Novo Nordisk Fonden bevilgede mere end 9,1 mia. kr. i 2023 til formål, som gavner samfundet

Del

Fondens overordnede ambition er at fremme menneskers og plantens sundhed ved at støtte initiativer inden for videnskab, uddannelse, innovation og udvikling.

I 2023 brugte Novo Nordisk Fonden mere end 9,1 mia. kr. på filantropiske bevillinger og investeringer og støttede i alt 751 nye projekter.

Fondens aktiviteter bygger på tanken om, at videnskab og innovation skal bane vejen for at tackle nogle af vor tids store globale udfordringer.

“Vi søger at adressere presserende samfundsmæssige udfordringer, lige fra klimaforandringer og skrøbelige landbrugs- og fødevaresystemer til den snigende pandemi med lægemiddelresistente infektioner og den globale udbredelse af kardiometaboliske sygdomme,” siger professor Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør for Novo Nordisk Fonden.

Fra vacciner til bæredygtig fødevareproduktion
Et af fondens store missionsdrevne tiltag i 2023 var Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), et initiativ med fokus på forskning og udvikling af vacciner i samarbejde med Københavns Universitet.

I et andet stort initiativ, der retter sig imod de stigende globale problemer med fødevareusikkerhed og emission af drivhusgasser fra landbruget, gik fonden sammen med Bill & Melinda Gates Foundation om at oprette et konsortium af virksomheder og universiteter, som skal skabe en innovativ og bæredygtig metode til fødevareproduktion.

De to initiativer afspejler Novo Nordisk Fondens stigende ambition om at indgå i større projekter med flere samarbejdspartnere og interessenter, både i Danmark og internationalt.

Mads Krogsgaard Thomsen siger: “Der er brug for en global indsats for at løse de aktuelle samfundsmæssige udfordringer. Derfor opskalerer vi – ud over at indgå i vigtige partnerskaber med myndigheder og organisationer i Danmark – også vores aktiviteter og samarbejder på internationalt niveau.”

Bevillinger i åben konkurrence
Ud af de 751 bevillinger, der i alt blev givet i 2023, blev 538 uddelt i åben konkurrence til et samlet beløb på i alt 2.448 mio. kr.

Støtte til sociale og humanitære formål
Fonden fortsatte også med at støtte projekter og initiativer inden for sociale og humanitære formål i 2023. Som en del af en langsigtet ambition om at reducere ulighed i sundhed blev Partnership for Education of Health Professionals lanceret med fokus på uddannelse af sundhedspersonale i Indien og Kenya i tæt samarbejde med både internationale og lokale partnere.

Fondens filantropiske aktiviteter muliggøres af de økonomiske resultater fra selskaberne i Novo Gruppen samt Novo Holdings A/S’ investeringer, Fondens holding- og investeringsselskab, der forvalter fondens aktiver og formue.

De 9,1 mia. kr., der blev uddelt i bevillinger i 2023, er en stigning i forhold til tidligere år:

Fonden dækker en bred vifte af videnskabelige områder, herunder lægevidenskab, bioteknologi samt natur- og tekniske videnskaber, og støtter alt fra uddannelse og grundforskning til storstilede initiativer, der søger at omsætte videnskabelige opdagelser til skalerbare løsninger.

Følgende var nogle af fondens større filantropiske bevillinger og investeringer i 2023:

  • Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), et initiativ med fokus på forskning og udvikling af vacciner, som Novo Nordisk Fonden har afsat op til 1,8 mia. kr. til. Formålet med NIVI er at skabe nye eller forbedrede vacciner mod nogle af de dødeligste luftvejssygdomme, herunder tuberkulose og influenza.
  • Novo Nordisk Foundation Cellerator, en laboratoriefacilitet i verdensklasse til udvikling og opskalering af celleterapier til test på mennesker. Der blev bevilget op til 950 mio. kr.
  • Sammen med Bill & Melinda Gates Foundation afsatte Novo Nordisk Fonden op til 200 mio. kr. til et initiativ med fokus på at udnytte CO2 som kilde til proteiner til fødevareproduktion uden anvendelse af landbrugsjord.
  • Som led i dens fortsatte bestræbelser på at bekæmpe kardiometaboliske sygdomme forlængede fonden sin støtte til Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research med en bevilling på op til 1 mia. kr.
  • To af fondens mest ambitiøse bevillingsprogrammer er Challenge-programmet, hvor der blev uddelt 378,7 mio. kr., og Research Leader-programmet, hvor 37 forskere modtog 361 mio. kr. i støtte. Begge programmer er målrettet forskning, der søger at løse store samfundsmæssige udfordringer inden for menneskers sundhed, klimaforandringer og bæredygtighed.

Kontakter

Nils Eskestad, Senior Corporate Writer, nes@novo.dk

Billeder

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen15.3.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Forlængelse af succesfuldt pilotprojekt skal styrke forskningssamarbejde og bane vej for mere innovation7.3.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden afsætter op til 180,2 mio. kr. over fem år til at forlænge og udvide Open Discovery Innovation Network (ODIN), en patentfri samarbejdsplatform, der succesfuldt har etableret den første ramme for Open Innovation in Science (OIS) i Danmark. OIS er en samarbejdsmodel, hvor industrien og offentlige forskningsmiljøer går sammen om at skabe forskningsprojekter og dele deres resultater åbent med offentligheden. Pilotprojekt har vist gode resultater.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye