Hver tredje polske slagtesvin er født i Danmark
Lange transporter af danske grise holder hånden under polsk svineindustri. Dyrenes Beskyttelse vil have sat en stopper for de lange og udmattende transporter af levende dyr, som udflytningen af smågrise til Polen bygger på

Danske landmænd sendte sidste år 6.748.141 grise til Polen, hvor af 99,98 procent af transporterne varede mere end otte timer. Det viser en aktindsigt, som Dyrenes Beskyttelse har modtaget fra Fødevarestyrelsen. Tallene medregner ikke de grise, som transporteres med fly.
Polen er dermed den suverænt største aftager af levende, danske grise på lange dyretransporter. Landet var destination for hele 55 procent af de lange dyretransporter med danske grise sidste år.
Lange dyretransporter defineres som transporter af mere end otte timers varighed, og den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, påpeger, at varigheden af en transport har betydning for dyrevelfærden.
De europæiske forskere peger på de alvorlige konsekvenser der kan være ved dyretransporter som varmestress, tørst, sult, udmattelse og tilskadekomst. Nogle af konsekvenserne er så alvorlige, at forskerne peger på, at de kan føre til lidelse for dyrene. Særligt hvis dyrene udsættes for tilstanden gennem længere tid.
Derfor er forretningsmodellen med at sende millioner af levende, danske grise til fjerne lande problematisk.
”Millioner af danske grise på lange dyretransporter risikerer sult, tørst og overophedning. Det er forkasteligt. Lange dyretransporter bør helt forbydes,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
Af de godt 6,75 millioner grise til Polen blev kun 0,5 procent sendt direkte til slagtning på et polsk slagteri, mens hele 99,5 procent var til ”yderligere opdræt”. Det vil sige smågrise til opfedning og senere slagtning.
Det undrer Dyrenes Beskyttelse, da Polen ofte bruges som skræmmebillede af dansk landbrug på udlandets dårligere forhold for dyr.
"Det klinger hult, når dansk landbrug ofte fremhæver Polen som et land med ringe dyrevelfærd. Vel vidende, at danske landmænd gladeligt sender millioner af danske smågrise på lange, udmattende dyretransporter til opfedning i netop Polen . Faktisk holder dansk landbrug hånden under den polske svineindustri, hvor der årligt slagtes små 20 millioner grise, hvoraf godt en tredjedel oprindeligt er født på en dansk besætning,” siger Britta Riis.
Dansk eksport af levende grise sætter rekord
Den danske eksport af levende grise er steget markant siden 1990’erne, hvor den var nærmest ikke-eksisterende med 8.800 eksporterede grise, og sidste år satte den ny rekord med over 15,2 millioner grise. Det er en stigning på 172.727 procent.
Den største stigning er sket siden midten af nullerne, hvor EU’s nuværende regler for transport af dyr trådte i kraft. Dansk landbrug er den største eksportør af smågrise i EU, måske endda i hele verden.
Flere end 12 millioner af de danske grise, der sidste år blev eksporteret, blev sendt på transport af mere end otte timers varighed, svarende til fire ud af fem grise. Aldrig før er der blevet sendt så mange danske grise på lange transporter.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
Dyrenes Beskyttelse jubler over EU-forbud mod mink20.6.2025 14:34:21 CEST | Pressemeddelelse
Dyrevelfærden bliver styrket i Europa. Fredag satte EU nemlig mink på sin invasivliste, hvilket også betyder forbud mod minkavl fra 2027. Det vækker stor glæde hos Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum