Udenrigsministeriet

Ny strategi peger på EU som teknologisk supermagt

Del

EU skal blive bedre rustet til at udvikle fremtidens kritiske teknologier. Det er et centralt element i Udenrigsministeriets nye strategi for teknologisk diplomati, der præsenteres i dag.

Kunstig intelligens, mikrochips, avanceret bioteknologi og kvanteteknologi bliver centrale for fremtidens samfund. Eksempelvis har kunstig intelligens enormt potentiale til at revolutionere alt fra vores sundhedsvæsen til måden vi arbejder på, men kan også udfordre demokratiet og påvirke valg med falske videoer og misinformation.

Teknologiernes store muligheder og udfordringer har skabt storpolitisk konkurrence mellem særligt Kina og USA, der kæmper om at være forrest i den teknologiske udvikling.

I Udenrigsministeriet nye strategi for teknologisk diplomati, er det en central ambition, at EU også kommer på banen i den kamp. Ifølge strategien skal Europa ikke kun være toneangivende, når det gælder regulering, men også i udviklingen af nye teknologier.

”EU har taget et nødvendig globalt lederskab, når det gælder regulering af teknologien og tech-virksomhederne. Men det er ikke nok at være dem, der sætter reglerne. Europa skal være en teknologisk supermagt, der på en række områder går forrest i den teknologiske udvikling. Derfor fokuserer denne strategi som noget nyt på at skabe dialog med de europæiske tech-virksomheder. Vi skal blive bedre til at forstå deres udfordringer med at konkurrere med kinesiske og amerikanske virksomheder,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Danmark blev i 2017 det første land i verden til at udpege en tech-ambassadør og etablere en udenrigspolitisk dialog med den globale tech-industri. Det har givet Danmark en unik position til at sikre et dansk aftryk på den globale tech-dagsorden.

Strategien bygger videre på de sidste syv års tech-diplomatisk arbejde, hvor teknologiens indflydelse på vores velfærd, vækst og sikkerhed kun er steget.

Det skyldes ikke mindst Ruslands ulovlige krig i Ukraine, hvori amerikanske teknologivirksomheder for første gang spiller en fremtrædende rolle i en militær konflikt på det europæiske kontinent.

Eksempelvis beskyttede Amazon den ukrainske regerings databaser ved at rykke ukrainsk offentlig data til skyen, mens blandt andet Google og Microsoft forsvarede Ukraine mod russiske cyberangreb på deres kritiske infrastruktur.

Det har med andre ord aldrig været vigtigere at sikre en ansvarlig international teknologiudvikling. Strategien lægger sporene for det næste kapitel i tech-diplomatiet og fremlægger fire strategiske prioriteter, der skal hjælpe Danmark med at sikre netop det i en ny geopolitisk virkelighed.

  1. Opprioritere geopolitisk engagement med tech-industrien, særligt i Europa;
  2. Arbejde for at sikre ansvarlige rammer for nye og kritiske teknologier;
  3. Øge vores sikkerhedspolitiske samarbejde om teknologi;
  4. Styrke globale normer og partnerskaber;

Udenrigsministeriets strategi for teknologisk diplomati blev i dag lanceret af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ved et arrangement på det historiske Niels Bohr Institut.

Til arrangementet deltog derudover blandt andre Danmarks tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Meldgaard, CEO i Netcompany André Rogaczewski og CEO i Novo Nordisk Fonden Mads Krogsgaard Thomsen.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Strategien kan læses nederst i pressemeddelelsen.

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye