DI - Dansk Industri

DI: Skræmmende lave ansøgningstal til HTX sætter uddannelser og skoler under pres

Del

Ansøgningstallene til HTX er nået et kritisk niveau, og der er brug for politisk handling, hvis vi skal opretholde et htx tilbud på højt niveau. Det er en katastrofe for danske virksomheder og samfundet, lyder det fra Dansk Industri.

Det går den forkerte vej med ansøgningerne til STEM-ungdomsuddannelserne. I særdeleshed til de tekniske gymnasier HTX, der baner vejen for, at unge mennesker får interesse for at uddanne sig til alt fra programmører, ingeniører til it-uddannelser i bredere forstand.

- Det er kort fortalt en katastrofe for danske virksomheder og samfundet generelt, at antallet af unge mennesker, der søger HTX, falder og falder, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser i Dansk Industri.

- Det er blandt andet unge menneskers interesse for STEM og det naturvidenskabelige, der har givet os Novo Nordisk, Netcompany og Andreas Mogensen. Det er en kæmpe udfordring, hvis vi ikke formår at skabe interesse for HTX og STEM-fagene blandt de kommende generationer.

- Fortsætter udviklingen med de lave søgetal, så vil det være svært at fastholde et bredt udbud af HTX i hele landet – og især yderkommunerne vil blive ramt hårdt. Så er der sat en dårlig spiral i gang. Når vi ser ind i en fremtid, hvor den teknologiske udvikling og kunstig intelligens kommer buldrende, stiller vi os selv rigtig dårligt, hvis ikke vi får flere HTX-studenter, siger Signe Tychsen Philip.

- Det er både ærgerligt for it-virksomhederne og samfundet, at færre unge vender naturvidenskabelige ungdomsuddannelser ryggen. Men måske mest centralt, så er det ærgerligt for de unge, for de her uddannelser rummer faktisk nøglen til at være med til at løse nogle af de største udfordringer, vi som samfund står overfor. Det er jo fantastisk at kunne være en del af det, siger André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany og bestyrelsesformand i DI Digital.

I år har knap 3.200 søgt ind på en HTX-uddannelse. I 2019 var det tal knap 5.000. HTX-uddannelserne har altså mistet mere end hver tredje ansøger på bare fem år.

- Vi har desværre ikke ét svar på, hvorfor det ser sådan ud, men netop derfor bør alle alarmklokker ringe hos politikerne. Faldet fortsætter år for år. Vi skal simpelthen have øget interessen for HTX og STEM blandt vores unge.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI Energis årsdag 2024: Nye grønne forbindelser for Danmarks energi i fremtiden19.4.2024 10:00:27 CEST | Presseinvitation

Vi kan ikke skabe en grøn omstilling i Danmark, hvis vi ikke kan transportere den grønne energi billigt, sikkert og effektivt. I takt med etableringen af mere vedvarende energi, er der også brug for en mere udbygget, robust og moderne energiinfrastruktur, som vil blive belyst og diskuteret i et dansk og internationalt perspektiv ved DI Energis årsdag den 25. april. Pressen er inviteret til at dække det hele.

DI’s topchef: EU skal ikke kun tale om at styrke konkurrencekraften, men også gøre det18.4.2024 19:31:16 CEST | Pressemeddelelse

EU’s konkurrencekraft skal styrkes markant, så europæiske virksomheder ikke taber terræn til bl.a. amerikanske og kinesiske virksomheder. Det er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om ved dagens EU-topmøde. Det er helt afgørende med et øget fokus på, hvordan vi sikrer vækst, velstand og velfærd i fremtiden, mener DI’s adm. direktør, men der er i den grad også brug for handling bag ordene.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye