SYNERGI: Slutdato for gas bør rykkes frem – ikke tilbage
Regeringens energikrisestab, NEKST, har i dag offentliggjort sine endelige anbefalinger til, hvordan danske hjem bliver fri for gas. NEKST åbner bl.a. for at slække på den politiske ambition om, at ingen danske boliger i 2035 skal opvarmes med gas. SYNERGI-direktør Katrine Bjerre er helt uenig i udmeldingen. Hun mener tværtimod, at slutdatoen bør fremrykkes.
”Det vurderes (…) at en ufravigelig og ufleksibel forfølgelse af 2035-ambitionen ikke nødvendigvis vil være hensigtsmæssig for borgerne og samfundet som helhed.” Sådan lyder det bl.a. i den ”Farvel til gas i danske hjem”-rapport, som den nationale energikrisestab, NEKST, offentliggør i dag. Staben peger desuden på biogas som en varmeløsning, hvor konvertering til fjernvarme eller varmepumper er ”vanskelig.”
Katrine Bjerre, direktør i SYNERGI, mener, Danmark skal i den modsatte retning.
”Vi skal udfase gas hurtigst muligt. Både af hensyn til klimaet, men også fordi vi med vores import af russisk gas de facto er med til at finansiere Putins krigsmaskine. Et bredt politisk flertal har sat 2035 som slutdato for opvarmning med gas i danskernes boliger. Den ambition mener vi bør fremrykkes. Vi ved, hvad der skal erstatte den fossile varme: Mere fjernvarme, flere varmepumper og mere genanvendelse af overskudsvarme. Løsningen er ikke biogas, som er dyrt og i stedet bør anvendes i industrien, hvor konvertering til grøn energi er særligt svær,” siger Katrine Bjerre.
Tal fra tænketanken Bruegel viser, at EU’s import af gas fra Rusland er steget i første kvartal af 2024 sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig afslører en aktindsigt, SYNERGI har fået fra Sikkerhedsstyrelsen, at der i 2022-23 blev installeret 8.000 gasfyr i danske hjem. Der skal derfor skubbes yderligere på konverteringen væk fra fossil opvarmning, mener Katrine Bjerre. Foruden en mere ambitiøs slutdato for udfasning af gas har hun flere forslag til, hvordan den grønne omstilling kommer et gear op.
”NEKST mener, at Danmark i højere grad bør udnytte potentialerne i overskudsvarme. Det er vi helt enige i. Staben nævner dog ikke den helt store barriere for, at det ikke sker i dag: Prisloftet på overskudsvarme. Det bør fjernes, så de mange projekter, der ligger klar til at levere god, grøn varme til danskerne på bekostning af bl.a. gas, kan blive en realitet. Derudover mener vi, at midlerne til udrulning af fjernvarme og konvertering til varmepumper bør øges og svare til behovet for handling. Vi mener også, at man allerede fra næste år bør indføre et forbud mod installation af nye fossile fyr,” siger Katrine Bjerre.
Læs mere om potentialet i overskudsvarme – og hvordan vi udnytter det – i udspillet. ”Overskudsvarme: Fra sort spild til grøn ressource”
Kontakter
Andreas MüllerPresserådgiver
Tlf:30 66 77 84am@synergiorg.dkOm Synergi
SYNERGI er en interesseorganisation, der arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.
Følg pressemeddelelser fra Synergi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Synergi
SYNERGI med ny analyse: Det er overkommeligt og gavnligt at opfylde grønt EU-krav19.3.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
I sin årlige statusrapport vurderer Klimarådet, at Danmark med sin nuværende politik ikke når i mål med et vigtigt grønt EU-krav om energieffektivitet i de offentlige bygninger. En ny analyse sætter nu pris på, hvad det koster at opfylde kravet. Morten Helveg Petersen, bestyrelsesleder i SYNERGI, kalder beløbet ”overkommeligt”, gevinsterne ”betydelige” og foreslår et grønt anlægsloft til kommunerne.
SYNERGI er enig med Klimarådet: Nye initiativer er nødvendige for at opfylde Danmarks EU-forpligtelser27.2.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
I sin årlige statusrapport vurderer Klimarådet, at Danmark med sin nuværende politik ikke når i mål med en række grønne EU-krav. Det gælder både energieffektivitet i offentlige bygninger og ikke-beboelsesbygninger. SYNERGI-direktør Katrine Bjerre er enig i Klimarådets analyse. Hun foreslår bl.a. et grønt anlægsloft, der skal give kommunerne mulighed for at levere både velfærd og grøn omstilling.
Trods politisk mål om gasfri opvarmning i 2035: Hver dag installeres 11 fossile gasfyr i Danmark20.1.2025 09:40:53 CET | Pressemeddelelse
Flere tusinde danske husstande installerer hvert år et gasfyr, som kan være i drift væsentligt længere end 2035, hvor det ifølge en politisk aftale ellers skal være slut med gasopvarmningen i de danske hjem. Regeringen har tidligere meldt ud, at den ville fremlægge ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr.” Endnu er intet dog sket. Regeringen bør sende meget kraftigere signaler til danskerne om at udfase den fossile varme, mener TEKNIQ og SYNERGI. De er klar med fire forslag til regeringen, der skal skubbe på den grønne omstilling af danskernes boliger.
Farvel til unødvendigt prisloft baner vejen for grønnere og billigere fjernvarme til danskerne17.1.2025 09:30:25 CET | Pressemeddelelse
I mere end et år har SYNERGI og andre organisationer presset på for at få fjernet prisloftet på overskudsvarme, der blokerer for både grøn omstilling og lavere varmeregninger for danskerne. Nu har regeringen med opbakning fra energiforligskredsen besluttet at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Det er en fantastisk nyhed med store grønne og økonomiske perspektiver for Danmark, men på sigt også for resten af EU, mener SYNERGI’s Morten Helveg Petersen.
SYNERGI: Gode, grønne initiativer i ny finanslov22.11.2024 10:12:39 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF og Radikale genopliver et grønt håndværkerfradrag og viderefører eksportordningen for energi. Det fremgår af finansloven for næste år, der netop er offentliggjort. Det er positive prioriteringer for både den grønne omstilling, vores sikkerhed og eksporten, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum