Efter 13 års konflikt i Syrien har 7,5 millioner børn brug for humanitær hjælp
Flere børn end nogensinde før lider under den mangeårige konflikt i Syrien. Der er behov for massiv støtte fra det internationale samfund, lyder det fra UNICEF.

Efter tretten års konflikt i Syrien med vold og fordrivelse, økonomisk krise, sygdomsudbrud og sidste års ødelæggende jordskælv har haft enorme fysiske og psykosociale konsekvenser for hundredtusindvis af børn.
Mere end 650.000 børn under fem år er kronisk underernærede. Det er en stigning på omkring 150.000 siden 2019. Kronisk underernæring har forårsaget uoprettelig skade på børns fysiske og kognitive udvikling, hvilket påvirker deres evne til at lære, og dermed også deres mulighed for at kunne forsørge sig selv senere i voksenalderen.
Ifølge en nylig husstandsundersøgelse udført i det nordlige Syrien er 34 procent af pigerne og 31 procent af drengene psykosocialt belastet. I de jordskælvsramte områder er procentdelen af børn, der udviser tegn på alvorlige adfærdspsykologiske lidelser endnu højere. Her gælder det 83 procent af de adspurgte.
"I dag og i de kommende dage vil mange børn i Syrien markere deres 13-års fødselsdag vel vidende, at hele deres barndom til dato har været præget af konflikt, fordrivelse og afsavn," siger generalsekretær for UNICEF Danmark, Susanne Dahl.
"De her børn har brug for en langsigtet fredelig løsning på krisen, og vi kan som internationalt samfund ikke bare vente på, at det sker. Vi må sikre, at børnene og deres familier ikke kun har adgang til vand og mad, men også adgang til hjælp og uddannelse, så de på sigt er i stand til at bygge deres egen fremtid."
Ny bølge af vold og uroligheder
Mens Syrien ikke længere trækker internationale overskrifter, fortsætter konflikten med at ødelægge fremtiden for børn og deres liv. En nylig bølge af vold, der har fundet sted de seneste seks måneder i flere steder i Syrien, er den værste, landet har set i fire år.
Mere end 13 millioner syrere - omkring halvdelen af befolkningen før konflikten - er fordrevet i eller uden for Syrien og er ude af stand til at vende tilbage til deres hjem. Mere end to tredjedele af befolkningen har behov for humanitær bistand.
Humanitær finansiering er faldet til det laveste nogensinde, både i selve Syrien og for syrere i nabolandene. Næsten halvdelen af de 5,5 millioner børn i skolealderen - omkring 2,4 millioner børn i alderen 5-17 år - er uden skole.
"En hel generation af børn i Syrien har allerede betalt en uudholdelig pris for denne konflikt," sagde Susanne Dahl og fortsætter:
"Der er behov for massiv støtte fra det internationale samfund, hvis vi skal gøre os håb om at for at genoprette helt basale tjenester og forsyninger i landet så som uddannelse, vand og sanitet, sundhed, ernæring, social beskyttelse, og en sikring af at intet barn i Syrien bliver efterladt."
I 2023 nåede UNICEF 15,8 millioner mennesker, herunder 10 millioner børn, med vigtige tjenester og forsyninger i hele Syrien. Heraf var 5,6 millioner mennesker blevet ramt af jordskælvene. Dette omfattede 3,2 millioner børn. UNICEF og partnere nåede ud til mere end 3,1 millioner med essentielle ernæringstjenester i 2023. På tværs af Syrien blev næsten 560.000 børn, herunder næsten 300.000, nået med mental sundhed og psykosociale støtteaktiviteter.
I 2024 kræver UNICEF 401,7 millioner USD for at kunne levere en vigtig livline til 8,5 millioner mennesker, herunder 5,4 millioner børn. De største finansieringskrav er til WASH, sundhed og uddannelse, mens beskyttelse af børn fortsat har høj prioritet.
Kontakter
Maria WesthHead of External Communications, UNICEF Danmark
Tlf:50778664mwesth@unicef.dkFølg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
UNICEF: Børns trivsel i verdens rigeste lande er faldet markant efter COVID-19-pandemien14.5.2025 09:05:00 CEST | Pressemeddelelse
COVID 19-pandemien forværrede nogle i forvejen bekymrende tendenser blandt børn og unge i verdens rigeste lande: de klarer sig dårligere i skolen, flere er overvægtige, og generelt er de mindre tilfredse med deres liv. Sammenlignet med andre lande udmærker Danmark sig ved at være ét af de bedste lande at være barn i.
Sulten intensiveres i Gaza: Risiko for hungersnød vokser12.5.2025 16:06:15 CEST | Pressemeddelelse
470.000 mennesker i Gaza står over for katastrofal sult, og 71.000 børn er i fare for akut underernæring. Sådan lyder advarslen fra UNICEF og FN’s verdensfødevareprogram (WFP) efter udgivelse af ny rapport om fødevaresituationen i Gaza i dag.
Tid til flere UNICEF Børnevenlige Kommuner i Danmark10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere tusinde byer og kommuner globalt har sat børns trivsel og tryghed i fokus som ’UNICEF Børnevenlig By og Kommune’. Indtil nu er tre danske kommuner gået forrest, men nu inviterer UNICEF Danmark flere interesserede kommuner ind i netværket.
Influenter vil tage mere ansvar7.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbundet for Influenter og Bloggere i Dansk Journalistforbund lancerer nu Influentnævnet, der skal håndhæve de opdaterede retningslinjer for etisk ansvarlige influenter.
UNICEF Danmark offentliggør årsrapport og første ESG-rapport2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
UNICEF Danmark har offentliggjort sin årsrapport for 2024 samt organisationens første frivillige ESG-rapport. Den nye tilgang sætter et strategisk fokus på bæredygtighed og ansvarlig ledelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum