Hvad er værdien af arealbaserede naturindsatser?
Dansk Naturindikator 2.0 skal give svaret i et nyt forskningsprojekt til gavn for lodsejere, virksomheder og kommuner.
Aarhus Universitet og Københavns Universitet søsætter nu et ambitiøst forskningsprojekt, som handler om at udvikle et måleværktøj til værdisætning af arealbaserede naturindsatser. Projektet, som løber fra 2024-2027, er støttet ligeligt af AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.
Forskningsprojektet bygger på den nationale kortlægning i Dansk Naturindikator 1.0 (https://naturindikator.dk/), og formålet er at udvikle denne kortlægning til et valideret scenarieværktøj (DNI 2.0), som kan bruges til planlægning, benchmarking og rapportering af biodiversitetsindsats for lodsejere, virksomheder og myndigheder.
Vi befinder os i en global biodiversitetskrise, og både FN og EU betoner vigtigheden af at udpege værdifulde naturområder, hvor biodiversiteten bliver effektivt beskyttet, og hvor økosystemerne bliver genoprettet. Som led i EU’s biodiversitetsstrategi pålægges myndigheder og virksomheder at påtage sig ansvar for at beskytte og genoprette naturen og rapportere om denne varetagelse af ansvar.
Ambitionen med en dansk naturindikator er at levere en standardiseret og retvisende målestok for arealbaserede biodiversitetsindsatser og udvikle et fleksibelt værktøj, som gør det let at sammenligne forskellige mulige scenarier for naturudvikling. Det er målet, at DNI 2.0 vil tilskynde til naturindsatser, gøre det lettere at få fuld anerkendelse for en ambitiøs naturbevarelse, og mindske risikoen for projekter, som ser godt ud på papiret, men har lille effekt ude i virkeligheden.
Projektgruppen rummer eksperter i biodiversitet, naturbeskyttelse, kortlægning og systemudvikling, og universitetsforskerne vil samarbejde med myndigheder, virksomheder og private lodsejere for at sikre den stærkest mulige forankring i en kompleks verden fuld af vanskelige valg. Det er projektgruppens håb, at dette projekt kan bane vejen for en standardiseret effektvurdering af tiltag for natur og biodiversitet.
Projektet ledes af professor Rasmus Ejrnæs og seniorrådgiver Jesper Bladt fra Aarhus Universitet og lektor Hans Henrik Bruun fra Københavns Universitet.
Nøgleord
Kontakter
Professor Rasmus Ejrnæs, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet
Tlf: 20205829
Email: rasmus@ecos.au.dk
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:87151354Tlf:93508434mis@dce.au.dkBilleder
Links
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
NOVANA 2023 giver status på Danmarks natur9.12.2024 13:22:31 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA) for 2023 er nu tilgængelige.
Vågehvaler har langt bedre hørelse, end vi troede27.11.2024 08:08:52 CET | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har forskere målt vågehvalens hørelse. Hvalen kan, overraskende, høre meget højfrekvente lyde. Vi skal derfor tage mere hensyn, når eksempelvis vi undersøger havbunden med sonar, lyder det fra dansk forsker bag resultatet.
Dansk opfindelse vinder stor international pris26.11.2024 13:58:50 CET | Pressemeddelelse
Forskere på Aarhus Universitet vinder pris ved en af verdens største videnskabskonkurrencer. Sammen har de opfundet et apparat til at måle biodiversiteten i toppen af trækronerne i regnskoven.
Myrer bekæmper aktivt plantesygdomme i projekt ’AntFarm’24.11.2024 18:15:52 CET | Pressemeddelelse
Myrer udskiller både antibiotiske stoffer og har et tæt samliv med bakterier, der kan bekæmpe flere forskellige sygdomme, viser en ny videnskabelig afhandling fra Aarhus Universitet. Nu tester forskerne bag undersøgelsen, om de kan opformere skovmyrer til økologisk bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr i fx æbleplantager.
Nødområder til havs bør blive opdateret21.11.2024 11:44:33 CET | Pressemeddelelse
Danmarks i alt 21 marine nødområder og disses beredkabsplaner bør revideres, anbefaler forskere fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum