Region Hovedstaden

Renset vand kan spare brugen af rent drikkevand

Del

Hvorfor bruge rent drikkevand til opgaver som spuling af kloakker, rengøring af veje og vanding? Region Hovedstaden har sammen med Gladsaxe Kommune fundet en løsning så forurenet grundvand, der er blevet renset på regionens vandanlæg, og kan spare brugen af rent drikkevand i en række kommunale opgaver.

Hver time pumpes der cirka 25.000 liter forurenet grundvand op fra området omkring en tidligere grusgrav syd for Vadstrupvej i Bagsværd. Region Hovedstaden oppumper og renser vandet med sand- og kulfiltre, så forureningen i området ikke spredes og udgør en risiko for Bagsværd Vandværk.

”Vores drikkevand er under voldsomt pres, og derfor er det rent spild at bruge det til at spule kloakker og til rengøring af veje. Med dette projekt er det lykkes i stedet at bruge renset grundvand til noget nyttigt, så vi kan spare på det rene drikkevand. Det giver rigtig god mening, og det er oplagt at undersøge om lignende løsninger kan bruges på flere af regionens store vandanlæg i fremtiden,” siger Line Ervolder (C), formand for Miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden. 

Ifølge Danske Regioner er mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark i dag forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer. Og i mere end hver 10. drikkevandsboring er forureningen over grænseværdien. Derfor er det blevet nødvendigt at overveje, hvordan vi fremover bruger det rene drikkevand.

Løsning der gør forskel
Her kan løsninger som den i Bagsværd gøre en forskel. Alene én slamsuger fylder sin tank med 10.000 liter rent drikkevand, når den skal ud at spule kloakker. Ved vandanlægget på Vadstrupvej kan kommunens store køretøjer i stedet køre op til vandanlægget og tappe det rensede vand direkte derfra.

Formand for Trafik- og Teknikudvalget i Gladsaxe Kommune, Ole Skrald Rasmussen, hilser også projektet velkommen:

”Det har gennem flere år været et ønske at kunne bruge andet end drikkevand til gadefejning og vanding af vejbeplantninger. Jeg ser flere gode perspektiver i dette projekt og i et fortsat godt samarbejde om tilsvarende muligheder, siger han.

Regionen kontrollerer løbende kvaliteten af det rensede vand, så det overholder Gladsaxe Kommunes krav.

 

Fakta

  • Region Hovedstaden driver 60 vandanlæg, som oppumper og renser forurenet grundvand, for at sikre drikkevandet mod forurening.
  • På disse anlæg oppumpes årligt 2,3 mio. kubikmeter vand, hvilket svarer til den mængde vand, Frederiksberg Forsyning årligt oppumper til drikkevand.
  • Efter rensning er vandet rent, men det overholder ikke krav til drikkevandskvalitet.
  • Region Hovedstadens indsats på jordforureningsområdet er bl.a. rettet mod foru­rening med klorerede opløsningsmidler, fordi disse stoffer udgør den største trussel mod drikkevandet og inde­kli­maet i boliger i hovedstadsregionen.

Kontakter

Line Ervolder (C); formand for Miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden:
Telefon 50 80 26 36

Ulla Baden, kommunikationschef, Gladsaxe Kommune: Telefon 22 76 56 22

Signe Fuglsang Midtgaard; kommunikationskonsulent, Center for Regional Udvikling i
Region Hovedstaden: Telefon 51 55 88 07

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden udvider tidlig støtte til børnefamilier ramt af alvorlig sygdom21.5.2024 06:19:52 CEST | Pressemeddelelse

Folketinget besluttede i efteråret, at børn og unge som pårørende skal have bedre støtte, fordi de i dag ofte glemmes, når en forælder eller søskende indlægges med en livstruende eller alvorlig kronisk sygdom. Her er Region Hovedstaden helt i front efter et fireårigt vellykket pilotprojekt i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Det Nationale Sorgcenter, som nu udvides og gøres permanent.

Hver tredje i verden dør af åreforkalkning – nyt stort projekt skal udvikle bedre veje til forebyggelse16.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Globalt set er hjertekarsygdomme på grund af åreforkalkning den hyppigste årsag til dødsfald. Et nyt dansk-spansk forskningssamarbejde skal udvikle metoder til at opdage åreforkalkning langt tidligere og særligt hos yngre – for at muliggøre tidlig forebyggelse. Novo Nordisk Fonden har netop bevilget 174 millioner kroner til de første 2,5 år af projektet – REACT – ud af projektets samlede planlagte varighed på 8 år.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye