Udenrigsministeriet

Kick-off: Regeringen vil nytænke og styrke engagementet i Afrika

Del

Hvis Danmark og Europa skal gøre sig gældende i en ny geopolitisk virkelighed, er vi nødt til at engagere os mere med Afrika. Derfor skyder regeringen nu et omfattende arbejde i gang, som skal munde ud i en ny strategisk tilgang til Danmarks engagement på det afrikanske kontinent.  

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen inviterer til kick-off af arbejdet med strategien i morgen klokken 10.15 på Den Sorte Diamant i København. I arrangementet deltager også statsminister Mette Frederiksen, ligesom afrikanske partnere, heriblandt Kenyas udenrigsminister Dr. Musalia Mudavadi og Sierra Leones chefminister, David Sengeh, er i Danmark for give deres besyv med.

”Udviklingen går stærkt, og Afrika spiller en central rolle i det nye geopolitiske landskab. Vi har i EU al mulig interesse i at skabe endnu stærkere alliancer med de afrikanske lande. Især når lande som Rusland og Kina øger deres engagement. Vi skal tale om muligheder og udfordringer for et styrket dansk og europæisk samarbejde med afrikanske lande. Det kræver en ny tilgang, hvor vi ikke kun tænker nødhjælp, men i langt højere grad samarbejder på ligeværdige vilkår, for eksempel når det kommer til erhvervsliv, sikkerhed, uddannelse og forskning,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

”Det afrikanske kontinent har mange store udfordringer, som i disse år forværres på grund af blandt andet klimaforandringerne. Samtidig er der mange steder vækst og håb. Danmark skal være en troværdig og ligeværdig partner med de afrikanske lande, vi samarbejder med. Vi skal hjælpe med at adressere udfordringer og udnytte muligheder. Det gælder på mange områder. Det mest presserende er i forhold til klimaet og den grønne omstilling,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

I det videre arbejde med strategien vil regeringen indgå i tæt dialog med afrikanske og europæiske partnere. Arbejdet med strategien for det styrkede danske engagement i Afrika forventes færdigt senere på året.

Alle kan tilmelde sig livestreaming af arrangementet (se mere her: https://www.altinget.dk/live-arrangementer/kick-off-regeringens-arbejde-med-styrket-engagement-i-Afrika-online-deltagelse). Journalister, der ønsker at deltage fysisk i arrangementet, bedes rette henvendelse til presserådgivere i Udenrigsministeriet, Clara Binczak Lindhardt på clalin@um.dk og Caroline Secher Andersen på caroan@um.dk.  Deltagelse kræver gyldigt pressekort.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye