Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Frilandsmuseet lærer håndværkerlærlinge at bygge bæredygtige og legende huse

Del

Det er de traditionelle bæredygtige byggeprincipper, lærlinge fra NEXTs erhvervsuddannelser får ind under huden, når Frilandsmuseet i 2024 inviterer fremtidens håndværkere til at deltage i opbygningen af fem minihuse, som bliver en del af det helt nye kreative univers ved navn Frøsnapperbyen. Dette sker takket være en generøs millionbevilling fra Tømmerhandler Johannes Fogs Fond.

Marcus fra NEXT er i fuld gang.
Marcus fra NEXT er i fuld gang.

Frøsnapperbyen er et 18.000 m2 stort legeunivers på Frilandsmuseet, der bliver realiseret med støtte af Nordea-fonden, og som kommer til at stå klar til leg den 14. juli 2024. Byen bliver indrettet med legemiljøer inspireret af Ole Lund Kirkegaards forfatterskab, bl.a. de fem minihuse, der kommer til at hedde Husene på Remouladegade. I sin helhed kommer Frøsnapperbyen på Frilandsmuseet til at arbejde med magisk-realisme, hvor de autentiske bygninger som smedjen, brugsen og stationen spiller sammen med et fantasifulde univers, hvor børnene får mulighed for at udforske, lege og være kreative sammen.

“Som lærer var Ole Lund Kierkegaard optaget af at frisætte børn og give dem nye kundskaber på en legende måde, hvilket Husene på Remouladegade kommer til at afspejle. Frilandsmuseets projekt binder på fornem vis det legende og lærende sammen, når lærlingene fra NEXT får mulighed for at lære at bygge traditionelt og bæredygtigt i samarbejde med museets håndværkere, og det er vi glade for at kunne støtte op om,” siger formand for Tømmerhandler Johannes Fogs Fond, Jeppe Skadhauge.

Traditionelle materialer og metoder

Husene på Remouladegade, som lærlingene fra NEXT skal være med til at bygge, kommer ikke kun til at afspejle Ole Lund Kirkegaards magiske univers. De er også inspireret af autentiske huse, som de så ud i 1960-1970’erne, som er den tid, bøgerne udspiller sig i. Lærlingene får derfor kendskab til de traditionelle bygningsmetoder, som museets samling repræsenterer. Dengang var husene bygget med materialer som mursten, kalkmørtel og ler og malet med linoliemaling. Det er de samme materialer, vi kommer til at bruge. Det er også materialer, der er meget oppe i tiden, fordi de ikke er giftige, har en klimamæssig fordel og er sundere for håndværkerne at arbejde med. 

“Frilandsmuseet vil gerne medvirke til at uddanne og inspirere nye generationer af håndværkere til at bygge mere traditionelt og bæredygtigt. Derfor er vi glade for, at Tømmerhandler Johannes Fogs Fond har gjort det muligt for os, at invitere byggefagenes uddannelser til at deltage i opbygningen af Husene på Remouladegade. Vi håber at projektet kan være med til at flere unge håndværkere får kendskab til traditionelle og bæredygtige materialer og håndværk,” siger museumschef for Frilandsmuseet, Henriette Dudek Povlsen.

Et magisk realistisk twist  

Husene på Remouladegade kommer til at ligne dem, der tilhører karaktererne Hr Storm, Ivan Olsen, Bageren, Carl Emil og hans mor - og der kommer sågar også en version af Café Den Blå Havkat. Indvendigt udføres husene som legehuse, men kommer til at ligne miniudgaver af rigtige huse med alt, hvad de indeholder. Samtidig er husene fyldt med sjove proportioner og et vigtigt aspekt ved husene er, at de alle får et magisk-realistisk twist, der byder børnene og andre barnlige sjæle op til leg.

"Vi glæder os til at være med til at virkeliggøre Ole Lund Kirkegaards skæve og poetiske univers. Det er en sjov opgave. Jeg håber, vores lærlinge får meget ud af mødet med det traditionelle håndværk, som holder i utrolig mange år. De metoder, de kommer til at lære, er også en ny måde at tænke bæredygtighed på,” siger uddannelsesleder på NEXT, Klaus Bernsen.

På Frilandsmuseet glæder vi os til at øse ud af vores viden og være med til at præge fremtidens håndværkere. De første elever besøgte museet i efteråret 2023, hvor de fik indblik i det klargørende arbejde. Byggeriet er netop startet og herfra vil der være forskellige forløb for eleverne af 2-4 ugers varighed frem til vinteren 2024. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Marcus fra NEXT på arbejde
Marcus fra NEXT på arbejde
Download
Marcus fra NEXT på arbejde
Marcus fra NEXT på arbejde
Download
Husene på Remouladegade tegning
Husene på Remouladegade tegning
Download
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Download
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Download
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Download
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Husene på Remouladegade, 3d tegning
Download

Om Frilandsmuseet

Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet

Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye