De glemte flygtninge fra Øst i fokus
Under den kolde krig flygtede millioner fra østblokken til Vesteuropa, men den historie er ved at gå i glemmebogen. Derfor skal den frem i lyset igen.
De fleste vil nok tro, at man er fuld af løgn, hvis man fortæller dem, at mere end tre millioner mennesker flygtede fra DDR under den kolde krig. Ikke desto mindre er det sandt, og hvis man kigger på de andre østlande, vil man opdage en omfattende folkevandring i årene 1945-1991.
Dette forår gives der på Koldkrigsmuseum Langelandsfort et spændende indblik i den lidt oversete fortælling om de mange millioner flygtninge, som under den kolde krig forlod deres hjem og satte livet på spil for at komme i sikkerhed i Vesteuropa. Det sker med udstillingen ”Frihedens hav – Flugten over Østersøen” i anledning af 75-året for DDR-statens oprettelse og 35-året for murens fald. Men hvorfor dette fokus nu?
"Det kom sig af, at østblokkens flygtninge er en smule glemt i fortællingerne om flugt, indvandring og migration herhjemme. Der skete store folkevandringer under den kolde krig som talmæssigt overgår senere tiders flygtningestrømme, og derfor vil vi gerne sætte fokus på den fortælling. De flygtede fra undertrykkende diktaturer, og mange mistede livet undervejs,” fortæller museets leder, Peer Henrik Hansen.
Udstillingen vil være spredt ud over fortets store område og består af tre dele. Berlinmuren og dens særlige fortælling vil blive præsenteret med nye genstande fra både ind- og udland. En anden del fortæller om Bornholms særlige rolle i Østersøen og de mange polske flygtninge som endte der. Endelig vil den tredje del fokusere på den bredere flygtningefortælling, de østtyske flygtninge som prægede det danske nærområde samt på DDR-diktaturet som de flygtede fra.
Udstillingen åbner senere på foråret og er blevet til i samarbejde med blandt andre forfatter Jesper Clemmensen og Bornholms Museum.
Kontakter
Peer Henrik HansenMuseumsleder
Tlf:+45 61 10 38 50phh@langelandkommune.dkSusanne PedersenFormidlingsinspektør
Tlf:24 44 26 60supede@langelandkommune.dkBilleder
Langelands Museum
Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.
Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.
På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.
Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.
Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.
Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum
Ærø kommune opsiger mangeårig aftale25.11.2024 14:43:29 CET | Pressemeddelelse
Langelands Museum har i et godt samarbejde varetaget det arkæologiske ansvar på Ærø gennem adskillige årtier, men nu slutter det. Ærø Museum og Svendborg Museum er indgået i museumsfusionen Museum Sydfyn, og det betyder, at det arkæologiske ansvar på Ærø fra årsskiftet 2025 overgår fra Langelands Museum til Museum Sydfyn.
Flygtede til Danmark med livet som indsats...18.11.2024 14:52:40 CET | Pressemeddelelse
Vandcykler, kaprede fly, kajakker og meget andet blev brugt til at krydse Østersøen i al slags vejr under den kolde krig. Når østeuropæerne satte livet på spil ude på åbent hav, var det for at komme i sikkerhed i Vesten via Danmark, og det skete under hele den kolde krig. Disse spektakulære fortællinger fortælles nu i en ny bog med titlen ”Frihedens Hav – flugten over Østersøen”, der udkommer den 22. november.
Vild hest i Rudkøbings gader15.8.2024 14:17:18 CEST | Pressemeddelelse
Det vakte opsigt, da Rudkøbings gågade tidligere på året måtte sige farvel til et velkendt indslag for de yngste: et vippedyr, som generationer af børn har gynget på. Grundet metaltræthed var det gamle dyr efter 34 års tro tjeneste ikke længere sikkert at bruge, og det blev derfor fjernet. Men nu er der godt nyt for børnefamilier og legeglade sjæle!
Grøn blåstempling til langelandske museer2.8.2024 16:54:04 CEST | Pressemeddelelse
Efter en målrettet og dedikeret indsats er Langelands Museum og Langelandsfortet blevet certificeret som Green Attraction - en grøn blåstempling, der hjælper den miljøbevidste forbruger og turist på rette spor i jagten på grønne oplevelser og bæredygtig ferie.
Stærk profil til museumsråd25.6.2024 15:28:44 CEST | Pressemeddelelse
Museumsrådet for Langelands Museum bliver styrket, når nyt medlem med stor erfaring fra kulturområdet tiltræder. Rådet består i dag blandt andet af borgmester Tonni Hansen, Folketingets formand Søren Gade, tidligere chef for Hjemmeværnet Finn Winkler og Christian Ahlefeldt-Laurvig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum