Samarbejde sikrer hjælp til voldsudsattes kæledyr
En ny bevilling fra QATO Fonden sikrer akut nødpasning af voldsudsatte kvinders kæledyr, når kvinderne kommer på krisecenter. Projektet er et samarbejde mellem LOKK og Dyrenes Beskyttelse, der i fællesskab vil sikre beskyttelse for både mennesker og dyr, der befinder sig i en svær situation.
For mange voldsudsatte kvinder er kæledyr ofte en stopklods for, at de og deres børn kan bryde fri af volden. Kvinderne har ofte ikke mulighed for at få deres kæledyr med, og de frygter for, hvad der kan ske med dyrene, når de efterlades hos en voldsudøver.
Samarbejdet mellem LOKK og Dyrenes Beskyttelse skal sikre, at kæledyrene ikke efterlades i hjemmet med risiko for, at de bliver udsat for mishandling. Samtidig bidrager projektet til, at flere kvinder kan forlade en voldelig partner og søge hjælp og beskyttelse på et krisecenter ved at få akut nødpasning af deres kæledyr, når de kommer på krisecenter.
- Det kan være et stort skridt at forlade en voldelig partner og søge hjælp og beskyttelse på et krisecenter. En væsentlig barriere for at tage skridtet kan ofte være, at familiens kæledyr ikke kan komme med. Når kvinden og hendes børn ved, at deres kæledyr er i sikkerhed, kan de bedre koncentrere sig om opholdet på krisecenteret, og den proces det er at blive fri af volden, siger Laura Kirch Kirkegaard, der er direktør i LOKK.
Samarbejde hjælper både mennesker og dyr
Siden 2018 har LOKK og Dyrenes Beskyttelse haft et samarbejde omkring projektet ’Kæledyr i nødpasning’. I projektet tilbyder Dyrenes Beskyttelses internater akut ophold til kæledyr, når kvinder søger hjælp og beskyttelse på et krisecenter. Akutopholdet kan vare i op til 14 dage, mens der blev fundet en mere langsigtet løsning med omtanke på det enkelte kæledyrs behov.
- Det kan være altafgørende at få sit kæledyr med sig ud af hjemmet. For mange kvinder og børn er deres dyr et ligebyrdigt familiemedlem, og derfor efterlader de dem ikke med en voldelig partner. Når man ved, at ens dyr er i gode hænder, får mange kvinder den ro de har brug for, til at starte deres liv forfra og arbejde mod en fremtid uden vold, og det hjælper både dyr og mennesker i sidste ende, siger Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse hjælper med akut nødpasning, aktivering og, om nødvendigt, dyrlægehjælp. Hvis det er nødvendigt, er der også mulighed for at Dyrenes Beskyttelse henter dyrene og sikrer, at de kommer godt frem til dyreinternatet.
Flere kvinder kommer på krisecenter
I Danmark har ca. 880.000 familier et eller flere kæledyr. Antallet af kvinder og børn, som søger beskyttelse på krisecenter er steget støt over de seneste 5 år. Sidste år kom knapt 3.000 voldsudsatte kvinder og godt 2350 børn på krisecenter og nogle af de voldsudsatte kvinder og børn, som kommer på krisecenter, har kæledyr.
- Vi ved, at de voldsudsatte kvinder og børn er meget knyttet til deres kæledyr, og de har derfor forståeligt nok svært ved at forlade dem. Ikke mindst fordi, at der er risiko for, at kæledyrene kan blive udsat for mishandling eller bliver brugt som afpresning af den voldelige part, mens de voldsudsatte, opholder sig på krisecenteret. Det ser vi desværre eksempler på, pointerer Laura Kirch Kirkegaard fra LOKK.
I årene fra 2018-2022 har vi set mere end en fordobling af antallet af kæledyr, der har haft behov for akut ophold på internat i forbindelse med krisecenterophold. Hvert år bliver 118.000 kvinder udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner.
Projektet er støttet af QATO Fonden.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Clavs SylvestKommunikationsansvarligLOKK - Landsorganisationen af Kvindekrisecentre
Tlf:30 17 88 60Tlf:30 17 88 60cs@lokk.dkOm Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Dyrereddere mødt af voldsomt syn: Katte efterladt i fraflyttet hus1.11.2024 13:38:00 CET | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelses beredskab fik sig en ubehagelig overraskelse, da de i slutningen af oktober rykkede ud til et fraflyttet hus. Villaen gemte på både døde og udmagrede katte, som var efterladt til egen skæbne. Den grelle sag er en del af en sørgelig tendens, hvor dyreejere "glemmer" deres dyr under en flytning.
Flere hunde påkøres om vinteren: Husk lys på gåturen25.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når urene sættes en time tilbage, bliver det allerede mørkt ved 17-tiden, og efter kort tid, er det også mørkt om morgenen. Det betyder, at mange hundeejer må lufte deres hund i mørke. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til at huske reflekser eller lys på hunden.
Stigende antal sociale sager: 15 hunde overdraget23.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelse har overtaget 15 hunde fra en ejer, der ikke længere havde overskud til at passe dem. Dette er endnu et eksempel på et voksende problem med sociale sager, hvor kæledyr bliver ramt, når ejere får det svært i livet.
Falske dyreredninger snyder på sociale medier22.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sociale medier flyder over med falske dyreredningsvideoer, og det går hårdt ud over dyrene. Det viser en analyse af over 1.000 videoer. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at være opmærksomme på typiske tegn, der kan afsløre, om redningsvideoer i virkeligheden er lavet på dyrenes bekostning.
Nu starter sæsonen: Her er vejene med flest hjortepåkørsler16.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
7529 gange er Dyrenes Beskyttelse rykket ud til en hjortepåkørsel i 2024’s første ni måneder. Nu venter den travleste periode, da oktober og november oftest er højdespringerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum