Retsmediciner i Ukraine: "Spor sætter sig i kroppen mange år efter"
Sammen med et dansk team af kriminalteknikere har retsmediciner Steen Holger Hansen været i Ukraine. Her har han hjulpet i efterforskningen af krigsforbrydelser, som Vladimir Putin er anklaget for at have begået.

Retsmedicin er for de fleste koblet med et sterilt rum, stålborde og obduktioner. Men det kan i lige så høj grad handle om at undersøge kroppe med bankende hjerter. Den gren kaldes klinisk retsmedicin, og det er retsmediciner Steen Holger Hansen ekspert i.
På hans kontor på Retsmedicinsk Institut er der fyldt af genstande fra hans arbejdsliv. Drabelige genstande, som en machete og en tøjrekølle.
Siden 1998 har han været ansat på Københavns Universitet og er i dag vicestatsobducent. Det betyder at Steen Holger Hansen assisterer Justitsministeriet i særlige sager.
En sådan særlig sag var han på i efteråret 2023, da han var en del af et team, der blev sendt til Ukraine på mission.
”Min opgave var at vurdere anvendelsen og kvaliteten af klinisk retsmedicin i Ukraine for at sikre, at de ukrainske myndigheder kan løfte en retsmedicinsk bevisbyrde den dag Putin står i Haag,” siger han.
Klinisk retsmedicin Den kliniske retsmedicin er den del af retsmedicinen, der handler om undersøgelser af levende personer, hvor der er mistanke om vold eller andre overgreb.En anden gren af retsmedicin er retspatologi, der omfatter undersøgelser af døde personer.Et specialiseret felt indenfor retsmedicin omhandler dokumentation af systematiske overgreb mod en befolkning eller grupper. Til det formål er Istanbul Protokollen udarbejdet, en såkaldt ’best practice’ for, hvordan dette bør foregå. |
Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag har nemlig anklaget præsident Vladimir Putin og den russiske kommissær for børns rettigheder Maria Lvova-Belova for krigsforbrydelser.
Nærmere er de anklaget for at have ansvaret for, at mange tusinder ukrainske børn er blevet tvangsflyttet og bortadopteret til Rusland.
Kroppen kan bære på beviser for krigsforbrydelser
Det præcise antal børn, der er blevet bortadopteret fra Ukraine til Rusland, er usikkert. Den ukrainske regering har officielt dokumenteret over 19.000 tilfælde. De vurderer dog, at der er et stort mørketal, og at der kan være tale om helt op til 30.000 børn.
”Når de børn, som er blevet ført rundt i det besatte Ukraine og Rusland forhåbentlig kommer tilbage en dag, kan man undersøge dem for systematisk tegn på vold, seksuelt misbrug eller andre former for grusomheder,” siger Steen Holger Hansen.
Kroppen kan nemlig bære rundt på tegn for overgreb – også længe efter at de er blevet begået.
Steen Holger Hansen har tidligere været udsendt i Kosovo, Afghanistan, Cambodia og Rwanda.
”Jeg har i Rwanda og Cambodia undersøgt overlevende en årrække efter overgrebene. Sporene sætter sig på og i kroppen mange år efter, selvom det selvfølgelig er mest tydeligt lige efter,” forklarer Steen Holger Hansen.
Istanbul-protokollen
I de fire uger Steen Holger Hansen var i Ukraine talte han både med retsmedicinere, efterforskere og anklagere. Her fik han et indtryk af et system, der er godt gearet til at understøtte ICC’s efterforskning af Putin og Lvova-Belova.
Men der var også udfordringer. I Ukraine har de lavet deres egne retningslinjer på baggrund af FN’s officielle guide til at dokumentere krigsforbrydelser, kaldet Istanbul-protokollen.
”De Ukrainske retningslinjer var rigtig gode, men beskæftiger sig kun med den fysiske del. Når de her børn forhåbentlig kommer tilbage, så kan de have det ganske forfærdeligt psykisk, og det skal dokumenteres systematisk efter retningslinjer,” siger Steen Holger Hansen.
Han vurderer derfor, at ICC bør hjælpe de Ukrainske retsmedicinere med at få psykologiske retningslinjer indarbejdet i deres arbejde. Desuden mener Steen Holger Hansen, at de Ukrainske retsmedicinere skal understøttes ift. fotodokumentation af fysiske skader.
”De lavede nogle meget fine beskrivelser af skader. Men sidder man i Haag og skal læse det, så er det rart, der også er fotodokumentation. Men det er til dels et ressourcespørgsmål,” siger han.
Da Steen Holger Hansen var udsendt for ICC i forbindelse med Kosovo, indgik hans arbejde bl.a. i retssagen mod den tidligere præsident for Serbien Slobodan Milosevic, der var anklaget for krigsforbrydelser.
”Milosevic nåede at dø inden dommen faldt, men flere sidder stadig fængslet. Så det kan lykkes. Det motiverende ved at deltage i den slags missioner er at understøtte, at ICC kan behandle den type af sager.”
Kontakt
Retsmediciner Steen Holger Hansen
Steen.Holger.Hansen@sund.ku.dk
+45 35 32 61 85
Journalist og pressemedarbejder Liva Polack
Liva.polack@sund.ku.dk
+45 23 68 03 89
Nøgleord
Kontakter
Liva PolackPressemedarbejder
Tlf:23 68 03 89liva.polack@sund.ku.dkOm Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Vaccine forklædt som virus snyder kroppen til stærkere immunitet19.6.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
En mere effektiv vaccineteknologi kan være på vej, efter forskere fra Københavns Universitet i et studie på mus viser, at de med en tilføjelse til mRNA-vaccinen kan forbedre dens virkning. Det kan blive et stærkt redskab under den næste pandemi. Næste skridt er at teste teknologien på mennesker.
Nu kan forskere give flere kvinder svar på, om de har arvelig risiko for bryst- og æggestokkræft17.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på Københavns Universitet har udviklet en ny genredigeringsmetode, der gør det muligt oftere end tidligere at afgøre, om en patient har arvet en øget risiko for at udvikle kræft, allerede inden sygdommen viser sig. På Rigshospitalet har forskere nu afprøvet metoden, og de vurderer, at den kan redde liv verden over.
Klimakrisen presser ’Ishavets kæmpe’: Levesteder risikerer at forsvinde helt4.6.2025 10:37:53 CEST | Pressemeddelelse
Klimaforandringerne udgør en alvorlig trussel mod grønlandshvalens levesteder, som reduceres med op til 75 procent inden århundredets udgang. Det viser ny fremskrivning fra Københavns Universitet.
Nyopdagede ‘molekylære fingeraftryk’ kan styrke behandling og diagnosticering af diabetes28.5.2025 08:40:35 CEST | Pressemeddelelse
Ny viden om insulinresistens kan bane vejen for bedre behandlinger og tidlig påvisning af type 2-diabetes.
Forskere kortlægger 7.000 år gammel genfejl, der beskytter mod HIV9.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Moderne HIV-medicin er baseret på en udbredt genfejl. Nu har forskere opsporet, hvor og hvornår mutationen opstod – og hvordan den beskyttede vores forfædre mod datidens sygdomme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum