Mangel på blod og plasma nogle steder i Danmark: Nye bloddonorer skal sikre livsvigtig behandling til alvorligt syge
Hvert år er omkring 40.000 danske patienter afhængige af blod og blodprodukter for at overleve eller for at komme sig efter sygdomsforløb. Derfor er der hele tiden brug for, at danskere donerer blod for at sikre, at der er blod tilgængeligt for behandlingen. Lige nu mangler der bloddonorer i Odense og Aarhus samt generelt i Region Nordjylland og Region Sjælland, og derfor håber Bloddonorerne Danmark, at nye bloddonorer vil melde sig for at hjælpe eksempelvis kræftpatienter og patienter med immundefektsygdomme.
Den 14. juni er det International Bloddonordag, som markeres i hele verden for at hylde, at bloddonorer gør noget godt og vigtigt for andre uden at tænke på egen vinding. I Danmark kan vi samtidig fejre, at Bloddonorerne Danmark siden 1932 har medvirket til, at patienter i Danmark kan modtage blod som en del af deres behandling.
- Danske hospitaler er hver eneste dag året rundt afhængige af donorblod for at kunne behandle patienter. Donorblod bruges f.eks. til kræftpatienter og ulykkesofre, ved større operationer og til fødende kvinder. Enkeltstående hændelser kan reducere blodbankernes blodbeholdning kritisk, og derfor er det vigtigt, at der er en stabil indtapning af blod til blodbankerne, fortæller cheflæge Bjarne Kuno Møller, der er ansvarlig for blodbankerne i Region Midtjylland.
I dag er der 180.000 frivillige bloddonorer i Danmark, som ubetalt og anonymt giver blod til blodbankerne og derved er med til at gøre en kæmpe forskel for de mange tusinde mennesker, som hvert år modtager blod.
Bloddonorer bidrager helt afgørende til behandling af sygdomme i immunforsvaret
I dag kan danske bloddonorer give blod eller give plasma, der er den væske, som cellerne i blodet flyder i. Af plasmaet udvinder man blandt andet stoffet immunglobulin, som indgår i den livsnødvendige behandling af patienter med nedsat immunforsvar. Patienterne kan ikke bekæmpe infektioner selv, så de er afhængige af at modtage immunglobulin fra raske mennesker. Der er imidlertid global mangel på immunglobulin, og det kan betyde, at patienterne ikke kan få den medicin, de har behov for. Det er en af grundene til, at der fortsat er et stort behov for nye bloddonorer i Danmark – særligt i Aarhus og Odense samt generelt i Region Nordjylland og Region Sjælland.
Som bloddonor kan man derfor blive spurgt, om man også vil donere plasma. Det tappes på en lidt anden måde, og det tager lidt længere tid ved hver tapning. I øjeblikket er der 13 blodbanker i de større byer i Danmark, hvor man kan donere plasma, se oversigten på https://bloddonor.dk/bliv-dono...
- Behandlingerne med immunglobulin udvundet fra plasma er en central og nødvendig del af behandlingen af både patienter med nogle immundefektsygdomme og af patienter med visse autoimmune sygdomme. Behovet for den livsvigtige medicin er stigende i hele verden, og medicinen kan kun fremstilles af blodplasma. Derfor har vi lige nu brug for flere bloddonorer, som også ønsker at donere plasma. Den stigende globale efterspørgsel på immunglobulin vil i værste fald kunne kompromittere en optimal behandling af patienter i Danmark, så vi arbejder hårdt på at undgå scenariet, hvor der ikke er plasma nok til behandling af danske patienter, siger Bjarne Kuno Møller.
Danmark skal være selvforsynende med plasma
Danmark arbejder på at blive selvforsynende med plasma til fremstilling af immunglobulin, da behovet for medicin fra plasma til behandling af patienter er stigende i Danmark og i resten af verden. I de kommende år vil de fem sundhedsregioner øge kapaciteten til at donere plasma – svarende til en øgning på ca. 200.000 tapninger om året i hele landet – en stigning på 67 pct.
International Bloddonordag den 14. juni er etableret af bl.a. WHO, som fortsat støtter arbejdet for at sætte fokus på behovet for blod til behandling af patienter og for at takke bloddonorerne og rekruttere nye donorer. I Danmark markeres dagen med arrangementer rundt om i landet, hvor du kan høre mere om at blive bloddonor. Se https://bloddonor.dk/90-aar/
Giv blod og red liv
For at blive bloddonor skal du være mellem 17 og 65 år, sund og rask og veje mindst 50 kg. for at give blod og 60 kg. for at give plasma. Medicin, sygdomme og andre faktorer kan betyde, at du ikke kan blive bloddonor. Læs mere på www.bloddonor.dk eller kontakt blodbanken for at høre, om du kan hjælpe.
Det tager kun cirka 20 minutter at give blod og 45 minutter at give plasma, og du kan give blod, indtil den dag du fylder 75 år. De 450-700 milliliter, man donerer ved en bloddonation, bliver hurtigt gendannet i kroppen.
For at blive bloddonor skal du
- Være sund og rask
- Være mellem 17 og 65 år
- Veje mindst 50 kg (60 kg for at give plasma)
- Melde dig på www.bloddonor.dk
Nøgleord
Billeder
Bloddonorerne Danmark repræsenterer de danske bloddonorer nationalt og internationalt. Vi arbejder for at hverve og anerkende frivillige bloddonorer. Det er vores opgave at sikre den nødvendige blodforsyning på de danske hospitaler, så der aldrig kommer til at mangle blod til patientbehandling.
Følg pressemeddelelser fra Bloddonorerne Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bloddonorerne Danmark
Bloddonorerne Danmark hilser nye regler ang. seksuel adfærd velkommen15.10.2024 13:28:24 CEST | Pressemeddelelse
Reglerne for at give blod er ændret, så bloddonorer nu spørges ind til seksuel adfærd i stedet for køn, inden de giver blod. Det gør det muligt for bl.a. homoseksuelle mænd i faste forhold at blive bloddonorer.
Organisationskonsulent til Bloddonorerne Danmark21.8.2024 15:22:51 CEST | Nyhed
Bliv organisationskonsulent hos Bloddonorerne Danmark og vær med til at arbejde for, at der altid er blod til at behandle patienter på de danske hospitaler. Kan du udvikle og samarbejde med frivillige bestyrelser og udvalg, skabe gode rammer for det frivillige arbejde og dykke ned i data, der gør Bloddonorerne bedre til at rekruttere og anerkende donorer? Så er du en oplagt kandidat til at blive organisationskonsulent hos os.
Opfordring fra landets blodbanker og Bloddonorerne Danmark: Brug for flere bloddonorer til behandling af alvorligt syge patienter14.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring 40.000 alvorligt syge eller tilskadekomne personer bliver hvert år hjulpet af blod og blodprodukter fra de mange frivillige bloddonorer i Danmark. Men for at sikre, at der fortsat er tilstrækkeligt blod til de livsvigtige behandlinger, er der brug for flere bloddonorer. Bloddonorerne Danmark opfordrer derfor danskerne til at melde sig til at give blod og dermed være med til at gøre en forskel for patienter med fx kræft og immundefektsygdomme. Der er særligt mangel på bloddonorer i Aarhus, Odense, Aalborg og Region Sjælland.
24 % flere plasmatapninger i 20223.11.2023 14:21:00 CET | Pressemeddelelse
I sidste uge offentliggjorde Styrelsen for Patientsikkerhed den årlige rapport for blodproduktområdet. Rapporten indeholder oplysninger om bl.a. antallet af bloddonorer, fuldblodstapninger og plasmatapninger i Danmark samt det tilhørende forbrug og anvendelse af blodprodukter inden for sundhedsvæsnet. Rapporten viser bl.a.: at der i 2022 var der mere end 127.000 bloddonorer, som donerede blod eller plasma, hvilket er en stigning på 5,3 % i forhold til 2021. en markant stigning på 24 % i antallet af plasmatapninger til fremstilling af lægemidler, og selvforsyningsgraden af immunglobulin steg i 2022 med 8 procentpoint til 46 %. at i 2022 udgjorde mængden af plasma udvundet fra plasmatapning 78 ton (66 %), mens de øvrige 34 % stammede fra fuldblodstapninger (40 tons). Du finder rapporten her: https://stps.dk/udgivelser/2023/okt/rapport-over-blodproduktomraadet-2022
Bøn fra blodbanker: Vi har brug for donorer!12.6.2023 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
14. juni markerer Verdenssundhedsorganisationen WHO som International Bloddonordag, og Bloddonorerne Danmark benytter dagen til at takke de mange bloddonorer, der gør en livsvigtig indsats for patienter på landets hospitaler. Men nogle steder i Danmark må blodbankerne kigge langt efter de donorer, der skal opretholde blodforsyningen de kommende år. Særligt er der behov for flere bloddonorer, der kan give plasma, som bruges til at fremstille livsvigtig medicin. I alt mangler blodbankerne ca. 30.000 bloddonorer – bare i 2023. Når blodbankchef Jørgen Georgsen kigger ind på lageret, hvor poserne med blodplasma ligger på række og venter på at blive sendt videre, så de kan hjælpe patienterne, går to tanker gennem ham. En enorm taknemmelighed overfor alle de donorer, der giver blod af et godt hjerte og som frivilligt, anonymt og ubetalt har sørget for, at lageret er fyldt. Men også en vis bekymring for, hvordan fremtidens forsyning ser ud, hvis ikke flere donorer melder sig på banen. Går ud o
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum