Langelands Museum

Kold Krig er tilbage!

Del

Så er Kold Krig atter tilbage! Efter at have været udsolgt i en årrække genudgives standardværket om den kolde krigs bygninger og anlæg.

Stalin-buste udstillet på Koldkrigsmuseum Langelandsfort
Stalin-buste udstillet på Koldkrigsmuseum Langelandsfort Langelands Museum Peer Henrik Hansen

Igennem flere år rejste en lille gruppe udpegede specialister og fagfolk rundt i Danmark og besøgte, kaserner, våbenfabrikker, havne, forter og meget andet. Deres opgave var at besigtige disse anlæg og udpege 25 af slagsen, som hver især have en spændende fortælling om Danmark og den kolde krig. Denne kortlægning førte blandt andet til bogen ”Kold Krig – 33 fortællinger om den kolde krigs bygninger og anlæg i Danmark, Færøerne og Grønland”.

Det var initiativtageren til den omfattende kortlægning, Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS), som i 2013 udgav bogen. Den udkom i 2. oplag og er for længst udsolgt. Bogen har de senere år været efterspurgt, og nu genudgives bogen af Langelands Museum i en revideret udgave og med tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Bogen sendes på gaden i en ny version med et nyt forord af Slots- og Kulturstyrelsens direktør, Jesper Termansen samt et nyt efterskrift af koldkrigshistoriker, museumsleder og medredaktør til udgivelsen, Peer Henrik Hansen. Den kan købes på Langelands Museums webshop, Koldkrigsmuseet REGAN Vest, Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Oplevelsescenter Vestvolden samt Odense Bunkermuseum. Den kan selvfølgelig også bestilles hos den lokale boghandler.

Hvis du vil læse mere om Slots- og Kulturstyrelsens store kortlægningsprojekt, finder du mere information her:

https://slks.dk/omraader/kulturarv/bevaringsvaerdige-bygninger-og-miljoeer/bevaringstemaer/kold-krig

Billeder

To unge gæsterpå Langelandsfortet
To unge gæsterpå Langelandsfortet
Download
Stalin-buste udstillet på Koldkrigsmuseum Langelandsfort
Stalin-buste udstillet på Koldkrigsmuseum Langelandsfort
Download
Rationeringsmærker fra den kolde krigs tid lå klar til uddeling.
Rationeringsmærker fra den kolde krigs tid lå klar til uddeling.
Download
Kold Krig
Kold Krig
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye