De højere udgifter sender flere unge i RKI for første gang
Det samlede antal af unge i gældsregistret RKI er stagneret efter en næsten tiårig periode med fald. Samtidig er antallet af nye RKI-registreringer steget, og flere nye unge bliver registeret. Dette skifte skal ses i lyset af de kraftige pris- og rentestigninger, vi har set over de seneste år.
For andet år i træk var antallet af unge dårlige betalere stort set uændret i løbet af 2023. Det kommer efter en næsten tiårig periode, hvor antallet af dårlige betalere er faldet støt. Og hvor vi tidligere primært så en stigning i antallet af RKI-registrerede blandt de helt unge årgange mellem 18 og 23 år, ser vi nu også en stigning i registreringerne blandt de ældre unge over 23 år.
”Det er ret bemærkelsesværdigt. Det tyder på, at en stram økonomi efter de seneste års store stigninger i renter og priser sender lidt flere af de ældre unge i RKI,” siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark
Mere generelt er antallet af nye RKI-registreringer steget mærkbart for hele befolkningen over det seneste år – hvilket også må forventes at være gældende for de unge.
Samtidig er de unge i gennemsnit registreret med et lidt lavere skyldigt beløb end sidste år. Det er umiddelbart positivt, men dækker desværre også over en ærgerlig udvikling: nemlig stigningen i nye registreringer, som typisk begynder med mindre misligholdte gældsforhold. Når vi får flere nye unge med gældsproblemer, er det altså med til at trække den gennemsnitlige misligholdte gæld pr. registreret person ned.
Der er store geografiske forskelle i RKI-registreringerne
Der er stadig stor forskel på, hvor de unge, der havner i RKI, bor henne i landet. Omtrent hver ottende ung på Lolland er registreret i RKI. I den anden ende er det kun lige over en procent af de unge på Frederiksberg, der står i RKI.
Ser vi bort fra Lolland, er RKI-andelene faktisk faldet ganske meget over de seneste ti år i de kommuner, der har de højeste RKI-andele. Eksempelvis var næsten 12 procent af de unge registreret i RKI i Guldborgsund i 2014, hvor det nu kun gælder for 7 procent. Dermed er spændet mellem kommuner med de højeste og laveste RKI-andele blevet væsentligt indsnævret over perioden.
”Vi har stadig nogle områder af Danmark, hvor mange unge ender i RKI. Når det er sagt, er der også sket meget over de seneste ti år - især i disse områder. Det skyldes bl.a., at den lave ledighed blandt unge og loven til begrænsning af kviklån særligt har haft en positiv indvirkning i visse dele af landet,” siger Christian Heebøll Hammer.
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Rådet for Afkastforventninger offentliggør forventninger for 2. halvår 20251.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Rådet for Afkastforventninger har i dag offentliggjort nye halvårlige afkastforventninger for 2. halvår af 2025. Allan Polack afløser Peter Engberg Jensen i Rådet.
Høringssvar - insolvensretssystemet og kriminalitet30.4.2025 14:43:26 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Konkursrådets udtalelse om tiltag for at forebygge, at insolvensretssystemet misbruges i forbindelse med økonomisk kriminalitet.
Statistik for restancer for 4. kvartal 2024 og overtagne ejendomme for 1. kvartal 202530.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har i dag offentliggjort de nyeste tal, som viser, hvor stor en andel af de samlede ydelser der ikke er betalt senest 3½ måned efter terminen. Opgørelsen laves samlet for alle private ejerboliger og indeholder dermed både parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse.
Unge danskere driver fremtidens investorkultur29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er sket en betydelig forandring af det danske investorlandskab, hvor unge investorer udgør en større andel end nogensinde før. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark, der sætter fokus på den stigende investeringslyst hos de unge investorer.
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum