Over 230 millioner nulevende piger og kvinder er omskåret

Del

Nye tal fra UNICEF viser, at antallet af nulevende piger og kvinder, der er blevet omskåret, er steget med 30 millioner indenfor de seneste 8 år. Samtidig ser vi en bekymrende tendens til, at piger bliver omskåret i en meget ung alder.

Elever på en pigeskole i Khartoum i Sudan markerer den internationale dag for nultolerance af pigeomskæringer (6. februar).
Elever på en pigeskole i Khartoum i Sudan markerer den internationale dag for nultolerance af pigeomskæringer (6. februar).

På kvindernes internationale kampdag offentliggør UNICEF tal, der viser, at det går for langsomt med at afskaffe omskæring af piger.

Afskaffelse af pigeomskæring er en del af FNs verdensmål, da omskæring er en krænkelse af pigers rettigheder og kan give varige fysiske og psykologiske mén og have voldsomme sociale konsekvenser. Men lige nu går det for langsomt med at afskaffe pigeomskæring inden 2030, som er målet. Skulle vi nå målet, skal fremskridtene på området gå 27 gange hurtigere, end det sker i dag.

"Det er virkelig bekymrende, at der er blevet flere - og ikke færre omskårne piger og kvinder. Vi ved, at der er stor risiko for, at piger kan få infektioner, stivkrampe og blodforgiftning i forbindelse med indgrebet. Hvert år ser vi piger, der dør af komplikationer. Det er på ingen måde i orden, at de skal udsættes for det - blot fordi de er piger,” siger Susanne Dahl, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.

Rapporten ”Female Genital Mutilation: A Global Concern”, der udkommer på kvindernes internationale kampdag, er den mest opdaterede samling af statistikker om pigeomskæring.
Rapporten viser, at det største antal omskæringer forekommer i afrikanske lande, der tegner sig for 144 millioner tilfælde, efterfulgt af 80 millioner tilfælde i Asien og 6 millioner i Mellemøsten.

Den viser også, at pigeomskæring ikke er blevet mere almindeligt globalt, men at antallet af piger født i lande, der praktiserer pigeomskæring, vokser hurtigere set i forhold til resten af ​​verden. Det betyder, at den fremtidige forebyggelsesindsats skal henvende sig til en større befolkningsgruppe i risikoområderne.

Endelig viser tal i rapporten, at piger i visse lande som f.eks. Yemen og Nigeria bliver omskåret i en tidlig alder.

"Lige nu ser vi en tendens til, at flere piger udsættes for omskæring som meget unge og for manges vedkommende før de er fyldt fem år,” siger Susanne Dahl. ”Den udvikling skal vendes. Særligt de helt små piger forstår ikke, hvorfor de skal omskæres. Konsekvenserne ved indgrebet vil følge dem også når de bliver ældre. Over tid oplever mange kvinder kroniske smerter, nedsat sexlyst, smerte ved samleje, blærebetændelser, komplicerede fødsler og psykiske traumer.”

Fremskridt at spore

Rapporten afslører dog også positive tegn. For eksempel er halvdelen af ​​de fremskridt, der er gjort i de sidste 30 år, sket inden for de seneste ti år. Eksempler på lande, hvor det går i den rigtige retning, er Kenya og Sierra Leone. I begge lande ses et fald i udbredelsen af pigeomskæring.

Også når det kommer til synet på omskæring af piger, anes der forandring. Ifølge rapporten er omkring to-tredjedele af befolkningen i de lande i Afrika og Mellemøsten, der praktiserer omskæring, imod.

For helt at få afskaffet pigeomskæring opfordrer UNICEF ledere og lokalsamfund til at fordoble indsatsen for at stoppe kønsdiskrimination, prioritere pigers rettigheder i love og politikker og til hurtigst muligt at give piger mulighed for at bestemme over deres eget krop.

Fakta:

Omskæring af piger (FGM – Female Genital Mutilation) er en betegnelse, der dækker over forskellige former for indgreb, der involverer fjernelse af dele eller hele det kvindelige kønsorgan af ikke-medicinske grunde. Proceduren udføres normalt på piger i alderen 0-15 år og foregår traditionelt med et barberblad og uden bedøvelse.

UNICEF arbejder i partnerskab med UNFPA på at tackle pigeomskæring med interventioner i 17 lande gennem UNFPA-UNICEFs fælles program, der blev lanceret i 2008. Programmet har til formål at ændre sociale normer i de berørte samfund, samtidig med at de arbejder sammen med regeringer for at etablere levedygtige nationale responssystemer.

Læs mere om UNICEFs indsats mod pigeomskæring her

Læs rapporten og udforsk data her

Download multimedieindhold her

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

UNICEF advarer: Intet sted i Gaza er sikkert at tage hen for de 600.000 børn i Rafah6.5.2024 15:22:41 CEST | Pressemeddelelse

Et bebudet israelsk militært angreb af Gazas sydligste by Rafah vil udgøre en katastrofal risiko for de 600.000 børn, der i øjeblikket tager ly i byen, advarer UNICEF. Hundredtusindvis af børnene i Rafah er sårede, syge, underernærede, traumatiserede eller lever med et handicap, og bør ikke tvangsflyttes. I stedet bør børnene beskyttes og en øjeblikkelig og langvarig humanitær våbenhvile igangsættes.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye