Elefanter, bjørne og løver er en global pengemaskine
Avl og udnyttelse af vilde dyr til kommercielle formål indtjener milliarder over hele kloden på bekostning af dyrenes liv, frihed og velfærd.
Vilde dyr udnyttes til utallige formål, og generer milliarder til de bagmænd, der høster gevinsten på alt fra traditionel medicin, trofæ-jagt, kæledyr, turisme og mode.
Nu råber World Animal Protection vagt i gevær:
“De bjørne, elefanter, løver og andre vilde dyr, der lider i små bure og lænker, skal blive den sidste generation, der får berøvet deres liv af kommercielle hensyn,” siger dyrebeskyttelsesorganisationen.
Med udgivelsen af rapporten ‘Bred For Profit’ kan World Animal Protection konstatere, at millioner af vilde dyr verden over indtjener milliarder af kroner.
Det er imidlertid dyrene, der betaler den højeste pris, når de økonomiske interesser overskygger hensynet til de vilde dyrs frihed og velfærd.
“Vilde dyr avles i fangenskab eller tages direkte fra naturen og udnyttes til en lang række kommercielle formål”, siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagne ansvarlig for dyreorganisationen:
“Hvadenten der er tale om kæledyrs-industrien, mode, turisme, traditionel medicin, trofæjagt eller underholdningsindustrien, er der mange millioner på spil, når der handles med vilde eksotiske dyr,” fortæller Stephanie Kruuse Klausen, der siger, at det drejer sig om alt fra tudser, padder, papegøjer, rovfugle, krokodiller og slanger til store pattedyr som løver, tigre, elefanter, spækhuggere og bjørne.
I Sydafrika er det en lukrativ forretning at avle løver, her er udnyttelsen sat i system fra løveungerne er helt små.
Som hvalpe sælges de som kæledyr, eller bruges som nuttede selfie-objekter, når de bliver større bliver de udlejet til turister som ‘gå-tur-løver’, og som voksne bruges de vilde dyr til arrangerede trofæjagter i afgrænsede indhegninger, de såkaldte dåsejagter. (Canned hunting).
Selv når løverne dør bliver de brugt kommercielt, når dele af deres krop sælges som souvenirs, mens deres knogler sælges til Asien, hvor de bruges som ingredienser i traditionel asiatisk medicin.
“Vi har valgt at kaste lys på bare tre af de mange kyniske industrier, der udnytter vilde dyr ved hjælp af grusomme metoder: Løverne i Sydafrika, bjørnene i Kina, samt elefanterne i Thailand.
Hvis man lægger bare de tre nævnte landes tal sammen, giver det alene et beløb, der svarer til en indtjening på mindst 11,4 milliarder kroner - hvert eneste år,” siger Stephanie Kruuse Klausen, wildlife ekspert i World Animal Protection Danmark.
World Animal Protection har netop startet en global underskriftindsamling, der skal være med til at stoppe avlen af nye elefanter under parolen ‘Elephant Breeding Ban’.
Indsamlingen har som mål at fremskynde en udfasning af elefanter i fangenskab på et af danskernes mest populære rejsemål, Thailand.
FAKTA om udnyttelsen af løver, bjørne og elefanter fra rapporten ‘Bred For Profit’.
I Asien og særligt i Thailand, Indien, Laos og Cambodja avles og opdrættes elefanter til turistindustrien under grusomme forhold.
De små kalve tages fra deres mor tidligt og knækkes med slag, straf, tæsk og spidse kroge så de bliver lydige underholdnings- og rideelefanter.
Mellem 2010 og 2020 er antallet af steder med elefanter i fangenskab steget med 134 procent, og det anslås i rapporten, at alene den thailandske elefant-industri indtjener mere end 4 milliarder kroner hvert år på aktiviteter hvor turister kan ride, kæle, håndfodre, bade eller se de knækkede dyr optræde.
Rapporten anslår, at der i Sydafrika er omtrent 8000 løver og andre store kattedyr fordelt på 366 farme, der avler og sælger løver.
Et konservativt estimat lyder på, at bagmændene omsætter for op mod 400 millioner kroner hvert år på den industri.
I Asien og særligt Kina lider de såkaldte galdebjørne under en grusom skæbne.
Bjørnene er lukket inde i små bure, hvor de knap kan vende sig, og får tappet deres galdeblære under vedvarende smerter.
Galden sælges som helbredende ingrediens i traditionel asiatisk medicin.
Rapporten anslår, at alene den kinesiske galdeindustri indbringer mere end 7 milliarder kroner årligt på ryggen af de cirka 20.000 bjørne, der betaler med deres frihed og velfærd alene i Kina.
Galdebjørne er også forekommende i andre asiatiske lande, blandt andet Vietnam.
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder
Links
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Belgien bandlyser delfin-underholdning19.11.2024 16:29:05 CET | Nyhed
Som det fjerde europæiske land forbyder Belgien delfinarier. “Det er et vink med en vognstang til TUI og den fodslæbende del af turistbranchen,” mener begejstret dyreorganisation, der hilser forbuddet velkommen.
Hård kritik af tiger som underholdning ved fodboldopgør11.11.2024 17:17:09 CET | Nyhed
Kritikken hagler ned over Louisiana State University i USA efter de brugte en levende tiger som underholdning ved amerikansk fodboldkamp på tætpakket stadion. Traditioner kan aldrig retfærdiggøre, at vilde dyr udnyttes som ren kommerciel underholdning, siger World Animal Protection DK.
Lad dig ikke narre af falske dyreredninger på nettet22.10.2024 12:34:38 CEST | Pressemeddelelse
Dyreorganisationer slår alarm over udbredelsen af iscenesatte redninger af forsvarsløse dyr på de sociale medier
Nu er det sket: Lænkede danseaber befriet fra brutal træningslejr21.10.2024 11:52:19 CEST | Nyhed
En redningsaktionen for de sidste indespærrede danseaber i Indonesien er afsluttet med succes i samarbejde med World Animal Protections samarbejdspartner i Indonesien.
Rejsebureauer holder brutale delfinjagter i live3.10.2024 14:15:05 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år bliver hundreder af delfiner skånselsløst jagtet og slagtet i den japanske bugt ved byen Taiji. Dem der tages levende for at blive solgt som showdyr, er millioner værd i delfinarier verden over.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum