Rundetaarn

Kunstnere og forfattere sætter fokus på kunstens terapeutiske potentiale i Rundetaarn

Del

Med dialog som gennemgående tema undersøger Karin Hald, Tove Storch, Ragnhild May, Liv Nimand Duvå og en række andre kunstnere og forfattere gennem forskellige medier, hvordan kunst og samtale rummer potentiale til at hele, give håb og genskabe troen på livet.

"Transformationer". Foto: Karin Hald
"Transformationer". Foto: Karin Hald

Fra den 4. maj til den 16. juni kan Rundetaarns gæster gå på opdagelse i en udstilling, der rummer både sårbarhed og styrke, når Forlænget eksponering åbner i tårnets udstillingsrum Bibliotekssalen.

Kunst som terapi
Forlænget eksponering tager udgangspunkt i billedkunstner og forfatter Karin Halds eget sygdomsforløb i psykiatrien, og henter sin titel fra behandlingsformen Prolonged Exposure Therapy, hvor patienten igen og igen fortæller om en traumatisk hændelse som et led i sin behandlingsproces. Da Hald indså alvoren af sin tilstand skete det ved, at hun oplevede at have mistet troen på kunst, poesi og litteratur. Med dialog som skabende struktur undersøger hun nu, hvordan kunst og samtale kan skabe rum for trøst, trivsel, omsorg og vores fælles menneskelighed.

"Til maj byder vi en modig, vedkommende og rørende udstilling velkommen i Bibliotekssalen. Mentalt helbred er en vigtig og voksende samfundsproblematik, og Forlænget eksponering sætter både fokus på lyset, mørket og nuancerne midt imellem, når udstillingen kommer omkring psykisk sygdom, de pårørendes perspektiv og kunstens rolle som mulig katalysator for fællesskab, håb og heling", udtaler Rundetaarns direktør, Jeanette Bursche.

De pårørendes perspektiv
Udstillingen italesætter både hvordan det er at kæmpe med psykisk sygdom, men inddrager også vigtigheden af venskaber og de pårørendes synsvinkel. Hald har inviteret flere af sine nære relationer, der primært er billedkunstnere og forfattere, til at blive medskabere af udstillingen og tilføje flere nuancer, når de responderer på sygdomsforløbet med deres egne værker, der inkluderer video, lyd, foto, tekst, tegning, maleri, skulptur og performance.

Foruden Karin Hald deltager Tove Storch, Lara Ostan, Liv Nimand Duvå, Louis André Jørgensen, Ragnhild May, Kristoffer Raasted, Trine Struwe, Axel Burendahl, Ditte Holm Bro, Stina Vogt og Niels Munk Plum med værker. I udstillingen indgår også værket "Hvilemøbel fra Det Ømhedsaktivistiske Hvilerum" skabt af Anna Rieder, Ana Sidsel Welden og Olivia Lund, som tidligere er blevet vist på Nationalt Center for Kunst og Mentalt Helbred på Amager.

Forlænget eksponering er initieret af Karin Hald, og præsenteres af Rundetaarn i Bibliotekssalen fra den 4. maj til den 16. juni 2024.

Udstillingen ledsages af en række arrangementer, herunder en samtale mellem Karin Hald og forfatter Naja Marie Aidt, der er aktuel med bogen "Øvelser i mørke" og den rituelle sangperformance "Green" af Niels Munk Plum.

Bemærk, at nogle værker i udstillingen behandler barske emner, såsom vold og overgreb.

Læs mere på rundetaarn.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Karin Hald: "Transformationer". Foto: Karin Hald
Karin Hald: "Transformationer". Foto: Karin Hald
Download

Links

Om Rundetaarn

Med sin karakteristiske Sneglegang er Rundetaarn et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker. Tårnet blev opført af Christian IV til Københavns Universitets observatorium i 1642. Rundetaarn rummer i dag også skiftende udstillinger, koncerter og andre aktiviteter i Bibliotekssalen halvvejs oppe i tårnet på etagen over Trinitatis Kirke.

Følg pressemeddelelser fra Rundetaarn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rundetaarn

Storsmilende sweatre, støv og slikkende tunger: En generation af nordiske designere indtager Rundetaarn9.2.2024 14:41:04 CET | Pressemeddelelse

En generation af skandinaviske stemmer kommer til udtryk, når vandreudstillingen Generation WHY åbner i Rundetaarn. Her giver 36 nordiske kunsthåndværkere og designere form til Generation Y's følelser, oplevelser og holdninger gennem potente værker, der bearbejder personlige og eksistentielle temaer med sikker hånd i alt fra træ, tekstil og glas til digital kodning og støv fra fejebakken.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye