Region Hovedstaden

Kan kunstig intelligens gøre gravide kvinder mere trygge?

Del

Kunstig intelligens skal hjælpe jordemødrene, når de rådgiver gravide kvinder over telefonen. Det er målet, når Hvidovre og Herlev hospitaler nu som de første i verden starter et testforsøg på området.

Cheflæge Helene Hvidman og jordemoder Monica Ladekarl på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital.
Cheflæge Helene Hvidman og jordemoder Monica Ladekarl på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

”Jeg har veer”. ”Jeg tror vandet er gået”. ”Jeg mærker ikke så meget liv, som jeg plejer”. Det er nogle af de hyppigste sætninger, gravide kvinder siger, når de ringer til fødeafdelingen. Jordemødrene, der svarer telefonen, skal baseret på deres viden og erfaring og den gravides beskrivelse hurtigt beslutte, om den gravide skal ind på hospitalet til klinisk vurdering, eller om hun beroliget kan blive hjemme.

En sådan vurdering over telefonen kan være fagligt udfordrende. Derfor har Hvidovre Hospital sammen med Herlev Hospital nu søsat et projekt, der skal undersøge, om kunstig intelligens kan bistå jordemødrene ved telefonen.

”Jordemødrene skal håndtere en masse information, når de taler med kvinderne, samtidig med at de skal tage en række vigtige beslutninger. Det er altafgørende at stille de rigtige spørgsmål, så vi kan invitere de rigtige kvinder ind til os på det rigtige tidspunkt. Vi forventer, at visitationen bliver endnu bedre, når vi kombinerer jordemødrenes faglige viden og erfaring med kunstig intelligens,” fortæller Helene Hvidman, som er cheflæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital. Hun fik oprindelig ideen til projektet, da hun var under uddannelse i afdelingen.

Projektet er i gang på Hvidovre og Herlev Hospital i samarbejde med techvirksomheden Corti.

Kunstig intelligens skal sikre optimal støtte af gravide og fødende
For at have den rigtige viden til at understøtte jordemødrenes beslutninger, skal tusindvis af opkald til fødeafdelingerne kortlægges og sammenlignes.

På baggrund af kortlægningen udvikles algoritmer, der i fremtiden ”lytter med”, når kvinderne ringer ind til fødeafdelingerne – og danner basis for at udvikle de rette værktøjer som støtte til jordemødrenes beslutninger, når de taler med kvinderne i telefonen.

”Telefonkonsultationer kan være vanskelige, fordi man ikke kan se og undersøge kvinden. Den kunstige intelligens er med til at afdække hvilke risikoprofiler, der er tale om, og gøre os endnu skarpere på den rette visitation. Dermed kan vi undgå unødvendige besøg og potentielle komplikationer som følge af forkert eller forsinket visitering,” fortæller overlæge Lene Huusom, fra Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler på Herlev Hospital. Hun har været med i projektet fra begyndelsen og er i styregruppen.

Jordemødre: Et ekstra værktøj og bedre uddannelse
Samtidig kan det også gøre det nemmere at lave en systematisk uddannelse af de jordemødre, der besvarer telefonen nu og i fremtiden, fortæller jordemoder Monica Ladekarl fra Hvidovre Hospital: 

”For at være god til telefonvisitation skal man være erfaren, have gode kommunikationsevner, en solid klinisk viden, kunne rådgive og tage kliniske beslutninger og have god telefonetikette. Med projektet vil jordemødrene få bedre kompetencer og mere støtte, end de gør med den nuværende sidemandsoplæring, hvilket vil have stor værdi i forhold til at sikre en tryg graviditet og en god fødselsoplevelse,” siger hun.

Koordinerende jordemoder på Herlev Hospital, Charlotte Bækgaard ser frem til at få et ekstra værktøj:

”Som jordemødre er vi uddannet i at kunne spotte, hvor der er behov for opmærksomhed, og bruger vores viden og erfaring, når kvinderne ringer ind. Med det nye redskab ser vi mulighed for at få et ekstra værktøj, der kan bidrage til at sikre, at alle får både hurtig og relevant rådgivning og eventuelt behandling, og som kan understøtte jordemødrene i deres beslutninger, siger Charlotte Bækgaard.

Corti vil levere den bedst mulige støtte til sundhedspersonalet
Techvirksomheden Corti har specialiseret sig i at udvikle tekniske støtteværktøjer baseret på kunstig intelligens til personale i sundhedsvæsnet:

"Dette partnerskab handler om at levere den bedst mulige støtte til sundhedspersonalet, når de har mest brug for det. Det er afgørende for os, at jordemødrene altid træffer de endelige beslutninger, og at vores teknologi kan hjælpe, når der er behov for yderligere vejledning,” siger Andreas Cleve, som er administrerende direktør for Corti.

Fordele på sigt: forebyggelse, bedre planlægning og lighed i sundhed
Det forventes, at den kunstige intelligens på sigt kan give bedre indsigt i og forebygge alvorlige komplikationer, fx identificere truende for tidlig fødsel, svangerskabsforgiftning og risiko for fosterdød.

Kortlæggelsen af opkaldene i starten af projektet giver en indsigt i antallet af opkald hen over døgnet og henvendelsesårsager. Det kan bruges til at se på organisering og planlægning i forhold til patientflowet.

Endelig er en fordel ved den kunstige intelligens, at den ikke bliver påvirket af travlhed, træthed eller lignende. Teknologien vil desuden kunne mindske uligheden i sundhed ved at overkomme eventuelle sprogbarrierer og dermed bidrage til at sikre ensartet behandlingstilbud.  

Fødemodtagelserne på Hvidovre og Herlev hospitaler modtager tilsammen over 4.000 opkald om måneden. I 2023 kom 6.454 til verden på Hvidovre Hospital, mens 5012 børn blev født på Herlev Hospital i 2023.


Projektet kort:

  • Projektet består i at udvikle en løsning, der ved hjælp af kunstig intelligens kan forstå gravide kvinders telefonsamtaler med jordemødrene i fødemodtagelsen i realtid. Denne løsning bliver en slags virtuel assistent, der skal understøtte personalet undervejs i samtalen, så kvinden får tilbudt den rette visitation.
  • Projektet startede som et samarbejde mellem Hvidovre Hospital, Herlev Hospital og tech-virksomheden Corti (www.corti.ai).
  • I projektet er også en ambition om at udvikle en virtuel spørgeguide på flere sprog, som kan understøtte kommunikationen med kvinder, som ikke taler dansk. På den måde kan projektet være med til at udligne ulighed i sundhed.    
  • Danske Regioner, KL og digitaliseringsstyrelsen har udvalgt dette projekt som signaturprojekt.
  • Projektet er inspireret af den teknologiske løsning udviklet af Den Præhospitale Virksomhed og Corti til at opdage flere hjertestop tidligere – en indsats, de i 2020 vandt Digitaliseringsprisen for.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Region Hovedstaden ophæver kontrakt med totalentreprenør på byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital15.3.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter gentagne forsinkelser og usikkerhed om økonomien har Region Hovedstaden i dag ophævet kontrakten med den italienske totalentreprenør Rizzani de Eccher. Totalentreprenøren har været tilknyttet byggeriet af et nyt akuthus på Bispebjerg Hospital. Regionen går nu i gang med at undersøge, hvordan byggeriet kommer hurtigst muligt tilbage på sporet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye