Dansk Flygtningehjælp

Ny rapport: Antallet af fordrevne vil stige med næsten 7 millioner de kommende to år

Del

Konflikter, overtrædelser af den humanitære folkeret og færre midler til at hjælpe vil få antallet af fordrevne til at stige betydeligt de næste to år. 

Det samlede antal fordrevne vil stige med 3,7 millioner i 2024 og yderligere 3,1 millioner i 2025. Det betyder en samlet stigning på 6,8 millioner. Det viser, DRC, Dansk Flygtningehjælps Global Displacement Forecast-rapport 'Foresight', som udkommer i dag.

Stigningen i antallet af fordrevne vil i høj grad være drevet af kriserne i Sudan, Myanmar og Burkina Faso. 4,2 af de 6,8 millioner mennesker vil sandsynligvis blive fordrevet i Afrika syd for Sahara, mens det anslås, at Europa og Nordamerika vil opleve en lavere stigning med 250.000 personer. Det samlede antal mennesker på flugt var sidste år 101 millioner.

"Vi er nødt til at handle, før situationen bliver endnu værre. 'Foresight' giver os mulighed for mere præcist at indkredse, hvor der er behov for mere støtte og forebyggelse og giver os muligheden for at gribe ind tidligt” siger Nirvana Shawky, Executive Director - Partnerships, Advocacy and External Relations hos DRC, Dansk Flygtningehjælp og understreger, at tallene i dette års rapport er meget bekymrende.

Tilsidesættelse af den humanitære folkeret sender flere mennesker på flugt

Rapporten viser også, hvordan fordrivelse hænger sammen med tilsidesættelse af den humanitære folkeret. Når vold mod civile er udbredt, er den gennemsnitlige stigning i fordrivelse seks gange højere, end når der ikke er vold mod civile. Når hospitaler angribes af væbnede aktører, eller humanitære aktører ikke kan arbejde, øger det antallet af mennesker, der flygter over grænserne.   

"Stater har et juridisk og moralsk ansvar for at beskytte civile. Vi opfordrer derfor alle stater til at respektere den humanitære folkeret, og vi opfordrer regeringerne til at intensivere deres indsats for at sikre, at krænkelser af den humanitære folkeret ikke sker ustraffet," siger Nirvana Shawky.

Ud over disse udfordringer viser rapporten, hvordan konfliktløsning og udviklingsbistand, især til fredsopbygning, kan bidrage til at påvirke fordrivelsesdynamikken. Når der ydes begrænset udviklingsbistand og støtte til fredsopbygning, har fordrivelse tendens til at stige med 134% i gennemsnit. Hvorimod når internationale aktører engagerer sig, yder finansiering og støtter fredsaftaler, er fordrivelse i gennemsnit 31%. 

Fakta om Foresight-modellen 

Rapporten bygger på fordrivelsesprognoser lavet med Foresight-modellen – en kunstig intelligens-model udviklet sammen med IBM for mere præcist at forudsige fremtidige fordrivelser.  DRC Dansk Flygtningehjælp anvender modellen til at støtte landeoperationer med henblik på bedre forebyggelse og beskyttelse af befolkningsgrupper, der er berørt af fordrivelse.  Et bredere mål med denne rapport er at vise humanitære aktørers muligheder for at bruge kunstig intelligens i deres arbejde. Ud over prognoserne er illustrationerne i denne rapport genereret ved hjælp af kunstig intelligens-software. 

Læs hele rapporten her: Global Displacement Forecast | DRC Danish Refugee Council

Kontakter

Om Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp er Danmarks største NGO. Vi er samtidig en af verdens førende organisationer med speciale i at hjælpe mennesker på flugt. Vi arbejder for verdens flygtninge i 40 lande rundt om i verden.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Flygtningehjælp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye