DI - Dansk Industri

NEKST-anbefalinger til mere grøn varme bør sættes i værk nu

Del

Den nationale energikrisestab, NEKST, har i dag afleveret 10 anbefalinger til, hvordan der kan komme mere grøn varme i danske hjem. Mange af anbefalingerne kan straks implementeres, så der er ingen undskyldninger for ikke at komme ud over rampen. Især forslagene om overskudsvarme og brug af biogas i stedet for naturgas vækker begejstring i landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.

Troels Ranis, brancherdirektør i DI Energi
Troels Ranis, brancherdirektør i DI Energi

NEKST-arbejdsgruppen har siden april 2023 arbejdet med at identificere og finde løsninger på de barrierer, der forhindrer udrulningen af grønne varmeløsninger i Danmark. I dag præsenterer gruppen, med tidligere DI-formand Lars-Peter Søbye i spidsen, 10 anbefalinger til, hvordan vi kan sige farvel til gas i danske hjem.

Det skal blandt andet ske ved at sige velkommen til mere grøn varme, hovedsageligt ved udbygning med fjernvarme, der hvor det kan betale sig, og bedre udnyttelse af overskudsvarme. Og så skal varmepumper og biogas levere, der hvor fjernvarmen ikke kan komme.

- Det er samlet set et meget stærkt oplæg, som NEKST-arbejdsgruppen har leveret, og jeg hæfter mig især ved, at mange af anbefalingerne faktisk kan implementeres med det samme uden videre politisk stillingtagen, så der er ingen undskyldninger for ikke at komme ud over rampen, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Arbejdsgruppen anbefaler blandt andet, at vi i Danmark på tværs af kommunegrænser skal blive bedre til at udnytte den overskudsvarme, som bliver produceret hver gang der tændes for produktionsbåndene i virksomhederne eller åbnet for kølediskene i supermarkederne. I dag udnytter vi kun 13 pct. af overskudsvarmen, hvilket er alt for lidt, mener branchedirektøren:

- Hver dag fyrer vi for gråspurvene, hvilket overhovedet ikke giver mening hverken for klimaet eller økonomien. Den billigste og bedste energi er den, som vi ikke bruger, og derfor mener vi, at det er på tide, at politikerne gør alvor af deres udmeldinger om, at prisloftet på overskudsvarme skal kasseres, fordi vi ved fra virksomhederne, at det simpelthen bremser mange, som ellers gerne ville investere i overskudsvarme, siger Troels Ranis og fortsætter:

- Under vores fødder i jorden ligger der en masse rør, der kan transportere overskudsvarme. Men de er flettet sammen på kryds og tværs inden for de enkelte kommuner. Hvis vi nu forestiller os, at rørene bliver koblet sammen på tværs af kommunegrænser spredt ud på Danmarkskortet, så vil de virksomheder, der eksempelvis ligger i Kalundborg, Aalborg, Esbjerg eller Nykøbing Falster levere varme til flere 100.000 borgere i omkringliggende kommuner. Vi misser altså nogle grønne muligheder, hvis vi ikke gør noget ved det.

Ifølge NEKST-arbejdsgruppen vil der i den kommende tid være omkring 300.000 gasforsynende husholdninger, der skal tage stilling til deres varmeforsyning. Det er helt afgørende, at der bliver taget særlig hånd om den store gruppe borgere, der bor i områder, hvor det ikke er muligt at få leveret fjernvarme. Varmepumper er én løsning, som er en god og effektiv varmekilde, som skal udrulles i størst mulig omfang, der hvor fjernvarmen ikke kommer. Og NEKST-arbejdsgruppen vil også sige helt farvel til naturgassen ved at åbne for mere biogas, især der hvor varmepumper ikke økonomisk giver mening.

- Det kan kun gå for langsomt med at få udfaset naturgas helt, og som NEKST-arbejdsgruppen peger på, så kan naturgassen erstattes med den grønne biogas, og vi er glade for, at det modsat de politiske udmeldinger foreslås, at biogassen godt kan have en rolle i den individuelle opvarmning fremadrettet, hvis den ellers kan konkurrere på markedsvilkår, siger Troels Ranis.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye