Beskæftigelsesministeriet

EU’s beskæftigelsesministre vedtager regler, der styrker rettigheder for platformsarbejdere

Del

Nyt EU-direktiv skal sikre flere rettigheder til personer, der arbejder via digitale platforme. Direktivet pålægger medlemslandene at indføre en formodningsregel, der skal afhjælpe udfordringerne med de såkaldt falske selvstændige.

Mandag har Rådet godkendt en aftale med Europa-Parlamentet om et nyt EU-direktiv om bedre vilkår for platformsarbejde.

Aftalen betyder, at medlemslandene skal indføre en såkaldt ’formodningsregel’, der skal gøre det nemmere at afgøre, om en platformsarbejder er lønmodtager eller selvstændig. Derudover betyder aftalen nye krav til de digitale platforme om gennemsigtighed i forhold til de algoritmer, der overvåger og planlægger arbejdet, og et krav om, at det ikke må være en algoritme, der bestemmer, om en platformsarbejder f.eks. skal fyres. Det skal i sidste ende besluttes af et menneske.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen udtaler:

  • "En formodningsregel herhjemme skal være med til at sikre, at de platformsarbejdere, der reelt er lønmodtagere, også får glæde af de rettigheder, som der er blevet kæmpet for på det danske arbejdsmarked gennem mere end 100 år. Og direktivet er udformet, så det passer ind på det danske arbejdsmarked. Det har været afgørende for regeringen.

  • Forhandlingerne har været en lang sej kamp, men jeg er glad for, at vi et langt stykke ad vejen er nået i mål med de prioriteter, som vi har haft. Direktivet er et godt skridt mod bedre arbejdsvilkår for platformsarbejdere i hele EU.

  • Det er rigtig godt, at vi med direktivet regulerer algoritmeledelse. Vi skaber større gennemsigtighed, og der kommer klare rammer for, hvordan de digitale platforme må bruge algoritmerne. Det har bl.a. stor betydning for platformsarbejdernes arbejdsmiljø."  

Danmark har bakket op om en formodningsregel for at skabe klarhed over beskæftigelsesstatus for personer, der arbejder via digitale platforme og samtidig lagt vægt på, at direktivet skal kunne implementeres, så det passer ind i den danske arbejdsmarkedsmodel.

Direktivet styrker samtidig gennemsigtigheden i platformenes brug af algoritmer. Platformsvirksomhederne skal informere platformsarbejderne om, hvordan virksomhederne bruger automatiske overvågnings- og beslutningssystemer, og hvilke data der bliver truffet beslutninger ud fra.

Platformsvirksomhederne skal også tage højde for, hvordan algoritmerne påvirker arbejdsmiljøet. Overvågnings- og beslutningssystemer må ikke lægge unødigt pres på platformsarbejdere og på den måde øge risikoen for arbejdsulykker.

Inden direktivet kan træde endeligt i kraft, skal både Europa-Parlamentet og Rådet formelt have godkendt aftalen. Det ventes at falde endeligt på plads i løbet af foråret.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye