Aarhus Universitet Technical Sciences

Hvad er værdien af arealbaserede naturindsatser?

Del

Dansk Naturindikator 2.0 skal give svaret i et nyt forskningsprojekt til gavn for lodsejere, virksomheder og kommuner.

Nordspidsen af Samsø er et beskyttet naturområde, men hvor effektiv er naturbeskyttelsen og er den naturlige græsningsfunktion til stede i økosystemet?
Nordspidsen af Samsø er et beskyttet naturområde, men hvor effektiv er naturbeskyttelsen og er den naturlige græsningsfunktion til stede i økosystemet? Foto: Rasmus Ejrnæs Aarhus Universitet

Aarhus Universitet og Københavns Universitet søsætter nu et ambitiøst forskningsprojekt, som handler om at udvikle et måleværktøj til værdisætning af arealbaserede naturindsatser. Projektet, som løber fra 2024-2027, er støttet ligeligt af AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.

Forskningsprojektet bygger på den nationale kortlægning i Dansk Naturindikator 1.0 (https://naturindikator.dk/), og formålet er at udvikle denne kortlægning til et valideret scenarieværktøj (DNI 2.0), som kan bruges til planlægning, benchmarking og rapportering af biodiversitetsindsats for lodsejere, virksomheder og myndigheder.

Vi befinder os i en global biodiversitetskrise, og både FN og EU betoner vigtigheden af at udpege værdifulde naturområder, hvor biodiversiteten bliver effektivt beskyttet, og hvor økosystemerne bliver genoprettet. Som led i EU’s biodiversitetsstrategi pålægges myndigheder og virksomheder at påtage sig ansvar for at beskytte og genoprette naturen og rapportere om denne varetagelse af ansvar.

Ambitionen med en dansk naturindikator er at levere en standardiseret og retvisende målestok for arealbaserede biodiversitetsindsatser og udvikle et fleksibelt værktøj, som gør det let at sammenligne forskellige mulige scenarier for naturudvikling. Det er målet, at DNI 2.0 vil tilskynde til naturindsatser, gøre det lettere at få fuld anerkendelse for en ambitiøs naturbevarelse, og mindske risikoen for projekter, som ser godt ud på papiret, men har lille effekt ude i virkeligheden.

Projektgruppen rummer eksperter i biodiversitet, naturbeskyttelse, kortlægning og systemudvikling, og universitetsforskerne vil samarbejde med myndigheder, virksomheder og private lodsejere for at sikre den stærkest mulige forankring i en kompleks verden fuld af vanskelige valg. Det er projektgruppens håb, at dette projekt kan bane vejen for en standardiseret effektvurdering af tiltag for natur og biodiversitet.

Projektet ledes af professor Rasmus Ejrnæs og seniorrådgiver Jesper Bladt fra Aarhus Universitet og lektor Hans Henrik Bruun fra Københavns Universitet.

null
null
null
null

Nøgleord

Kontakter

Professor Rasmus Ejrnæs, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet

Tlf: 20205829

Email: rasmus@ecos.au.dk

Billeder

Nordspidsen af Samsø er et beskyttet naturområde, men hvor effektiv er naturbeskyttelsen og er den naturlige græsningsfunktion til stede i økosystemet?
Nordspidsen af Samsø er et beskyttet naturområde, men hvor effektiv er naturbeskyttelsen og er den naturlige græsningsfunktion til stede i økosystemet?
Download
Her ses flammeporesvamp på en død stamme i Jægersborg Dyrehave. Alle de truede arter af vedboende svampe giver en høj tilstand, men den unaturligt høje tæthed af vinterfodrede hjorte og golfbanen trækker DNI ned i Natura2000-området.
Flammeporesvamp på en død stamme i Jægersborg Dyrehave. Alle de truede arter af vedboende svampe giver en høj tilstand, men den unaturligt høje tæthed af vinterfodrede hjorte og golfbanen trækker DNI ned i Natura2000-området.
Download

Links

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.

Overvågningen af miljøet og den danske natur varetages af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi for staten.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Nye klimavenlige ingredienser til fødevarer skal komme fra planter10.4.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt skal reducere klimaaftrykket af fødevareingredienser med mindst 33% ved at erstatte æg med plante-baserede ingredienser, som giver god tekstur og smag, der tiltaler forbrugerne og deres pengepung. Projektet er et samarbejde mellem to institutter ved Aarhus Universitet og Ingrediensvirksomhederne Palsgaard A/S og Nexus A/S. Innovationsfonden har investeret 23 mio. kr. i projektet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye