Langelands Museum

Unikt stykke Berlinmur til Danmark

Del

Som et af de få museer uden for Tyskland udstiller Koldkrigsmuseum Langelandsfort fra denne sæson et stykke af den første generations Berlinmur som blev bygget i august 1961.

Her ses Dr. Juliane Haubold-Stolle fra Stiftung Berliner Mauer (tv.) sammen med museumsleder Peer Henrik Hansen i forbindelse med overdragelsen af murstykket.
Her ses Dr. Juliane Haubold-Stolle fra Stiftung Berliner Mauer (tv.) sammen med museumsleder Peer Henrik Hansen i forbindelse med overdragelsen af murstykket. Stiftung Berliner Mauer

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men den store kvadratiske murstensblok emmer af verdenshistorie og triste skæbner. Den indgik nemlig i DDR-diktaturets bestræbelser på at afholde egen befolkning fra at flygte til Vesteuropa, og den blev brugt til at skabe den kolde krigs mest kendte symbol på opdeling og undertrykkelse: Berlin-muren.

”Så vidt vi har fået fortalt, er vi i skrivende stund det eneste museum uden for Tyskland, der både udstiller et stykke af den første mur som blev bygget i august 1961 og så den sidste version af muren som blev opstillet i starten af 1970’erne. Vi er utroligt stolte over at have fået lov til at udstille dette unikke stykke af muren,” udtaler museets leder Peer Henrik Hansen.

Det er den tyske institution vedrørende Berlinmurens historie, Stiftung Berliner Mauer, som står bag udlånet til Langeland. Det var samme institution, som i 2011 overdrog en hel sektion af den sidste Berlinmur til museet, en sektion som har været på danmarksturne, som har været udstillet på Nationalmuseet i København og som er omtalt i internationale publikationer. I dag kan den ses på Langelandsfortet.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort åbner Palmesøndag, og ved den lejlighed kan man se nærmere på det unikke stykke berlinmur. Betonblokken indgår i udstillingen ”Frihedens hav – Flugten over Østersøen”.

For mere information, besøg fortets hjemmeside eller facebook-side.

Billeder

En af de tilbageværende betonblokke som i august 1961 blev brugt til at dele Berlin.
En af de tilbageværende betonblokke som i august 1961 blev brugt til at dele Berlin.
Download
Forundrede vestberlinere kigger over den nyopførte berlinmur - bemærk betonklodserne!
Forundrede vestberlinere kigger over den nyopførte berlinmur - bemærk betonklodserne!
Download
Et stykke af berlinmuren fotograferet af en dansk kvinde i 1962. På murens top er indmuret glasskår, så en flugt besværliggøres.
Et stykke af berlinmuren fotograferet af en dansk kvinde i 1962. På murens top er indmuret glasskår, så en flugt besværliggøres.
Download
Foto taget kort efter murens opførelse af den danske atomfysiker Kay Heydorn, som havde gode kolleger på den anden side af muren.
Foto taget kort efter murens opførelse af den danske atomfysiker Kay Heydorn, som havde gode kolleger på den anden side af muren.
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye