Kvindelige ledere tjener mindre end deres mandlige kolleger
Ny analyse viser uforklarede lønforskelle mellem mandlige og kvindelige ledere på 7,9 procent.

Kvindelige ledere tjener 11,7 procent mindre end mandlige ledere. Heraf kan 7,9 procent ikke forklares med erhvervserfaring, barsel, sygefravær og lignende. Den forskel er for høj, hvis virksomhederne vil fastholde kvindelige talenter og sikre fremtidig rekruttering, mener Karen Bro, chefrådgiver hos Lederne, der står bag analysen af de privatansatte ledere.
”Tallene giver os et konkret indblik i de forskelle, der – desværre – er på mandlige og kvindelige lederes løn. En forskel, som ikke burde være der. Det er en kompleks udfordring og et samfundsproblem, som skal løses i fællesskab. Tallene lyver ikke. Og vi håber, at mange virksomheder og ledere vil afdække eventuelle lønforskelle lokalt – for så at gøre noget ved det. For lønforskelle er et problem, vi skal til livs, og vi ser ledelse som en del af løsningen,” siger chefrådgiver Karen Bro.
Hun suppleres af Ledernes beskæftigelsespolitiske chefkonsulent Kim Møller Laursen, der uddyber tallene:
”Analysen viser, at lønforskellen stiger jo højere i ledelseslaget, man kommer – både når det gælder bruttolønforskellen og den uforklarede lønforskel. Helt overordnet er den uforklarede lønforskel blandt ledere højere end for hele det private arbejdsmarked, hvor den er på 5,7 procent,” siger Kim Møller Laursen.
Lønforskelle forklares ofte med, at kvindelige ledere er for dårlige til at forhandle løn. Men virkeligheden er langt mere kompleks.
”Det er en myte, at kvinder er dårligere til at forhandle løn end mænd. Til gengæld ved vi fra forskning, at når kvinder beder om mere i lønposen, bliver det hurtigere opfattet negativt,” siger Karen Bro.
Løsningen ligger derfor ikke hos den enkelte kvinde. Den ligger hos os alle, understreger hun og forklarer:
”Uligheder i samfundet er et fælles ansvar – også når kommer til løn. Uforklarede lønforskelle hører ikke fremtiden til. Derfor skal vi alle gøre noget ude på arbejdspladserne. Ledere og virksomheder har et særligt ansvar for at skabe forandring og lige muligheder mellem køn, når det handler om løn – og karriereudvikling,” siger hun.
<Fakta om analysen>
”Analyse af lønforskelle mellem kvindelige og mandlige ledere” er udført af HBS Economics for Lederne.
Følgende ledergrupper er omfattet af analysen:
- Ledere på overordnet niveau – omfatter blandt andet administrerende direktører, koncerndirektører og andre stillinger inden for øverste administrerende virksomhedsledelse, viceadministrerende direktører og andre stillinger inden for virksomhedsledelse af tværgående funktioner.
- Ledere på mellemniveau – omfatter blandt andet økonomichefer, eksportchefer, marketingchefer, salgschefer, pressechefer, IT-chefer, fabrikschefer og hotelchefer.
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, pressechef hos Lederne – mo.: 27 69 45 69
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum