DI: Ny aftale bygger bro mellem folkeskole og erhvervsliv
Der bindes et vigtigt og tættere bånd mellem erhvervslivet og skolen, når man med folkeskoleaftalen skruer op for praktisk læring. Men en vigtig ting udebliver – obligatorisk teknologiforståelse.
![](/data/images/public/5524343/13794750/67dd3ede-af88-486f-87f8-c69aa1d6d7f7-w_720.jpg)
Der er i dag blevet lavet en aftale, der baner vejen for en stærk, faglig folkeskole. Det er især gode elementer såsom en obligatorisk erhvervspraktik og en styrkelse af især matematikkompetencer blandt de mest fagligt udfordrede elever, som Dansk Industri hilser velkommen.
- Der er blevet sat en ny, mere praktisk retning for folkeskolen med dagens aftale. Det er vi enormt glade for, og det er noget, vi har kaldt på længe. Den obligatoriske erhvervspraktik åbner en vigtig dør ind til erhvervslivet, så eleverne kan få en føling med, hvad de kan beskæftige sig med i fremtiden, siger Mikkel Haarder, der er underdirektør for uddannelse og forskning i Dansk Industri.
- Også et løft af især matematikkompetencer er kærkomment. Matematik er en hel grundlæggende del af vores liv. Det handler om, at det gavner alle at forstå logikken i matematikken.
Desværre er det ikke alt, der er indenfor skiven, understreger Mikkel Haarder. Dansk Industri har længe og indædt kæmpet for at få teknologiforståelse på skoleskemaet som et obligatorisk fag. Med aftalen går man ikke hele vejen, og det ærgrer underdirektøren.
- Desværre har man valgt, at teknologiforståelse alene indføres som et valgfag – det vil sige for de allerede interesserede elever. Det ærgrer os. I DI har vi sammen med samtlige interessenter rundt om folkeskolen i årevis anbefalet at indføre teknologiforståelse som et obligatorisk fag allerede i indskolingen. Teknologiforståelse som et valgfag som aftalt her, vil skabe et uhensigtsmæssigt teknologisk A og B hold, og dermed med stor sandsynlighed føre til øget social ulighed og manglende digitale og teknologiske kompetencer i vores samfund, siger Mikkel Haarder.
Også med tilblivelsen af juniormesterlæren er der lidt vej i mål. For det giver rigtig god mening, at tilbyde mesterlæren til elever med udprægede vanskeligheder i skolen. Men vi mener, at de elever, der vil have godt af at komme lidt væk fra skolen, bør visiteres til det, så det ikke ender som den nemme udvej.
- Juniormesterlæren er et oplagt værktøj til at gøre de unge opmærksom på de faglærte muligheder. Det er helt centralt, at den danske folkeskole indrettes, så børn trives og har de bedste rammer for læring og faglighed. For der er børn i Danmark, som har brug for et alternativ til folkeskolens primært boglige undervisning - og der træder mange virksomheder til allerede i dag, siger Mikkel Haarder og tilføjer:
- Det er vigtigt, at juniormesterlæren ikke bare bliver den lette udvej for en elev, der er kørt lidt træt i skolen. For et tilvalg af juniormesterlæren betyder også et fravalg af nogle andre muligheder. Det er man nødt til at være bevidst om, og det kræver en god, faglig vejledning af både elev og forældre. Det er nemlig afgørende, at folkeskolerne fortsat skal fokusere på at klæde eleverne på til alle de uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder, der findes.
Dansk Industri har i samarbejde med Danske Folkeskoleelever udviklet 12 initiativer til, hvordan vi mener, fremtidens folkeskole skal se ud.
Kontakter
Sara RudPresserådgiver
Tlf:28876803saru@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Nu bliver det slut med at fyre for gråspurvene17.1.2025 09:31:09 CET | Pressemeddelelse
Overskudsvarme fra industrien skal ikke længere være omfattet af udskældt prisloft. Det har regeringen og en række af Folketingets partier besluttet, og dermed er vejen banet for mere grøn varme og en effektivisering af vores energiforbrug, hvilket kommer mange virksomheder til gavn.
DI: Frihandlen i verden er under forandring16.1.2025 16:31:48 CET | Pressemeddelelse
Den globale situation er alvorlig og har været det gennem et stykke tid, og vi er meget opmærksomme på, hvordan Danmark og Europa står i forhold til både USA og resten af verden, lyder det fra Dansk Industris adm. direktør.
Hvordan skal Danmark skifte den sorte gas ud med grøn gas?15.1.2025 12:00:46 CET | Presseinvitation
Udbygningen af biogasanlæg i Danmark er gået i stå. Og det er et stort problem, da Danmarks gasforbrug skal være helt grønt i 2030. Hvorfor og hvordan løser vi problemet? Det skal diskuteres ved konferencen Grøn Gas 2025, hvor klima-, energi- og forsyningsministeren deltager sammen med ledende aktører i den danske og internationale energisektor. Pressen er inviteret til at dække hele eventet.
DI: Beredskabsaftale har godt fokus på erhvervslivet15.1.2025 09:01:03 CET | Pressemeddelelse
Nyt erhvervsforum og flere penge til cybersikkerhed og kritisk infrastruktur er blandt de gode elementer i ny beredskabsaftale, lyder det fra Dansk Industri, der opfordrer til, at erhvervslivet involveres endnu mere i en national beredskabsplan
Tung brancheprofil skal stå i spidsen for DI Transport7.1.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det bliver nuværende adm. direktør i Banedanmark, Hakon Iversen, der fra 1. februar 2025 skal stå i spidsen for DI Transport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum