Sikkerheden svækkes af øget konkurrence

Del

Det er en fordel for brugerne, når de kan hente apps fra flere kilder. Men det er samtidig en svækkelse af sikkerheden, forklarer it-ekspert

Det er en fordel for brugerne, når de kan hente apps fra flere kilder. Men det er samtidig en svækkelse af sikkerheden, forklarer it-ekspert
Det er en fordel for brugerne, når de kan hente apps fra flere kilder. Men det er samtidig en svækkelse af sikkerheden, forklarer it-ekspert Jumpstory Jumpstory

Som følge af den nye forordning fra EU, Digital Markets Act (DMA), åbner Apple snart for, at brugere af iOS-enheder kan hente apps fra andre steder end fra deres App Store. Men hvor det er en fordel for forbrugerne, så vil det påvirke it-sikkerheden på iOS-enheder i en negativ retning.

”Der er ingen tvivl om, at når vi fremover vil kunne hente apps til vores iPhone flere steder fra, så kan det være en fordel for forbrugerne, for konkurrence kan noget. Men i dette tilfælde er det ikke kun godt. For netop Apples lukkede økosystem har været med til at holde cyberbanditterne fra døren,” siger Leif Jensen, CBO og sikkerhedsekspert hos ESET Nordics.

Han ser det nye tiltag fra EU som et eksempel på, at de, der laver lovene i EU, er forblændet af muligheden for, at virksomheder kan konkurrere, og totalt glemmer it-sikkerheden.

”Det føles lidt, som om de synes, at det er det værste i verden, hvis der er en producent, der har et lukket økosystem som Apples,” forklarer Leif Jensen.

Når en producent har kontrol over økosystemet, kan denne også lukke effektivt af for hackere. Det så vi blandt andet under mainframe-tiden, hvor der var en producent, der stod for alt, hardware, operativsystem og software.

”Den gang var det ikke muligt at være hacker, alt var lukket totalt af. Men nu skal alle platforme være åbne, og derved lukker vi også hackerne ind,” pointerer Leif Jensen.

Hidtil har Apple, næsten, kunne gøre det samme, nemlig skærmet ret effektivt af for muligheden af, at hackere kommer ind på deres enheder.

”Naturligvis er konkurrence en god ting, det gør os alle bedre. Men vi lider under konstante angreb fra de cyberkriminelle, og det vil kun blive værre, når det fremover bliver muligt at hente apps til iOS-enheder fra flere forskellige kilder, også selvom Apple vælger en model, hvor de skal godkende alternative App Stores. Alt andet lige har de ikke samme kontrol over de apps, der ligger der,” siger Leif Jensen og fortsætter:

”Konkurrencemæssigt er det en god idé, at forbrugerne skal kunne hente apps flere steder, men sikkerhedsmæssigt er det altså flere skridt tilbage,” siger Leif Jensen, der har et par gode råd til, hvordan du sikrer din smartphone eller tablet, uanset om det er en iOS eller Android-enhed

  1. Download kun apps fra pålidelige kilder. Du placerer dig på problemernes holdeplads, hvis du henter apps andre steder fra.
  2. Vær opmærksom på app-tilladelser. Læs nøje, hvad en app vil have tilladelse til, og vær kritisk. Skal din app til dronen virkelig have lov til at se og ændre i din kalender?
  3. Hold din enhed opdateret. Sørg altid for at installere de nyeste sikkerhedsopdateringer, så snart de udkommer.

Hvis muligt skal du sikre, at du har sikkerhedssoftware på din enhed. Du kan stadig ikke installere et sikkerhedsprogram på din iPhone, men på alle Android-baserede enheder er det muligt, og du bør ikke bruge din Android-enhed uden.

Kontakter

Om ESET

I tre årtier har vi hjulpet folk med at beskytte deres digitale verdener. Fra en lille dynamisk virksomhed er vi vokset til et globalt brand med over 110 millioner brugere i 202 lande og territorier. Meget har ændret sig, men vores grundlæggende ambitioner, filosofi og værdier forbliver uændrede - at hjælpe med at opbygge en mere sikker digital verden, hvor virkelig alle kan drage fordel af mere sikker teknologi.

Følg pressemeddelelser fra ESET Nordics

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ESET Nordics

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye