SDU-professor i ortopædisk kirurgi på Vejle Sygehus
Ledende overlæge, ph.d. Claus Varnum, Ortopædkirurgisk Afdeling på Vejle Sygehus, udnævnes til professor i ortopædkirurgi ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU.

Claus Varnum skal i sit professorat og sammen med sin afdeling undersøge værdien af robot-assisteret kirurgi ved patienter, der opereres med kunstig hofte eller knæ.
For nylig er Ortopædkirurgisk Afdeling, Vejle Sygehus som de første i Danmark begyndt at foretage robot-assisterede hofte- og knæoperationer med MAKO systemet, der anvender en tredimensionel model af det led, der skal have en protese.
Afdelingen kommer til at undersøge, om der er nogle patientgrupper, som har større udbytte af robot-assisteret operation end andre, og desuden kommer skal de til at undersøge, om der er forskel på, hvor længe det kunstige led holder, når der er anvendt robot-assisteret kirurgi. Desuden er et vigtigt element i fremtidig forskning at undersøge, om anvendelse af robotten er fordyrende eller kommer til at give en besparelse.
I 2016 forsvarede Claus Varnum sin ph.d.-afhandling, der omhandlede forskellige typer af slidflader på kunstige hofter, på Syddansk Universitet. Siden er dette forskningsfelt blevet udbygget, og flere ph.d.-studerende i afdelingen har beskæftiget sig med emnet. Dette er delvist foregået i samarbejde med Norge, Sverige og Finland, der har bidraget med registerdata til studier.
Anden forskning i afdelingen fokuserer på patienter, der har beskadiget forreste korsbånd samt på konkurrerende lidelser inklusive overvægt, prædiabetes og behandling af psykiatrisk sygdom blandt patienter, der skal opereres med kunstig hofte eller kunstigt knæ. I forskningen er inddragelse af patienter vigtig, og i et aktuelt ph.d.-projekt om fælles beslutningstagning i forhold til valg af behandling blandt patienter henvist med slidgigt i hofter og knæ har patienter haft en nøglerolle i udviklingen af et beslutningsstøtteværktøj, der anvendes i projektet.
Afdelingen indgår i et nationalt forskningssamarbejde med 7 andre ortopædkirurgiske afdelinger i Danmark, og det fælles formål med dette samarbejde er at bedre behandling og udbytte for patienter, der opereres med kunstig hofte eller knæ. Der er specielt fokus på at undersøge, hvilke patienter der kan udskrives samme dag, de er opereret, samtidig med, at det ikke går ud over kvalitet eller resultat. Der kommer desuden til at være fokus på patienter med særlige risici forbundet med operation såsom diabetes og nedsat blodprocent.
Claus Varnum er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 2002. I 2005 blev han ansat på Ortopædkirurgisk Afdeling, Vejle Sygehus, hvor han har været ansat siden bortset fra to perioder af i alt 2,5 års varighed, hvor han var ansat på Ortopædkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital. Claus Varnum blev senere overlæge i hoftesektoren i Vejle og i 2022 ledende overlæge for forskning.
Claus Varnum er opvokset i Allested-Vejle på Midtfyn og er 49 år. Han bor i Vejle og er gift med Pernille. Sammen har de en datter på 19 år og en søn på 17 år.
Kontakter
Chefkonsulent Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum