170 ansøgere har VIAs uddannelser i Randers øverst på ønskelisten
I alt har VIAs uddannelser i Randers modtaget 170 førsteprioritetsansøgninger i kvote 2. Det er syv procent færre end sidste år. Der er brug for flere ansøgere, hvis søgningen skal matche arbejdsmarkedets behov for arbejdskraft. Fra i år udbydes også uddannelsen til bygningskonstruktør i Randers.
15. marts kl. 12.00 er deadline for at søge videregående uddannelse gennem kvote 2. Her er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra fx jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på.
I Randers har i alt 170 ansøgere søgt ind på VIAs uddannelser til bygningskonstruktør, pædagog, psykomotorisk terapeut, professionsbachelor i skat og sygeplejerske som deres førsteprioritet. Sidste år var tallet 183. Det svarer til syv procent færre.
Uddannelsen til psykomotorisk terapeut, der udelukkende optager i kvote 2, har modtaget 51 førsteprioritetsansøgninger. Det samme har pædagoguddannelsen. 34 har valgt at sætte VIA Sygeplejerskeuddannelsen øverst på ønskelisten.
Knap halvdelen af de ansøgninger, VIA i Randers har modtaget i år, er førsteprioritetsansøgninger. Totalt har VIAs uddannelser i Randers modtaget 403 kvote 2-ansøgninger, hvilket er på niveau med 2023.
Nye uddannelser i Randers
VIA har fra i år udvidet sin vifte af lokale uddannelser med en bygningskonstruktøruddannelse, der slår dørene op for studerende til september. Den er kommet godt fra start og har modtaget i alt 51 ansøgninger, heraf 26 i førsteprioritet.
Bygningskonstruktøruddannelsen i Randers får plads til at optage 80 studerende årligt, og VIA håber derfor på flere ansøgere gennem kvote 1 i juli.
”Byggebranchen efterspørger flere udbudssteder for bygningskonstruktøruddannelsen, og samtidig er der politisk ønske om flere uddannelser uden for landets fire største byer. Begge dele imødekommer vi fra VIAs side med det nye udbud i Randers af bygningskonstruktøruddannelsen,” pointerer prorektor Gitte Sommer Harrits, der er den øverst ansvarlige for VIAs 41 uddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.
VIAs uddannelse til professionsbachelor i skat, der udbydes i Herning og Randers, udbydes for andet år både som en traditionel uddannelse ved fremmøde på campus og online – for at tiltrække så mange studerende som muligt.
Skatteuddannelsen har i år modtaget i alt 29 kvote 2-ansøgninger mod 19 i 2023. Otte har valgt den som førsteprioritet i år. Sidste år var det tal fem.
Fra skatteuddannelsens to første årgange af dimittender har 95 procent fået job inden for en måned efter dimission.
Politisk reform på vej
VIAs prorektor mener, at den kommende reform af professionsuddannelserne er afgørende for at gøre dem mere attraktiv for flere.
”Manglen på veluddannet arbejdskraft er alarmerende, og det haster med hurtige og effektive politiske tiltag, der gør det mere attraktivt at søge ind på professionsuddannelserne til fx sygeplejerske og pædagog, Som situationen er nu, er der overhængende fare for, at rygraden i velfærdssamfundet kollapser. Vi ser derfor med stor og positiv forventning frem til regeringens kommende reform af professionsuddannelserne,” fremhæver Gitte Sommer Harrits.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har tilkendegivet, at hun arbejder for, at en omfattende reform af professionsuddannelserne er stemt igennem i Folketinget inden sommerferien i år.
Faktaboks
Sådan er søgningen til VIA i Randers
Samlet for alle VIAs uddannelser i Randers
Ansøgninger i kvote 2 i alt:
2024: 403 ansøgninger
2023: 397 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 170 ansøgninger
2023: 183 ansøgninger
VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Randers:
Ansøgninger i kvote 2 i alt:
2024: 134 ansøgninger
2023: 134 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 34 ansøgninger
2023: 40 ansøgninger
VIA Pædagoguddannelsen i Randers:
Ansøgninger i kvote 2 i alt:
2024: 115 ansøgninger
2023: 141 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 51 ansøgninger
2023: 74 ansøgninger
VIA Psykomotorikuddannelsen i Randers:
Optager kun i kvote 2. Ansøgninger i alt:
2024: 74 ansøgninger
2023: 103 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 51 ansøgninger
2023: 64 ansøgninger
VIA Professionsbachelor i skat i Randers:
Ansøgninger i kvote 2 i alt:
2024: 14 ansøgninger
2023: 10 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 5 ansøgninger
2023: 2 ansøgninger
VIA Professionsbachelor i skat online
Ansøgninger i kvote 2 i alt:
2024: 15 ansøgninger
2023: 9 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 3 ansøgninger
2023: 3 ansøgninger
VIA Bygningskonstruktøruddannelsen (nyt tilbud i 2024):
Ansøgninger i kvote 2 i alt:
2024: 51 ansøgninger
Førsteprioritetsansøgninger:
2024: 26 ansøgninger
Faktaboks
Hvad er kvote 2?
I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de uddannelser, de har søgt ind på. Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00. Kvote 2-ansøgningerne bliver i de kommende dage behandlet i VIAs optagelsescenter.
I kvote 1, som hvert år har ansøgningsfrist den 5. juli kl. 12.00, bliver ansøgerne udelukkende vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.
Den 26. juli er i år datoen, hvor ansøgerne gennem både kvote 1 og 2 får besked på, om de er optaget på en af de uddannelser, de har søgt ind på.
Nøgleord
Kontakter
Gitte Sommer HarritsVIA University College
Tlf:87 55 18 76Tlf:87 55 1876gish@via.dkHarald MikkelsenRektorDirektionen / VIA University College
Tlf:87551001hm@via.dkJournalist Lone Vestergaard AndersenVIA Kommunikation
Tlf:87 55 29 68lva@via.dkBilleder
Links
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 41 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
VIA vil arbejde for fortsat ungdomsuddannelse i Nr. Nissum11.10.2024 11:17:31 CEST | Pressemeddelelse
Med regeringens reformudspil for ungdomsuddannelserne lægges der op til at lukke det nuværende HF. Men står det til VIA University College, bør ungdomsuddannelsen i Nr. Nissum alligevel have mulighed for at fortsætte.
VIA University College: Nye reformudspil baner vejen for et vigtigt løft af professionsuddannelserne8.10.2024 15:47:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er gode takter i regeringen udspil til en reform af de erhvervs- og professionsrettede uddannelser. Det mener Gitte Sommer Harrits, rektor for VIA University College, som kommenterer på reformudspillet her.
Fejring og reception for den nye XR-softwareuddannelse i Viborg1.10.2024 08:41:36 CEST | Pressemeddelelse
Kom med, når vi fejrer af åbningen af Viborgs nye softwareuddannelse med fokus på XR. Du får her mulighed for at møde de nye studerende, undervisere og samarbejdspartnere, og får et indblik i de teknologier, der arbejdets med på uddannelsen. Samtidig får du eksempler på, hvordan teknologien kan benyttes i industrien nu og i fremtiden.
VIAs nye prorektor vil udvikle professionsuddannelserne25.9.2024 12:29:07 CEST | Pressemeddelelse
58-årige Helle Kruuse-Andersen bliver ny prorektor for VIA University College. Dermed overgår ansvaret for professionsuddannelserne i Region Midtjylland til en profil med solid erfaring fra både praksis og uddannelse.
VIA udgiver sin tredje ESG-rapport5.9.2024 07:34:44 CEST | Pressemeddelelse
VIA University College har netop udgivet en ny ESG-rapport, der sætter fokus på professionshøjskolens arbejde for en mere bæredygtig fremtid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum