Langelands Museum

De glemte flygtninge fra Øst i fokus

Del

Under den kolde krig flygtede millioner fra østblokken til Vesteuropa, men den historie er ved at gå i glemmebogen. Derfor skal den frem i lyset igen.

Gedser Rev Fyrskib som gennem årene samlede mange østtyske flygtninge op i Østersøen
Gedser Rev Fyrskib som gennem årene samlede mange østtyske flygtninge op i Østersøen

De fleste vil nok tro, at man er fuld af løgn, hvis man fortæller dem, at mere end tre millioner mennesker flygtede fra DDR under den kolde krig. Ikke desto mindre er det sandt, og hvis man kigger på de andre østlande, vil man opdage en omfattende folkevandring i årene 1945-1991.

Dette forår gives der på Koldkrigsmuseum Langelandsfort et spændende indblik i den lidt oversete fortælling om de mange millioner flygtninge, som under den kolde krig forlod deres hjem og satte livet på spil for at komme i sikkerhed i Vesteuropa. Det sker med udstillingen ”Frihedens hav – Flugten over Østersøen” i anledning af 75-året for DDR-statens oprettelse og 35-året for murens fald. Men hvorfor dette fokus nu?

"Det kom sig af, at østblokkens flygtninge er en smule glemt i fortællingerne om flugt, indvandring og migration herhjemme. Der skete store folkevandringer under den kolde krig som talmæssigt overgår senere tiders flygtningestrømme, og derfor vil vi gerne sætte fokus på den fortælling. De flygtede fra undertrykkende diktaturer, og mange mistede livet undervejs,” fortæller museets leder, Peer Henrik Hansen.

Udstillingen vil være spredt ud over fortets store område og består af tre dele. Berlinmuren og dens særlige fortælling vil blive præsenteret med nye genstande fra både ind- og udland. En anden del fortæller om Bornholms særlige rolle i Østersøen og de mange polske flygtninge som endte der. Endelig vil den tredje del fokusere på den bredere flygtningefortælling, de østtyske flygtninge som prægede det danske nærområde samt på DDR-diktaturet som de flygtede fra.

Udstillingen åbner senere på foråret og er blevet til i samarbejde med blandt andre forfatter Jesper Clemmensen og Bornholms Museum.

Kontakter

Billeder

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye