Agria Dyreforsikring

Psykolog: Børns sorg over tab af kæledyr skal tages alvorligt

Del

Mange forældre er i tvivl om, hvor meget barnet skal involveres, når et kæledyrs liv er ved at være slut. For hvor meget forstår barnet om døden? Skal barnet være til stede ved en aflivning? Og hvordan hjælper man bedst sit barn med at bearbejde sin sorg? Agria Dyreforsikring har skabt et online-sorgunivers med vejledning til forældre og børn, der har et dyr i sin sidste fase af livet, eller som sørger over et kæledyr, der er gået bort.

I mange danske hjem lever børn og dyr side om side. Men dyrenes liv er korte, og tabet kan ofte være barnets første møde med døden.
I mange danske hjem lever børn og dyr side om side. Men dyrenes liv er korte, og tabet kan ofte være barnets første møde med døden.

I mange danske hjem lever børn og dyr side om side som en del af familien. Men familiedyrs liv er korte, og tabet kan ofte være barnets første møde med døden. Børns sorg bør tages alvorligt og må ikke bagatelliseres, mener psykolog:
- Børn knytter sig følelsesmæssigt til deres familiedyr på samme måde som til andre familiemedlemmer. I nogle tilfælde kan et barn endda være særligt knyttet til dyret. Samtidig kan mindre børn have svært ved at forstå forskellen på liv og død og dødens endelighed. Det er en gradvis udviklingsproces at forstå, hvad det indebærer at være død. Derfor er det vigtigt ikke at overse barnets naturlige sorg, når dyret ikke længere er en del af familien, forklarer Kristine Jensen de López, som er professor i udviklingspsykologi og til daglig en del af Center for menneske-dyr-psykologi ved Aalborg Universitet. Hun tilføjer:
- Sorg er reaktionen på et tab af nogen, man holder af. Og modsat, hvad mange måske tror, er der følelsesmæssigt ikke stor forskel på, om det er et menneske eller dyr, man sørger over. De fleste børn vil tilpasse sig tabet af et familiemedlem – hvad enten det er et familiemedlem på to- eller fire ben - inden for et par år. Men nogle børn kan have svært ved at håndtere sorgprocessen, og de risikerer at udvikle sociale og følelsesmæssige problemer, understreger hun.

Støtter forældre i at støtte børn

- Fordi vi ved, at specielt børn og unge kan have svært ved at håndtere sorgen over tabet af et kæledyr, har vi lagt et stort fokus på lige netop den gruppe på vores nye onlineportal, Det sidste kram, forklarer Tine Stabell, adm. direktør for Agria Dyreforsikring. 

Hun forklarer, at portalen er dedikeret til at hjælpe dyreejere med at forstå og bearbejde deres sorg efter tabet af et kæledyr på en sund og konstruktiv måde. Platformen indeholder artikler, podcasts og onlineværktøjer, der alt sammen er udviklet til at imødekomme behovene hos dem, der forbereder sig på eller oplever sorg over tabet af et kæledyr.

- Vi ønsker at sikre støtte til forældrene, så de bedre kan hjælpe deres børn i alle aldre med sorgbearbejdningen. Derfor indeholder den nye hjemmeside ligeledes artikler om, hvordan du som forælder sikrer, at dit barn ikke føler skyld eller ansvar for dyrets død samt artikler, der diskuterer, hvorvidt man bør lade børn være vidne til aflivningen af familiens dyr, forklarer Tine Stabell.

Fakta: Sådan hjælper du dit barn i sorgprocessen

 1. Tal om sorgen:
  Samtaler om sorg hjælper barnet med at sætte ord på deres følelser om det triste, der er sket. Dette kan hjælpe dem til at forstå, at sorg er en naturlig følelse, og til at forhindre problematisering af følelserne.
 2. Del gode minder:
  Det er godt for barnet at tale om det dyr, der er gået bort. Del historier om den dag, I fik dyret, om sjove oplevelser og om dens personlighed og de særlige kvaliteter, dyret havde.
 3. Noget at mindes dyret med:
  Barnet ønsker måske at beholde noget, der var dyrets, såsom en madskål, seng eller halsbånd. Den slags fysiske minder om dyret kan være en støtte til barnet i sorgprocessen.
 4. Hold en mindeceremoni:
  En fælles aktivitet i familiens sorgproces kan være at afholde en mindeceremoni. Planlæg sammen, hvordan ceremonien skal foregå, og respekter, hvis barnet ikke ønsker at deltage.
 5. En ”bagvagt” ved aflivningen:
  Deltager barnet i selve aflivningen, er det en god ide at have et familiemedlem eller en nær ven barnet kender der står klar til at gå en tur eller tage sig af barnet, hvis det hele pludselig bliver for overvældende. Så kan forældrene blive hos dyret, mens der er en anden voksen til at tage sig af barnet.
 6. Respekter barnets ønsker:
  Lad barnet selv vælge, hvor meget det ønsker at deltage i aflivningsprocessen eller andre sorgrelaterede aktiviteter.

Kilde: agria.dk. Få støtte og flere gode råd til sorgbearbejdning og håndtering af tabet af et familiedyr på onlineportalen ”Det sidste kram” på Agrias hjemmeside: https://www.agria.dk/det-sidste-kram

Fakta om onlineportalen ”Det sidste kram”

Sammen med dyrlæger fra Agria og psykologerne Tia G. B. Hansen, Kristine Jensen de López og Chalotte Glintborg fra Center for menneske-dyr-psykologi ved Aalborg Universitet har Agria skabt et onlineunivers med fagartikler og podcasts, som har til formål at hjælpe dyreejere med at håndtere den uundgåelige sorg, der følger tabet af et kæledyr: https://www.agria.dk/det-sidste-kram

Fototekst: I mange danske hjem lever børn og dyr side om side. Men dyrenes liv er korte, og tabet kan ofte være barnets første møde med døden.

Kontakter

Billeder

I mange danske hjem lever børn og dyr side om side. Men dyrenes liv er korte, og tabet kan ofte være barnets første møde med døden.
I mange danske hjem lever børn og dyr side om side. Men dyrenes liv er korte, og tabet kan ofte være barnets første møde med døden.
Download

Links

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.

Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?21.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye