Ulvejagt kan give bagslag for bekymrede landmænd
Ulvesikre hegn er løsningen på landmændenes problemer med rovdyret. Og ulvejagt kan faktisk give bagslag, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse

En frustreret fåreavler fortalte mandag om det tredje ulveangreb på sine får indenfor et år. Til B.T. udtrykte fåreavleren dog ønske om, at danskerne kan sameksistere med ulve. Det ønske bakker Dyrenes Beskyttelse op om og peger på ulvesikre hegn som vejen frem mod sameksistens.
”I Danmark har vi ikke oplevet angreb på dyr, der har stået bag et ulvesikkert hegn. At skyde ulven er en dårligere løsning, end den vi har,” siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
De ulvesikre hegn er en langt bedre løsning end forslaget fra blandt andre Venstres Erling Bonnesen om at tillade jagt på ulven. Ulven hører til i Danmark og vi skal derfor give plads til den. Desuden kan jagt på dem faktisk give bagslag, lyder det fra Michael Carlsen.
”Hvis vi begynder at jage ulve, så risikerer vi at splitte kobler op og dermed skabe flere strejfende ulve. Og det er faktisk sådanne strejfere, der står bag de fleste angreb på husdyr. Vi kan derfor gøre problemet for fåreavlerne større ved at jage ulvene,” forklarer Michael Carlsen.
De ulve, der tager husdyr som får, er nemlig for det meste strejfende ulve - ofte ungulve - uden eget revir, hvor de kan jage det foretrukne bytte, hjortevildt, i fred og ro. Og jagten på hjortevildt bidrager positivt til en sundere og stærkere hjortebestand, da ulven oftest jager det syge og svage hjortevildt.
Regulering giver ikke færre angreb
Tidligere undersøgelser fra blandt andet Slovakiet har desuden vist, at regulering af ulven ikke giver færre angreb på husdyr.
”Hvis vi har at gøre med en decideret problemulv, der for eksempel har specialiseret sig i at jage husdyr, så kan det hjælpe at regulere ulven. Det hjælper dog kun, hvis man rammer den specifikke ulv, der volder fåreavlerne og andre dyreholdere problemer. Og den mulighed eksisterer allerede i dispensationen om problemulve. Alternativt ender reguleringen som sagt med at skabe flere strejfende ulve.”
Den frustrerede fåreavler, der havde besøg af ulven i fredags, har da også planer om at etablere ulvesikre hegn om sine dyr. Udover ulvehegnet gives der kompensation til husdyrholdere, som bevisligt har mistet dyr til ulve, hvilket Dyrenes Beskyttelse støtter op om.
Fakta: Problemulven må allerede jages
I Danmark er det allerede tilladt at skyde problemulve. En problemulv er en ulv, der opfylder et af de fire følgende kriterier:
- Ulve, der mangler en instinktiv skyhed over for mennesker
- Ulve, der har specialiseret sig i husdyr som byttedyr og ulve, der angriber husdyr trods relevante og rimelige afværgeforanstaltninger. Det vil sige mere end én episode, som involverer samme individ
- Ulve, der angriber hunde
- Ulve, der er til fare for menneskers sikkerhed
Kilde: Miljøstyrelsen
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Forfærdelig udvikling skal stoppes: Lange grisetransporter sætter igen rekord8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aldrig før har danske landmænd sendt så mange grise på lange dyretransporter. I 2024 blev flere end 13 millioner grise sendt ned igennem Europa på ture af mere end otte timers varighed. Udviklingen er en dyrevelfærdskatastrofe, og de lange transporter skal forbydes, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse til ministeren: Hjælp os med at stoppe kattekaos2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark har langt om længe fået et samlet katteregister, der skal gøre det nemmere at beskytte og finde savnede dyr. Men der er akut behov for obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte, hvis de massive problemer med dumpede, forvildede og misrøgtede katte skal løses.
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum