Spændende job og faglige interesser trækker, når unge vælger studie
Det er muligheden for at få et spændende job og følge en faglig interesse, der vægter højest, når unge vælger en videregående uddannelse. Dette er blandt de centrale fund fra EVAs undersøgelser, som præsenteres i et nyt faktaark, hvor vi har samlet de vigtigste pointer om unges studievalg.

Vil der fortsat være færre unge, der søger ind på pædagoguddannelsen, eller vender det nu? Og vil der være flere, der tager et sabbatår? Disse spørgsmål får vi et fingerpeg om, når ansøgningsfristen til videregående uddannelser via kvote 2 udløber på fredag, den 15. marts.
Men hvad ved vi egentlig om, hvad unge vægter, når de vælger studie, og hvad der får dem til at fravælge andre uddannelser? Dette har EVA undersøgt gennem en række undersøgelser i de seneste år, og nu er de vigtigste resultater blevet samlet i et faktaark, der giver et let overblik.
I faktaarket kan du blandt andet læse:
- Faglig interesse og spændende job er afgørende for flest i studievalget
- Faglig interesse og spændende job betyder mest for studerende, når de skal vælge studie. 88 procent af de studerende siger, at det afgørende for studievalg var deres faglige interesse for uddannelsen, mens et spændende job var afgørende for 85 procent. For dem der vælger en pædagog- eller sygeplejerskeuddannelse er det over 90 %, der peger på, at det at gøre en positiv forskel for andre var afgørende for deres valg.
- Forestillinger om løn og arbejdsvilkår får unge til at fravælge uddannelser til sygeplejerske og pædagog
- Studerende, der i 2022 overvejede, men fravalgte uddannelserne til sygeplejerske og pædagog, peger i høj grad på forestillinger om lav løn og dårlige arbejdsvilkår som årsag til, at de valgte en anden uddannelse. 73 procent af de studerende, der overvejede sygeplejerskeuddannelsen, peger på, at 'arbejdsvilkårene er ikke gode nok' som årsag til fravalget. Det gælder 53 procent af dem, der overvejede pædagoguddannelsen.
- Kvote 2-studerende falder mindre fra
- I 2023 blev 17 procent af de studerende optaget på en videregående uddannelse via kvote 2, mens 40 procent blev optaget via kvote 1 og resten på uddannelser med fuldt optag. 19 procent af de kvote 1-studerende dropper ud i løbet af det første år på universitetet, mens det kun gælder 13 procent af kvote 2-studerende.
I faktaarket finder du resultater om studievalg, valg og fravalg af uddannelserne til pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver samt it- og ingeniøruddannelser, ligesom du finder viden om studerende optaget på kvote 2.
Alle undersøgelserne kan læses i deres fulde længde på eva.dk, og du finder direkte links til kilderne under hvert fakta.
Vi stiller gerne op til interview og uddyber de forskellige fakta eller giver perspektiv på årets søgetal.
Kontakt:
Rasmus Giese, kommunikationskonsulent, rgj@eva.dk eller tlf. 51 20 81 72
Bjarke T. Hartkopf, områdechef for videregående uddannelser på EVA, bhf@eva.dk eller tlf. 21 79 57 21
Nøgleord
Kontakter
Rasmus Giese JakobsenKommunikationskonsulentDanmarks Evalueringsinstitut
Tlf:51208172rgj@eva.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum