Over 230 millioner nulevende piger og kvinder er omskåret
Nye tal fra UNICEF viser, at antallet af nulevende piger og kvinder, der er blevet omskåret, er steget med 30 millioner indenfor de seneste 8 år. Samtidig ser vi en bekymrende tendens til, at piger bliver omskåret i en meget ung alder.
På kvindernes internationale kampdag offentliggør UNICEF tal, der viser, at det går for langsomt med at afskaffe omskæring af piger.
Afskaffelse af pigeomskæring er en del af FNs verdensmål, da omskæring er en krænkelse af pigers rettigheder og kan give varige fysiske og psykologiske mén og have voldsomme sociale konsekvenser. Men lige nu går det for langsomt med at afskaffe pigeomskæring inden 2030, som er målet. Skulle vi nå målet, skal fremskridtene på området gå 27 gange hurtigere, end det sker i dag.
"Det er virkelig bekymrende, at der er blevet flere - og ikke færre omskårne piger og kvinder. Vi ved, at der er stor risiko for, at piger kan få infektioner, stivkrampe og blodforgiftning i forbindelse med indgrebet. Hvert år ser vi piger, der dør af komplikationer. Det er på ingen måde i orden, at de skal udsættes for det - blot fordi de er piger,” siger Susanne Dahl, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.
Rapporten ”Female Genital Mutilation: A Global Concern”, der udkommer på kvindernes internationale kampdag, er den mest opdaterede samling af statistikker om pigeomskæring.
Rapporten viser, at det største antal omskæringer forekommer i afrikanske lande, der tegner sig for 144 millioner tilfælde, efterfulgt af 80 millioner tilfælde i Asien og 6 millioner i Mellemøsten.
Den viser også, at pigeomskæring ikke er blevet mere almindeligt globalt, men at antallet af piger født i lande, der praktiserer pigeomskæring, vokser hurtigere set i forhold til resten af verden. Det betyder, at den fremtidige forebyggelsesindsats skal henvende sig til en større befolkningsgruppe i risikoområderne.
Endelig viser tal i rapporten, at piger i visse lande som f.eks. Yemen og Nigeria bliver omskåret i en tidlig alder.
"Lige nu ser vi en tendens til, at flere piger udsættes for omskæring som meget unge og for manges vedkommende før de er fyldt fem år,” siger Susanne Dahl. ”Den udvikling skal vendes. Særligt de helt små piger forstår ikke, hvorfor de skal omskæres. Konsekvenserne ved indgrebet vil følge dem også når de bliver ældre. Over tid oplever mange kvinder kroniske smerter, nedsat sexlyst, smerte ved samleje, blærebetændelser, komplicerede fødsler og psykiske traumer.”
Fremskridt at spore
Rapporten afslører dog også positive tegn. For eksempel er halvdelen af de fremskridt, der er gjort i de sidste 30 år, sket inden for de seneste ti år. Eksempler på lande, hvor det går i den rigtige retning, er Kenya og Sierra Leone. I begge lande ses et fald i udbredelsen af pigeomskæring.
Også når det kommer til synet på omskæring af piger, anes der forandring. Ifølge rapporten er omkring to-tredjedele af befolkningen i de lande i Afrika og Mellemøsten, der praktiserer omskæring, imod.
For helt at få afskaffet pigeomskæring opfordrer UNICEF ledere og lokalsamfund til at fordoble indsatsen for at stoppe kønsdiskrimination, prioritere pigers rettigheder i love og politikker og til hurtigst muligt at give piger mulighed for at bestemme over deres eget krop.
Fakta:
Omskæring af piger (FGM – Female Genital Mutilation) er en betegnelse, der dækker over forskellige former for indgreb, der involverer fjernelse af dele eller hele det kvindelige kønsorgan af ikke-medicinske grunde. Proceduren udføres normalt på piger i alderen 0-15 år og foregår traditionelt med et barberblad og uden bedøvelse.
UNICEF arbejder i partnerskab med UNFPA på at tackle pigeomskæring med interventioner i 17 lande gennem UNFPA-UNICEFs fælles program, der blev lanceret i 2008. Programmet har til formål at ændre sociale normer i de berørte samfund, samtidig med at de arbejder sammen med regeringer for at etablere levedygtige nationale responssystemer.
Læs mere om UNICEFs indsats mod pigeomskæring her
Læs rapporten og udforsk data her
Download multimedieindhold her
Kontakter
Karen AlbertsenPressemedarbejderUNICEF Danmark
Tlf:+4522350563kalbertsen@unicef.dkFølg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Nyt dansk offentligt-privat partnerskab vil øge adgangen til kvalitetsuddannelse i Etiopien24.1.2025 16:21:20 CET | Pressemeddelelse
Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Grundfos Fonden og UNICEF går sammen med Etiopiens regering om at kombinere investeringer og ekspertise for at fremme uddannelse og trivsel for flygtninge og internt fordrevne børn i Etiopien.
Udtalelse i forbindelse med meddelelsen om en våbenhvile i Gazastriben15.1.2025 22:29:06 CET | Pressemeddelelse
Udtalelse fra UNICEFs Danmarks generalsekretær Susanne Dahl i forbindelse med meddelelsen om en våbenhvile i Gazastriben: ”UNICEF glæder sig over meddelelsen om en våbenhvileaftale mellem parterne i konflikten i Gazastriben. Den er længe ventet for børn og familier i Gaza, som har udholdt mere end et års bombardementer og afsavn, og for gidslerne i Gaza og deres familier i Israel, som har lidt så meget.” ”Krigen har krævet alt for mange børns liv – estimeret er 14.500 børn døde, tusindvis af sårede, anslået 17.000 børn uledsagede eller adskilt fra deres forældre og næsten en million fordrevet fra deres hjem”. ”Omfanget af de humanitære behov er enormt, og UNICEF og vores partnere er klar til at øge vores indsats. Våbenhvilen skal endelig give de humanitære aktører mulighed for sikkert at udrulle den massive indsats i Gazastriben, som der er så desperat brug for. Vi har brug for uhindret adgang for at nå alle børn og familier med vigtig mad og ernæring, sundhedspleje og psykosocial støt
Louise Isafold ny økonomidirektør i UNICEF Danmark13.1.2025 15:18:58 CET | Pressemeddelelse
Louise Isafold er ny økonomidirektør i UNICEF Danmark og medlem af direktionen.
Årets børne-nytårstaler på TV 2: Vi har brug for gode rollemodeller1.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
15-årige Linnea Minghetti fra Stevns kalder på gode rollemodeller og mere børneinddragelse i sin nytårstale, der bliver vist på TV 2 lige inden statsministerens nytårstale.
UNICEFs årlige appel: Verdens børn oplever hidtil uset kombination af kriser5.12.2024 04:00:00 CET | Pressemeddelelse
UNICEF lancerer i dag sin årlige appel om finansiering af nødhjælpsindsatser for 2025. Med en samlet appel på 70 milliarder kroner er målet at levere livsvigtig hjælp til 109 millioner børn, der er ramt af krige, konflikter og de voksende konsekvenser af klimaforandringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum