Synergi

SYNERGI: Slutdato for gas bør rykkes frem – ikke tilbage

Del

Regeringens energikrisestab, NEKST, har i dag offentliggjort sine endelige anbefalinger til, hvordan danske hjem bliver fri for gas. NEKST åbner bl.a. for at slække på den politiske ambition om, at ingen danske boliger i 2035 skal opvarmes med gas. SYNERGI-direktør Katrine Bjerre er helt uenig i udmeldingen. Hun mener tværtimod, at slutdatoen bør fremrykkes.

”Det vurderes (…) at en ufravigelig og ufleksibel forfølgelse af 2035-ambitionen ikke nødvendigvis vil være hensigtsmæssig for borgerne og samfundet som helhed.” Sådan lyder det bl.a. i den ”Farvel til gas i danske hjem”-rapport, som den nationale energikrisestab, NEKST, offentliggør i dag. Staben peger desuden på biogas som en varmeløsning, hvor konvertering til fjernvarme eller varmepumper er ”vanskelig.”

Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI, mener, Danmark skal i den modsatte retning.

”Vi skal udfase gas hurtigst muligt. Både af hensyn til klimaet, men også fordi vi med vores import af russisk gas de facto er med til at finansiere Putins krigsmaskine. Et bredt politisk flertal har sat 2035 som slutdato for opvarmning med gas i danskernes boliger. Den ambition mener vi bør fremrykkes. Vi ved, hvad der skal erstatte den fossile varme: Mere fjernvarme, flere varmepumper og mere genanvendelse af overskudsvarme. Løsningen er ikke biogas, som er dyrt og i stedet bør anvendes i industrien, hvor konvertering til grøn energi er særligt svær,” siger Katrine Bjerre.

Tal fra tænketanken Bruegel viser, at EU’s import af gas fra Rusland er steget i første kvartal af 2024 sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig afslører en aktindsigt, SYNERGI har fået fra Sikkerhedsstyrelsen, at der i 2022-23 blev installeret 8.000 gasfyr i danske hjem. Der skal derfor skubbes yderligere på konverteringen væk fra fossil opvarmning, mener Katrine Bjerre. Foruden en mere ambitiøs slutdato for udfasning af gas har hun flere forslag til, hvordan den grønne omstilling kommer et gear op.

”NEKST mener, at Danmark i højere grad bør udnytte potentialerne i overskudsvarme. Det er vi helt enige i. Staben nævner dog ikke den helt store barriere for, at det ikke sker i dag: Prisloftet på overskudsvarme. Det bør fjernes, så de mange projekter, der ligger klar til at levere god, grøn varme til danskerne på bekostning af bl.a. gas, kan blive en realitet. Derudover mener vi, at midlerne til udrulning af fjernvarme og konvertering til varmepumper bør øges og svare til behovet for handling. Vi mener også, at man allerede fra næste år bør indføre et forbud mod installation af nye fossile fyr,” siger Katrine Bjerre.

Læs mere om potentialet i overskudsvarme – og hvordan vi udnytter det – i udspillet. ”Overskudsvarme: Fra sort spild til grøn ressource

Kontakter

Om Synergi

SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.

Følg pressemeddelelser fra Synergi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Synergi

13 organisationer og fagforeninger i opråb: Giv os grønne og sunde velfærdsbygninger11.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

En bred koalition af organisationer og fagforeninger savner et større politisk fokus på gamle og utidssvarende skoler, plejehjem og andre offentlige velfærdsbygninger. Renoveringsefterslæbet koster både på klimakontoen, energiregningen og danskernes sundhed. Det er ikke godt nok, mener koalitionen, der derfor lancerer syv forslag til, hvordan bygningerne kan blive grønnere, sundere og billigere i drift. Et grønt anlægsloft er et af initiativerne.

EU-Parlamentet godkender nye grønne krav, der endegyldigt kan lukke Putins gashaner12.3.2024 13:39:29 CET | Pressemeddelelse

Et nyt bygningsdirektiv er netop stemt igennem EU-Parlamentet. Dermed er vejen banet for en markant grønnere, mere energieffektiv europæisk bygningsmasse. Potentialerne i direktivet er så store, at det helt kan fjerne EU’s behov for gas fra Putins Rusland og spare milliarder på europæernes energiregning, viser en ny analyse. Perspektiverne er enorme, mener SYNERGI-formand Bendt Bendtsen og Europa-Parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen.

SYNERGI er enig med Klimarådet: Stort efterslæb i Danmarks EU-forpligtelser29.2.2024 11:05:35 CET | Pressemeddelelse

Danmark har endnu ikke redegjort for op mod en tredjedel af de energibesparelser, som EU kræver, viser Klimarådets statusrapport, der offentliggøres i dag. ”Vi har en meget stor og vigtig opgave foran os,” mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre. Hun peger på behovet for, at regeringen snart leverer en køreplan for energieffektivitet – gerne i form af en ambitiøs strategi.

SYNERGI: Nye EU-krav til bygninger er et betydeligt skridt i den rigtige retning8.12.2023 05:05:00 CET | Pressemeddelelse

EU’s medlemslande skal gøre meget mere for at energieffektivisere bygninger. Det står klart, efter der er opnået politisk enighed om et nyt EU-bygningsdirektiv i går aftes. Selv om ambitionsniveauet i direktivet ikke står mål med klimaudfordringen i vores bygninger, er aftalen et betydeligt skridt i den rigtige retning, mener Bendt Bendtsen, SYNERGI-formand og tidligere chefforhandler på Bygningsdirektivet. Han kalder aftalen et ambitiøst resultat opnået i uambitiøse rammer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye