høres skrig. Marie fandt sin mand Bue i vandkanten med blå læber og uden liv.
Marie råbte efter hjælp, og en yngre mand tog fat i Bue. Sammen hev de Bue ind på land, og Marie gik instinktivt i gang med at give luft, udøve hjertemassage og fik nogen til at ringe efter alarmcentralen. Derfor er Marie kåret som Årets Førstehjælper 2024. Prisen uddeles af Røde Kors i samarbejde med Aleris Hospitaler til en person, som har ydet en ekstraordinær, livreddende indsats.
”Det er jo vildt dejligt at blive anerkendt. Jeg tror ikke, jeg kunne have taget imod det for et år siden. Det har taget noget tid at forstå, at jeg gjorde det rigtige. Men jeg er selvfølgelig megaglad,” fortæller Marie.
Prisen sætter fokus på førstehjælp
Årets Førstehjælper uddeles af Røde Kors i samarbejde med Aleris Hospitaler til personer, som har ydet en ekstraordinær, livreddende indsats, for at sætte fokus på den livreddende førstehjælp. Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl, overraskede Marie med den fine pris live i Go’ Morgen Danmark onsdag den 20. marts.
”Maries hurtige handling reddede ikke kun hendes mand Bue, men understregede også vigtigheden af at handle i nødsituationer. Maries beslutsomhed og handlekraft er grunden til, at Bue har det godt i dag. Det er vigtigt at hylde en beundringsværdig indsats,” siger Anders Ladekarl.
Fulgte sin mavefornemmelse
Marie havde været ude og tjekke, om Bue var okay, og var vendt tilbage til stranden. Men Bue kom ikke op efter hende. Følelsen i maven sagde, at hun var nødt til at tjekke efter.
”Jeg vader ud til ham igen og tager fat i hans skulder, men kroppen vælter rundt. Hans ansigt bliver vendt op ad, og han har helt åbne øjne - fuldstændig død i blikket og med helt blå læber. Jeg skriger og begynder at trække ham ind på land,” fortæller hun.
Bue elsker at dykke, men var denne dag besvimet i vandet og druknet. Men heldigvis var Marie blevet på stranden, på trods af normalt at være gået op til hotellet på det tidspunkt af dagen.
”Jeg har mange gange tænkt på, hvad der var sket, hvis jeg var gået op efter en iskaffe, som jeg plejede, eller hvis en af ungerne skulle på toilet. Min mavefornemmelse sagde bare, at der var noget, der ikke var, som det skulle være,” siger Marie om situationen.
Har det godt i dag
Marie fik liv i Bue og blev ved med at holde liv i ham i ambulancen efterfølgende. Selvom Bue gav livstegn i ambulancen, gik der syv dage, inden han blev vækket fra sin koma.
”Det virker lidt skørt at fortælle, men når man har børn i skole, kommer man hurtigt ind i en hverdag igen. Det er jo ikke en oplevelse, der sidder i mig på samme måde som min familie. Jeg skal nogle gange huske mig selv på, at jeg ikke er 20 år længere, men jeg har det godt,” fortæller Bue.
Det er i år 33. gang, Røde Kors kårer Årets Førstehjælper. Prisen på 10.000 kroner er sponsoreret af Aleris Hospitaler. Med prisen vil Røde Kors sætte fokus på, hvor vigtigt det er at kunne førstehjælp.
Nøgleord
Kontakter
Røde Kors pressetelefonrodekors.dk/presse
Tlf:3529 9699Links
Om Røde Kors
Røde Kors er altid til stede
Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.
192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.
Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.
Følg pressemeddelelser fra Røde Kors
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Røde Kors
Røde Kors’ genbrugswebshop fylder to år: Her kan alt sælges29.4.2025 13:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Røde Kors Genbrugs kunder handler helt anderledes online end i fysiske genbrugsbutikker og kører gerne langt efter de unikke fund
Én måned efter kæmpe-jordskælv er 200.000 mennesker fordrevet fra deres hjem28.4.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Myanmar: Én måned efter voldsomt jordskælv er den humanitære situation kritisk
Kun kontormøbler: Indret din virksomhed med genbrug fra ny Røde Kors-butik i Hjallerup31.3.2025 10:29:00 CEST | Pressemeddelelse
Røde Kors har åbnet landets første genbrugsbutik udelukkende med kontormøbler i Hjallerup i Nordjylland
Kokkeelever laver 2-retters menu ud af råvarerne fra nødhjælpskasser24.3.2025 13:20:36 CET | Pressemeddelelse
Madens betydning i nødhjælpsarbejde sættes i fokus, når kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen sammensætter en fine-dining menu med udgangspunkt i indholdet af nødhjælpskasser. Projektet er gjort muligt med midler fra Danida og sat i søen af Ungdomsbureauet gennem Verdensmål i Hænderne i et samarbejde med Røde Kors og Hotel- og Restaurantskolen
Røde Kors: De medicinske faciliteter i Gaza er presset til det yderste20.3.2025 11:56:00 CET | Pressemeddelelse
”Når antallet af ambulancer er nede på 50%, og der mangler både medicin og udstyr, er det klart, at det bliver mere og mere vanskeligt at sikre at vi kan redde liv,” siger katastrofechef i Røde Kors, Peter Schultz. Mangel på brændstof betyder, at Palæstinensisk Røde Halvmåne kun kan bruge 23 af deres 53 ambulancer. Med tirsdagens bombardement blev ambulancerne sendt ud over hele Gaza – så brændstoflagrene er nu svundet yderligere ind. Samtidig betyder blokaden af nødhjælp, at sundhedsklinikker og hospitaler er ved at løbe tør for både medicin og medicinsk udstyr, fortæller Peter Schultz. ”Vores kollegaer i Palæstinensisk Røde Halvmåne har arbejdet under vanskelige forhold de seneste 16 måneder. Den nuværende situation med en total blokade af nødhjælp til Gaza har presset dem helt i bund – selvom de knokler for at hjælpe.” Røde Kors’ katastrofechef, Peter Schultz, er i dag i Amman, Jordan. Kontakt kommunikationskonsulent Emilie Amstrup ved interviewforespørgsler på +45 31444146
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum