Dansk Flygtningehjælp

13 års krig har efterladt Syrien i ruiner og gjort folk desperate

Del

Den 15. marts går krisen i Syrien ind i sit 14. år, alt imens landets desperate økonomiske situation skubber endnu flere syrere ud i ekstrem fattigdom uden nogen fremtid i sigte.

13 års krig har sat et uhyggelige præg på Syrien og landets befolkning. Hundredtusinder er døde, millioner er fordrevet, og basale ydelser såsom vandforsyning, sundhedsvæsen og uddannelse er enten ødelagt eller helt forsvundet.   

Samtidig presser landets katastrofale økonomi befolkningen i sænk. I 2023 steg inflationen med 137 procent, hvilket har resulteret i en enorm prisstigning på for eksempel fødevarer. Den desperate situation påvirker ikke kun syrernes livskvalitet og sociale stabilitet, men også deres mentale sundhed.  

"Mine kolleger i Syrien maler et dystert og dystopisk billede af situationen i landet. Der er ingen brændstof til opvarmning, så folk brænder plastik, tøj og alt, hvad de kan finde, for at holde varmen. Prisen på mad er steget så meget, at mange kun spiser én gang om dagen, og prisen på medicin er eksploderet," siger DRC Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Charlotte Slente. 

Den økonomiske krise betyder, at folk har mistet job, indkomst og bolig. Derfor præger hjemløshed og fattigdom nu gadebillet. Mange kæmper for at få råd til basale fornødenheder som mad, bolig, brændstof, medicin og lægehjælp. Familier er tvunget til at tage deres børn ud af skolen og sende dem på arbejde eller ud for at tigge, så de kan tjene lidt mere til husholdningen. Andre familier gifter deres døtre væk i en ung alder, så der er én mindre mund at mætte i husholdningen. 

"Desperationen kan ses overalt. Antallet af mennesker, der bor på gaden, er steget drastisk, kvinder og børn sælger plastikaffald og metalskrot. Sygdomme, der normalt ville kunne behandles, spreder sig, og uledsagede børn strejfer rundt i byerne og spiser, hvad de kan finde i affaldscontainerne. Det er det direkte resultat af en krise, der har stået på alt for længe," siger Charlotte Slente. 

Der er ingen tegn på forbedring - hverken af den generelle situation eller af økonomien - og ifølge FN anslås det, at 16,7 millioner mennesker vil have brug for humanitær nødhjælp i 2024, hvilket er en stigning fra 15,3 millioner i 2023.  

"Selvom krige og konflikter andre steder i verden stjæler billedet, må vi ikke glemme Syrien. Det internationale samfund må stå sammen og finde en måde at forbedre forholdene for det syriske folk på, ikke mindst for det rekordstore antal fordrevne – både inde i landet og på tværs af internationale grænser. Vi kan ikke vente på, at endnu en dyster årsdag bliver markeret - krisen i Syrien må ikke blive en glemt krise", siger Charlotte Slente. 

Kontakter

Billeder

Om Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye